În ultimele zile, autoritățile din sănătate au raportat o creștere alarmantă a numărului de noi infectări, marea majoritate a cazurilor înregistrate fiind în rândul persoanelor neimunizate.
Your browser doesn’t support HTML5
Responsabilii de profil anticipau de ceva vreme un nou val pandemic, în încercarea de a convinge populația că trebuie să se imunizeze. Datele oficiale arată că la nivel național, vacccinarea decurge lent și este sub 20 la sută.
Nu se simte că ar exista un pericol de epidemie: terasele sunt pline, se fac fel de fel de serbări
Experta în sănătate Rodica Rusu-Gramma crede că ameliorarea situației, va depinde de respectarea restricțiilor sanitare și de schimbare percepțiilor cetățenilor având în vedere nevoia de vaccinare: „Acum, cred că eforturile societății în întregime, nu doar a lucrătorilor medicali trebuie să fie îndreptate spre creșterea ratei vaccinării în rândul populației, fiidcă aceasta ne-ar da o încărcătură mult mai mică asupra sistemului de sănătate, nefiind necesare internările în masă, așa cum au fost valul precedent. Și al doilea moment important este totuși acceptarea de către populație a măsurilor respective, care sunt recomandate de epidemiologi în ceea ce înseamnă evitarea aglomerărilor, păstrarea distanței sociale, igiena mâinilor. Absolut nu se simte că ar exista un pericol de epidemie, sunt aglomerații, terasele sunt pline, se fac fel de fel de serbări. Cred că atunci când populația ar accepta că pericolul există, atunci vom avea mult mai mari șanse ca să ieșim din această epidemie.”
Pe fundalul creșterii numărului de îmbolnăviri și a ratei scăzute de vaccinare, mai mulți experți în sănătate avansează ideea unor condiționalități pentru cei nevaccinați, cum ar fi restricționarea accesului în spații închise în lipsa unui certificat de vaccinare sau introducerea obligativității de imunizare pentru unele categorii de salariați.
### Vezi și... ### Pregătiri sanitare pentru un posibil nou val al pandemieiAutoritățile din sănătate vorbesc cu jumătate de gură despre imunizarea obligatorie. Rodica Rusu-Gramma crede că este o opțiune de luat în vedere, mai ales în ajunul noului an școlar, care se dorește a fi cu prezență fizică la ore:
„Nimeni n-o să lege și n-o să țină forțat persoana ca să se vaccineze, dar există niște condiții. Vrei să lucrezi medic, vrei să lucrezi pedagog, vrei să lucrezi în sectorul public unde zilnic ai contact cu oamenii, înseamnă că trebuie să ai și anumite reguli pe care trebuie să le respecți. Atât timp cât ești zi de zi în contact cu copiii și noi nu vrem să trimitem copilul la școală și să știm că copilul s-a infectat de la învățătorul care stă în fața lui. Trebuie să avem aceste bariere de transmitere a virusului anume prin persoanele care sunt în contact direct cu zeci de alte persoane pe zi.”
### Vezi și... ### „În opinia PG și CSP, lucrurile merg mai bine ca în Germania”. (Sergiu Litvinenco/ Ziarul Național)Un alt subiect din actualitatea acestei săptămâni ține de modificările legislative din sectorul justiției și implicit procuratura, a cărei șef s-a apărat public și a vorbit despre încercarea noii guvernări de a-și subordona această instituție.
Comentatorul politic Victor Ciobanu crede că disputa dintre procuratură și guvernare va duce inevitabil la demiterea lui Alexandr Stoianoglo:
„Până la urmă, argumentul forte, și eu ca și cetățean nu pot să nu-l susțin, este demonstrarea rezultatelor. Doi ani au trecut, se cereau dosare finalizate și condamnări, și atunci nu avea domnul Stoianoglo niciun fel de reproșuri și nici un fel de probleme, bănuiesc, din partea guvernării. Acum, când aceste rezultate nu sunt, cu excepția câtorva eliberări a deținuților politici, între care s-au strecurat și tot felul de indivizi dubioși, nu cred că asta poate fi considerat drept un rezultat.”
Procurorul general a spus că va cere avizul mai multor instituții internaționale în încercarea de a bloca amendamentele propuse de PAS. Victor Ciobanu sugerează însă că având în vedere prestația lui Alexandr Stoianolo, acesta va fi mai degrabă sacrificat decât susținut să-și continue mandatul la șefia procuraturii generale.