Republica Moldova va trimite 20 de pacificatori în Bosnia și Herțegovina

Militari din Batalionul 22 de menținere a păcii, evaluați de experți internaționali la poligonul Bulboaca.

Ministerul Apărării a cerut Guvernului să aprobe trimiterea unui contingent format din 20 de pacificatori la operațiunea militară a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (EUFOR ALTHEA), de la 1 octombrie. Proiectul deciziei a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței executivului din 3 iulie.

Moldova s-a angajat să contribuie la operațiunea din Bosnia în cadrul unei conferințe UE de la Bruxelles, din 18 aprilie 2024, dedicată misiunilor militare europene.

Cei 20 de militari moldoveni vor participa la operațiunea EUFOR ALTHEA în componența contingentului român, care la rândul său face parte dintr-un batalion multinațional, dislocat la Sarajevo.

Contingentul moldovean va efectua, între altele, misiuni de patrulare și evacuare, misiuni de securizare a aeroportului din Sarajevo, precum și a depozitelor de arme și muniții, se spune în nota informativă la proiectul de lege propus spre examinare.

Bugetul participării militarilor moldoveni la EUFOR ALTHEA este evaluat la 7,2 milioane de lei anual.

O parte din cheltuieli va fi acoperită de România - instruirea colectivă la predetașare, transport în/din cadrul operației militare, cazarea, hrana, servicii spălare, evacuarea personalului, tratament medical, etc.

Totodată, logistica ar urma să fie asigurată de contingentul României, la aceleași standarde cum este asigurat personalul român cu mijloacele și capabilitățile avute la dispoziție.

Participarea în comun a contingentelor din România și Republica Moldova la misiuni internaționale a devenit posibilă după amendarea recentă a acordului bilateral privind cooperarea în domeniul militar. Potrivit modificărilor, cele două țări se vor sprijini în toate aspectele referitoare la pregătirea și participarea la misiuni și operații în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE.

Printre riscurile și amenințările la adresa contingentului moldovean în Bosnia și Herțegovina, identificate de Ministerul Apărării, se numără existența armamentului și a munițiilor deținute de populația civilă, riscul de deschidere a focului asupra patrulelor și obiectivelor aflate sub pază, existența tensiunilor și a confruntărilor, apariția unor incidente inter-etnice și inter-religioase.

Contingentul Armatei Naționale va fi dotat cu armament, muniţie, echipament militar, mijloace de transmisiune şi alte bunuri materiale necesare pentru îndeplinirea misiunii.

Înainte de a ajunge în Bosnia, militarii moldoveni vor trece o instruire de două zile în România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te