Retrospectiva săptămânii: „Scrutinul anticipat nu mai poate fi împiedicat”

Despre evoluțiile crizei au vorbit și invitații Tamarei Grejdeanu în retrospectiva săptămânii politice.

Your browser doesn’t support HTML5

Retrospectiva săptămânii: „Scrutinul anticipat nu mai poate fi împiedicat”

După verdictul Curții Constituționale care a dat undă verde dizolvării Parlamentului și în așteptarea unei noi decizii a magistraților privind constituționalitatea instituirii stării de urgență, oponenții Maiei Sandu dau dovadă de o reacție isterică, crede analistul politic Victor Ciobanu.

Victor Ciobanu

El consideră că atacurile socialiștilor în adresa Înaltei Curți și declarația despre pretinsa uzurpare a puterii de autoritatea constituțională le fac mai degrabă un deserviciu, mai cu seamă că scrutinul anticipat este iminent:

„Este un non-sens, pentru că aceeași Curte, în câteva rânduri a penalizat-o pe doamna Maia Sandu atunci când nu i-a permis să autodizolve parlamentul, a declarat neconstituțională a doua numire a prim-ministrului și tot așa. Deci, atunci, socialiștilor le convenea această Curte.

Este un non-sens...

Acum, când ei așteptau altă decizie, deși nu văd cum putea fi alta, au purces la un atac furibund. Eu cred că nu au sorți de izbândă socialiștii și este doar o încercare de a mai tergiversa acest proces.”

Președinta Maia Sandu a spus anterior că va semna decretul de dizolvare a parlamentului după ce magistrații Curții Constituționale se vor expune asupra legalității stării de urgență, ședința magistraților fiind anunțată pentru miercurea viitoare.

### Vezi și... ### Reacții la votul împotriva judecătoarei Domnica Manole de la CC

Între timp, autoritățile au renunțat la unele restricții sanitare, semn că starea de urgență a fost doar o stratagemă pentru a zădărnici alegerile anticipate, notează Victor Ciobanu.

Veaceslav Berbeca

Analistul politic Veaceslav Berbeca crede că socialiștii anticipează o decizie a magistraților favorabilă Maiei Sandu și acționează sfidând normele constituționale a căror apărători se declară:

„Bănuiesc că graba asta cu care ei acum încearcă să adopte tot felul de legi populiste se explică și prin faptul că iau în calcul o posibilă anulare sau declarare ca neconstituțional a legii privind instituirea situației excepționale. Uitându-ne la Partidul Socialiștilor acum, am impresia că este un vas care este pe un ocean, dar fără comandă. Sunt foarte multe decizii luate în pripă, sunt multe declarații care nu sunt foarte bine calculate, am impresia că sunt într-un delir, adică sunt rupți de realitate.”

Sunt foarte multe decizii luate în pripă...

Veaceslav Berbeca crede că atitudinea PSRM-ului condus de Igor Dodon se explică și prin scăderea în sondaje pe care o prezintă sociologii. Potrivit analistului, cea mai recentă cercetare a Institutului Republican Internațional trebuie să dea de gândit inclusiv partidelor de dreapta:

„Dacă ne uităm atent la rezultatele acestui sondaj vedem că pe dreapta, în afară de PAS, ar putea să mai treacă un singur partid, este vorba de Partidul „DA”, dar și ei sunt la limită. Sunt în jur de cinci procente, ceea ce înseamnă că multe lucruri ar putea să se întâmple până la alegeri încât dacă acum au trecut pragul, nu înseamnă că la alegeri vor trece. Din punctul meu de vedere, partidele de dreapta acum nu au ieșit foarte mult în evidență, oricum aceste rezultate ale sondajului le-a pus pe multe pe gânduri, ce strategii să adopte în condițiile în care vom avea alegeri anticipate.”

### Vezi și... ### Curățarea clasei politice este un proces dureros, ca și vaccinul (VIDEO)

Veaceslav Berbeca susține că oricât de mult s-ar împotrivi socialiștii și aliații lor din parlament, scrutinul anticipat nu mai poate fi împiedicat, unica întrebare care mai așteaptă răspuns este cât de curând se va organiza acesta.