Tirana | Reuniune între liderii UE și cei ai țărilor din vestul Balcanilor

Liderii UE și omologii lor din Balcanii de Vest s-au reunit la Tirana, capitala Albaniei, pentru discuții menite să le consolideze parteneriatul în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Bruxelles-ul dorește să profite de această reuniune de o zi - primul summit UE-Balcanii de Vest care are loc în afara Uniunii Europene - pentru a le transmite semne concrete, nu doar promisiuni, liderilor din Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia că se vor alătura într-o zi blocului de 27 de națiuni.

„Sunt convins că viitorul copiilor noștri va fi mai sigur cu Balcanii de Vest în cadrul Uniunii Europene și sperăm că vom progresa în această direcție", a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, la începutul summitului din 6 decembrie.

### Vezi și... ### «Comunitatea politică europeană»: Europa XXL împotriva lui Putin

Cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a accentuat asupra faptului că întărirea legăturilor UE cu statele din Balcanii de vest este mai importantă ca niciodată pentru menținerea securității Europei, având în vedere războiul Rusiei din Ucraina.

De asemenea, tensiunile au crescut în Balcani de la începutul conflictului, iar UE dorește să evite alte focare de conflict în apropierea granițelor sale. Bruxelles-ul se teme că Moscova și Beijingul vor depune toate eforturile pentru a se impune în regiune.

„În Balcanii de Vest, se profilează mai multe crize, iar partenerii Uniunii Europene resimt impactul dăunător imediat al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, spunea Borrell luna trecută, adăugând că unda de șoc a războiului lovește Balcanii de Vest. „Pentru a contracara acest lucru, ne intensificăm implicarea, întrucât Balcanii de vest rămân prioritatea noastră geostrategică - cea mai apropiată și cea mai importantă prioritate geostrategică.”

„Când nu ești la masă, ești în meniu”

Potrivit unui proiect de declarație care urmează să fie adoptat în cadrul summitului, UE va repeta „angajamentul său deplin și fără echivoc față de perspectiva de aderare la Uniunea Europeană a Balcanilor de vest” și va solicita accelerarea negocierilor de aderare cu țările în exercițiu. În schimb, UE se așteaptă la o solidaritate deplină din partea partenerilor săi din Balcanii de vest și dorește ca aceștia să se alinieze pe deplin la politicile sale externe.

Prezența președintelui sârb Aleksandar Vučić, care susține că dorește să ducă Serbia în Uniunea Europeană, dar care întreține legături strânse și cu Rusia, a fost incertă până cu o zi înainte de summit. Vučić susține că a decis să vină la Tirana „după consultări cu instituțiile statului”. „Este întotdeauna mai bine să fii la masă, pentru că atunci când nu ești la masă, ești în meniu”, a spus Vucic.

Președintele Kosovo, Vjosa Osmani, a subliniat că așteaptă mesaje clare din partea Uniunii Europene în ceea ce privește perspectivele de aderare a țării sale. „Uneori se trimit mesaje confuze. Pe de o parte, avem țări care sunt pe deplin aliniate cu UE, iar pe de altă parte, aveți țări care sunt pe deplin aliniate cu [președintele rus] Putin. UE trebuie să fie clară în mesajele sale. A sta de partea bună a istoriei astăzi este cel puțin ceea ce se așteaptă de la noi”, a declarat Osmani.

Osmani a confirmat intenția Kosovo de a depune luna aceasta o cerere de aderare deplină la UE. Kosovo se află doar la prima etapă, după semnarea unui acord de stabilizare și asociere. Printre măsurile concrete care urmează să fie adoptate la Tirana, va fi anunțat un acord care implică operatorii de telecomunicații și care va reduce tarifele de roaming de date.

### Vezi și... ### UE și SUA așteaptă clarificări de la Serbia în legătură cu acordul semnat cu Rusia