Oficialul a afirmat că graficul de achitare a salariilor este respectat, restanțele din ultimele două-trei luni fiind plătite treptat.
Daniel Vodă a menționat că Guvernul caută soluții pentru a accelera acest proces și că CFM este o întreprindere de importanță strategică pentru R. Moldova, potrivit IPN.
„Ne dorim să avem o infrastructură bine pusă la punct. Ne dorim și utilitățile tehnice care sunt la companie să fie moderne. Totodată, în cazul salariilor restante, prin optimizarea operațiunilor, prin identificarea unor soluții în interiorul companiei, vom căuta să rezolvăm pe parcurs și această problemă”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului.
La 20 august, Confederația Națională a Sindicatelor (CNSM) a cerut intervenția premierului Dorin Recean în soluționarea problemei restanțelor salariale de la CFM. Potrivit organizației, cei peste 5.300 de angajați ai întreprinderii de stat nu și-au primit salariile începând cu luna aprilie, iar o parte a lor – din luna martie. Suma totală a restanțelor ajunge la 136 milioane lei, se arată în demersul semnat de Igor Zubcu, președintele CNSM.
- Vezi și: Sindicatele cer premierului Recean să intervină în problema restanțelor salariale de la CFM
În mai 2022, Căile Ferate din Moldova anunțau că au reușit să achite integral restanțele salariale acumulate în anii precedenți, datorită „bunei gestionări” a întreprinderii, dar și a „dezvoltării și menținerii infrastructurii”.
Directorul de atunci, Oleg Tofilat, care ulterior a demisionat la începutul acestui an, a anunțat totodată și majorări salariale semnificative din contul încasărilor mai mari obținute de întreprindere, în special de pe urma transportului de mărfuri.
Din februarie 2024, interimatul funcției de șef al CFM a fost preluat de Serghei Tomșa, vicedirector al întreprinderii de stat.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te