Retrospectiva săptămânii | Comuniștii + socialiștii promit „o Moldovă democratică”

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și cel al socialiștilor au anunțat în această săptămână crearea unei platforme naționale de opoziție, care să consolideze forțele sănătoase ,,pentru a salva țara și a construi o Moldovă democratică”, așa cum au precizat fruntași ai celor două partide. Intenția opoziției de a forma un bloc politic în afara parlamentului este una din temele retrospectivei săptămânii, alcătuită de Tamara Grejdeanu:

Your browser doesn’t support HTML5

Retrospectiva săptămânii|Platforma comuniștilor și socialiștilor: de la capturarea statului, la salvarea lui

Partidul Comuniștilor și cel al socialiștilor care au o fracțiune parlamentară comună, constituită în baza blocului electoral înființat la ultimele alegeri parlamentare, susțin că platforma de opoziție constituită în afara legislativului nu va avea caracter politic. Anunțând inițiativa, deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea a spus că actualul guvern trebuie să plece, precizând că invitația de a se alătura la această mișcare este adresată tuturor forțelor politice nemulțumite de felul în care acționează guvernarea.

### Vezi și... ### Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor au anunțat formarea unui „bloc politic” permanent

Comentatoarea politică Stella Jantuan crede că, prin această mișcare, cele două partide de stânga încearcă să-și fortifice pozițiile, folosindu-se de vulnerabilitatea guvernării într-o perioadă complicată din punct de vedere economic și social:

„În Republica Moldova, alegerile prezidențiale și parlamentare au scos din agenda politică factorul geopolitic. Asta înseamnă foarte mult, pentru că nu poți acum să mobilizezi electoratul doar sub aceste steaguri geopolitice. Situația social economică este foarte complicată și acum deja ține de consolidarea societății. Acum este problema că PAS a putut să se folosească de această consolidare la alegerile parlamentare, dar urmare a unor pași greșiți pe care i-a făcut și continuă să-i facă, ei pierd electoratul alolingv care a votat cu PAS. Acum este important că lupta se va da pentru acești oameni și pentru cei indeciși.”

Stella Jantuan sugerează că guvernarea de la Chișinău nu este fără de cusur și că ar trebui să se concentreze mai mult asupra factorilor interni pentru a ameliora situația economică. Ea crede însă că este puțin probabil ca cetățenii nemulțumiți de starea lucrurilor să vadă în Blocul Comuniștilor și Socialiștilor o salvare, două partide care au fost în trecut la putere:

Aceste două partide au coparticipat la capturarea statului

„Comuniștii au fost opt ani la guvernare și socialiștii au avut controlul absolut asupra instituțiilor statului și asupra situației din țară. Ei au pierdut anume pentru că societatea și-a pierdut încrederea în ei. Deci, procesele sociale și politice nu pot fi întoarse așa de ușor în favoarea lor, după ce aceste două partide au coparticipat la capturarea statului. Aceste partide acum nu au argumente pertinente pentru a convinge alegătorii că anume acest bloc va putea să amelioreze situația din Republica Moldova.”

În ceea ce privește evoluțiile pandemiei, autoritățile din sănătate remarcă o tendință de descreștere a numărului de infectări în ultima săptămână. În consecință, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a dispus măsuri de protecție diferențiate, funcție de pragul de alertă, anulând regula generală privind prezentarea Certificatului COVID-19 la intrarea în spațiile comerciale.

### Vezi și... ### ANSP: Varianta Omicron a devenit dominantă, dar puțini dintre cei care se infectează fac și teste

Experta în sănătate publică Ala Tocarciuc crede că relaxarea măsurilor sanitare este firească, dar atrage atenția că acest lucru nu înseamnă că presiunea recentului val pandemic, dominat de tulpina Omicron al virusului, a trecut: „Situația asta, să o privim așa, ca pe o etapă și asta nu înseamnă că gata, am ieșit din pandemie. Această etapă are niște limite de timp, noi nu știm când se va începe următoarea etapă. Tulpina delta se duce aproape la zero în Moldova, tulpina Omicron tot încetișor se duce. Respectiv, știm deja tabloul clinic la aceste două tulpini, știm foarte multe date care ne permit să spunem că da, acum intrăm un pic în relaxare, dar nu neglijăm vigilența.”

Ala Tocarciuc notează că scopul restricțiilor sanitare este acela de a evita suprasolicitarea sistemului sanitar. Deocamdată, situația este sub control, fiind ocupate jumătate de paturile disponibile pentru tratarea pacienților infectați cu Covid-19, însă, așa cum precizează experta în sănătate, este încă prea devreme să se constate că pandemia bate în retragere.