Pentru obișnuita trecere în revistă de vineri a săptămânii politice moldovenești care se apropie de sfârșit, Tamara Grejdeanu a ales astăzi adoptarea la Chișinău a două legi cu ecouri în discuția publică: aceea a pre-vettingului, importantă pentru curățirea sistemului de justiție, și legea prin care sunt interzise simboluri rusești considerate ca justificări ale violenței armate.
Your browser doesn’t support HTML5
Amendamentul votat în a doua lectură în legislativ prevede penalități sub formă de amenzi pentru cei care vor utiliza simbolurile agresiunii militare sau crimelor de război. Unul din autorii proiectului, deputatul PAS, Lilian Carp a explicat că sancțiunile vizează folosirea steagurilor și panglicii bicolore negru-portocalie, cunoscută ca panglica „Sfântului Gheorghe”, inclusiv elemente grafice folosite de armata rusă în Ucraina.
„Aceste semne justifică în linii generale agresiunea militară asupra Ucrainei, este necesar de a modifica legislația pentru a nu permite glorificarea acestora pe teritoriul R. Moldova”, a mai adăugat Lilian Carp.
### Vezi și... ### „Z” – dar nu de la ZelenskiNu este clar deocamdată de când va fi interzisă utilizarea acestor simboluri, însă fostul președinte, Igor Dodon, unul din fruntașii Partidului Socialiștilor a și anunțat că va sfida interdicția și va purta de 9 mai panglica în dungi negre și portocalii folosită de Rusia ca simbol al victoriei în Al Doilea Război Mondial.
Analistul politic Veaceslav Berbeca salută inițiativa autorităților, deși crede că e una întârziată:
„Aceste simboluri sunt elemente de propagandă ale unui stat agresiv și evident astfel de însemne trebuie interzise, fiindcă ele nu aduc pace și stabilitate, dar ele aduc război. Evident, ele sunt parte ale propagandei Federației Ruse, de divizare a societății. În special panglica Sf. Gheorghe folosită pe larg, ea, în același timp, este utilizată fiind combinată și cu declarații belicoase care trebuie oprite, trebuie sancționate și nu trebuie admise într-o lume care are alte priorități decât Federația Rusă, de a ocupa teritorii străine.”
După intrarea în vigoare a legii, poliția va putea aplica amenzi de până la 9.000 de lei pentru persoane fizice și de până la 18.000 de lei pentru persoanele juridice, pentru purtarea sau confecționarea simbolurilor agresiunii militare. Analistul politic Veaceslav Berbeca crede sancționarea ar putea fi dificilă:
„Autorităților le va fi foarte greu să-i convingă pe oameni să nu folosească panglica, în primul rând, să-i sancționeze pe cei care vor purta aceste însemne. Vor fi foarte mulți în zonele astea, Bălți, Autonomia Găgăuză, chiar și în Chișinău, vor fi foarte mulți care le vor folosi și ar putea evident să apară conflicte, pe care cred că Ministerul de interne va încerca să le evite.”
### Vezi și... ### Curtea Constituțională a dat lumină verde legii pre-vettinguluiSubiect de dispută a fost în această săptămână și legea care prevede evaluarea integrității candidaților la funcții de conducere în justiție. Magistrații Curții Constituționale au respins contestația socialiștilor, dând astfel lumină verde comisiei care va verifica integritatea etică și financiară a viitorilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor. Experta anticorupție, Lilia Ioniță crede că va fi un proces decisiv pentru reforma în justiție, care ar trebui să nu lase loc de niciun fel de suspiciuni:
„Elementul cheie în asigurarea unei reforme în justiție veritabile într-adevăr e să avem un Consiliu Superior al Magistraturii care într-adevăr să fie independent, integru, profesionist, să fie selectat în baza unor criterii obiective, care să fie clare pentru toată lumea. Până când, pe partea ce ține de criterii noi încă nu avem această certitudine că ele vor fi cele mai bune și nu vor lăsa loc de dubii. Noi o să intrăm acum într-un proces foarte interesant și să vedem deja ce o să iasă din acest experiment.”
Actualii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au mandate expirate, însă așa cum a precizat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, aceștia își vor exercita mandatul până la intrarea în funcție a noilor membri, fără a putea însă numi, transfera, detașa, promova sau sancționa disciplinar judecătorii.
### Vezi și... ### Cine îi va evalua pe viitorii membri ai CSM și CSP