Comerțul cu cetățenia moldoveană, posibila suspendare a ajutorului militar american și conflictul dintre socialiști și democrați

Restrospectiva săptămânii politice.

Îngrijorările activiștilor anticorupție că noua lege de comercializare a cetățeniei moldovene creează riscul de legalizare a banilor murdari este una din temele retrospectivei săptămânii, alcătuită astăzi de Valentina Basiul. Activiștii organizației Transparency International au criticat legea săptămâna aceasta după ce Ministerul Justiției a propus ca cetățenia să le fie acordată și străinilor care oferă cu împrumut guvernului cel puțin 250 de mii de euro, pe o perioadă de cinci ani, prin cumpărarea de hârtii de valoare de stat.

Your browser doesn’t support HTML5

Restrospectiva săptămânii politice

Atunci când deputații au votat amendamente la legea cetățeniei, în decembrie anul trecut, au stabilit şi criteriile eventualilor investitori care ar putea beneficia de această facilitate: să aibă o bună reputaţie economică şi financiară şi să nu prezinte pericol sau risc pentru ordinea publică şi securitatea statului.

Directoarea „Ziarului de gardă Alina Radu spune că este inadmisibil să li se acorde cetăţenie persoanelor care pur şi simplu au bani mulţi, în situaţia în care autorităţile statului au demonstrat de mai multe ori că nu au capacitatea să verifice proveniența banilor dubioşi.

„Cunoscând faptul că autoritățile din Republica Moldova nu au reuşit să-şi investigheze demnitarii care fură bani de aici, de pe loc, nu înţeleg ce capacitate au autoritățile să investigheze şi să afle dacă o persoană din străinătate are o reputaţie bună sau e coruptă, sau are bani obţinuţi pe căi ilegale. Prin analogie, sunt profund mirată să constat această dragoste pentru banii obscuri veniţi de undeva atunci când recent ONG-urile şi presa independentă au fost supuse unor atacuri furibunde din partea autorităților pentru simplul fapt că obţin granturi din străinătate, printr-o transparenţă absolută, plătind impozite etc.”

Redactorul-şef al portalului Mold-street.com Ion Preaşca e de părere că în trecut unele persoane au obţinut în condiţii suspecte cetăţenia moldovenească, acum, din punctul lui de vedere, s-ar legaliza acest fenomen. Pentru a preveni riscurile invocate de criticii acestor amendamente, mai spune Ion Preaşca, guvernanții trebuie să pună la punct mecanisme de a controla că investitorii sunt veritabili.

„Este un soi de trend regional şi există o luptă mare pentru atragerea investitorilor. De exemplu, Estonia anunță că vrea să ofere reședință electronică la 10 milioane de potențiali investitori. Avem în alte ţări tot astfel de oferte. În principiu, schema aceasta parcă nu este rea, partea periculoasă e că de ea pot beneficia tot felul de persoane, dar problema este că de fapt şi anterior se oferea cetățenie unor persoane dubioase şi ne trezeam că-s mari investitori. Avem cazul bancherului Gorbunţov. Cum a obţinut cetățenia moldovenească, pentru ce merite? Se vehiculează că a plătit o taxă. Unde s-a dus? Măcar dacă se plătea oficial, se duceau banii în buget, dar aşa s-a dus în buzunarul nu ştiu cui”.

Un alt subiect dezbătut de presă în această săptămână este neparticiparea militarilor moldoveni la exerciții internaționale, dispusă de președintele Igor Dodon la începutul anului, şi posibila suspendare, în consecinţă, a unui ajutor american pentru dotarea cu tehnică militară.

Ambasadorul Statelor Unite, James Pettit, citat de agenția de stat Moldpres, a confirmând că în livrarea echipamentului militar american pentru armata naţională a intervenit o pauză, până se va ști concret la ce exerciții internaționale intenținează să participe militarii moldoveni.

Unii ofiţeri ai armatei naţionale şi-au exprimat dezacordul că militarii sunt în repaus şi că au pierdut singura șansă de a se instrui şi de a căpăta experiență.

Directorul agenţiei de presă IPN Valeriu Vasilică afirmă că din punctul lui de vedere conflictul formal dintre democrați şi socialişti începe să afecteze activitatea, măsurabilă în bani şi experiență, în mai multe domenii, lucru care nu are cum să nu fie dezolant pentru cei care lucrează în aceste domenii.

„Cred că e vorba din nou de un joc geopolitic dublu în formula autorităților Republicii Moldova. Experiența care ar fi venit sau vine dintr-o anumită direcție agreată de unii şi neagreată de alţii este experiența cea mai înaintată care există acum în lume. Cred că s-a diminuat şi capacitățile armatei de apărare în general, pentru că s-au sistat şi nişte finanțări”.