Republica Moldova trimite un film la Oscar  

Scenă din filmul Carbon, în regia lui Ion Borș

Filmul „Carbon” în regia lui Ion Borș va fi înaintat de Republica Moldova la premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”. Decizia a fost luată în ziua în care a avut loc premiera mondială a peliculei, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian din Spania, de săptămâna trecută.

Comitetul de selecție din Moldova pentru premiile Oscar a fost format din 17 membri, printre care regizorii Vlad Druc și Andrei Dumbrăveanu, producătorul Virgil Mărgineanu, actorul Petru Hadârcă și compozitorul Eugen Doga.

Premiera națională a filmului va avea loc pe 4 octombrie la Palatul Național „Nicolae Sulac”, după care acesta va fi proiectat și în cinematografe.

Filmul ilustrează Moldova anului 1992, în perioada conflictului armat de pe Nistru. Este povestea unui tânăr tractorist, care, în încercarea de a-și realiza visurile, este nevoit să treacă prin mai multe dificultăți. O descoperire sinistră transformă călătoria lui Dima într-o aventură absurdă, plină de situații penibile în care eroul se ciocnește de indiferența, goana după profit și prostia oamenilor care îl înconjoară.

Filmul a fost menționat în publicații cu renume, precum Variety, Cineuropa, ScreenDaily, The Hollywood Reporter, Film New Europe. Printre actorii care s-au filmat se numără Igor Caras-Romanov, Adriana Bîtcă și Constantin Haret, precum și actorul român Ion Vântu, originar din Cernăuți.