Înaintea reuniunii, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că aceasta are loc „într-un moment deosebit de crucial pentru securitatea noastră comună, cu provocări prea mari pentru a fi suportate de oricare dintre noi singuri”.
Rutte a insistat că SUA își mențin angajamentele față de Alianță, chiar dacă mulți cred că președintele american Donald Trump subminează relațiile transatlantice.
„Știu că au existat declarații dure. Știu că au existat aliați, de exemplu, de această parte a Atlanticului, îngrijorați de angajamentul pe termen lung al SUA față de NATO,” a spus Rutte, adăugând însă că „americanii au repetat în mod constant” că își mențin angajamentul privind apărarea colectivă.
Toate privirile înspre Marco Rubio
La reuniune, toate privirile vor fi ațintite asupra lui Marco Rubio, secretarul de stat al SUA. Vor mai fi de față ministrul de externe ucrainean Andrii Sibiha și șefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas.
Țările europene cred că SUA le-a marginalizat până acum în eforturile administrației Trump de a obține un armistițiu în Ucraina prin discuții cu Rusia.
Așa încât Rubio se poate aștepta la întrebări din partea aliaților în legătură cu discuțiile cu Rusia și atacurile retorice ale administrației Trumpla adresa partenerilor transatlantici tradiționali.
Aflată într-o vizită la Kiev, pe 1 aprilie, ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a spus că, la reuniunea NATO, va „transmite clar” Statelor Unite că ar trebui să nu se lase înșelate de ceea ce ea a numit „tactici de tergiversare” ale președintelui rus, Vladimir Putin, în chestiunea unui armistițiu în Ucraina.
De asemenea, este probabil ca Rubio să fie presat să explice și dorința exprimată de Trump de a face din Canada al 51-lea stat american, precum și intenția acestuia de a anexa Groenlanda, care este o autonomie în cadrul Regatului Danemarcei, un alt aliat NATO.
Majorarea cheltuielilor pentru apărare
Liderii NATO urmează să decidă, în luna iunie, dacă vor majora ținta actuală de cheltuieli pentru apărare, care este de minimum 2% din produsul intern brut (PIB) pentru fiecare stat membru.
Administrația Trump a propus o țintă de 5% din PIB, iar Rutte face presiuni pentru ca fiecare aliat să se angajeze să cheltuiască cel puțin 3,7%, să înceapă cât mai curând posibil și să prezinte cu regularitate rapoarte de progres.
Unii aliați europeni nu ar vrea să-și asume angajamente prea mari prea repede, în condițiile în care se confruntă cu o creștere economică scăzută și deficite bugetare tot mai apăsătoare.
Ministrul ucrainean de Externe, urmează să informeze aliații în legătură cu situația de pe front. Deși aderarea Ucrainei la NATO nu este luată în calcul în acest moment, majoritatea aliaților europeni doresc cel puțin asigurări că livrările de armament din partea SUA către Ucraina vor continua și că misiunea NATO de instruire a soldaților ucraineni va rămâne activă.
Totuși, Statele Unite nu mai prezidează Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, cunoscut sub numele de Grupul Ramstein, care coordonează sprijinul militar pentru Kiev. Regatul Unit a prezidat ultima reuniune a grupului, în februarie, iar următoarea întâlnire, programată provizoriu pentru 11 aprilie, ar putea fi coprezidată de Marea Britanie și Franța.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te