Decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide 150 de secții de votare în străinătate – față de 139 cât propusese inițial și numărul în creștere a noilor cazuri de infectare cu COVID-19 – sunt subiectele analizate în retrospectiva acestei săptămâni.
Your browser doesn’t support HTML5
Dezbaterile privind deschiderea secțiilor de votare, ajunse în justiție pentru câteva săptămâni, s-au încheiat cu decizia de a majora până la 150 numărul secțiilor de votare în străinătate – față de 139 cât propusese Comisia Electorală Centrală inițial, dar sub 190, recomandate de Ministerul de Externe.
Avocatul poporului, Maia Bănărescu, a cerut CEC să mărească numărul secțiilor de votare, și a reamintit că autoritatea electorală are datoria de a oferi „șanse egale tuturor cetățenilor Republicii Moldova care doresc să-și exercite dreptul la vot indiferent de domiciliu acestora”. În timp ce opoziția a criticat hotărârea în cauză, liderul PSRM, Igor Dodon, este citat cu declarația că „numărul secțiilor de vot pentru moldovenii din diasporă este suficient”. În opinia analistului politic Ion Tăbîrță e puțin probabil ca decizia autorității electorale să fie revizuită.
### Vezi și... ### Avocatul poporului cere CEC să deschidă mai multe secții de votare peste hotare„Evident că principalii perdanți sunt cetățenii R. Moldova. Lor li se încalcă drepturile politice garantate de Constituție. Îmi vine greu să cred că ceva mai poate interveni în această decizie a CEC-ului. De aici și supoziția că, de fapt, este o decizie clar influențată politic, mai ales dacă ne uităm pe actuala componență a Comisiei Electorale Centrale. Cei mai influenți reprezentanți ai CEC-ului sunt pe filiera socialiștilor și este evident acum că ceea ce face Comisia Electorală Centrală și această decizie se încadrează în strategia politică a unui partid referitor la alegeri și anume PSRM. Pentru acest partid nu se votează în diasporă. Se va încerca de a compensa votul defavorabil pentru PSRM în Vest inclusiv prin acea aducere organizată la secțiile de votare a cetățenilor din stânga Nistrului.”
Pe fundalul dezbaterilor pe teme electorale, experții în sănătate se arată îngrijorați de numărul în creștere de noi infectări cu COVID-19. Joi, bunăoară, au fost înregistrate peste 90 de cazuri, în condițiile în care săptămâna trecută erau raportate până în 40 de cazuri.
Ministerul Sănătății anunță că, până în prezent, aproape șapte la sută din populsație este vaccinată complet împotriva COVID-19, iar 12 la sută a primit o singură doză de ser. Procesul are loc mult prea lent pentru a obține în timp util o imunitate colectivă, atrage atenția experta în sănătate publică Ala Tocarciuc.
„Dacă această creștere ușoară care s-a pornit deja și este vizibilă va continua, Moldova o să devină iarăși o zonă roșie. Și desigur că se vor intensifica restricțiile. Vom fi toți expuși riscului mai mare de a ne întâlni din nou cu virusul. Ar fi bine ca noi să întrebăm de ce vă este frică să vă vaccinați? În acest caz vom putea să le propunem soluții. În cazul la unii este frica generată de foarte multe dezinformări, la alții este o neglijență simplă. Mulți spun pur și simplu că nu au timp. Părerea mea este că ne mișcăm foarte încet în această campanie, tot încercăm să ne găsim scuze. Autoritățile ar trebui să comunice mai mult.”
### Vezi și... ### Moldova are destul ser anticovid, dar oamenii nu se grăbesc să se vaccinezeUn recent sondaj al Institutului de Politici Publice și CBS-AXA arăta că jumătate din respondenții intervievați nu s-ar vaccina împotriva COVID-19 și doar o pătrime s-ar imuniza dacă i s-ar pune la dispoziție „un vaccin în care are încredere”. Fiecare al patrulea respondent a declarat că s-ar imuniza cu Sputnik V, fiecare al cincilea cu Pfizer, unul din zece cu AstraZeneca și 7 la sută dintre cei intervievați consideră că toate serurile sunt bune. Autoritățile capitalei anunță că în această sâmbătă la Palatul Republicii va fi organizat un nou maraton de vaccinare. De această dată, oamenilor le va fi pus la dispoziție vaccinul de producție rusească Sputnik V.