Reuniunea Comitetului parlamentar de asociere R.Moldova-UE

Siegfried Mureșan (stânga) și Mihail Popșoi (dreapta)

Conducerea Republicii Moldova are toată deschiderea și sprijinul Uniunii Europene, inclusiv pe segmentul parlamentar, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, la Chișinău, într-o conferință de presă comună cu Mihail Popșoi – ambii în calitatea de copreședinți ai Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Actuala ședință a Comitetului, care a precedat întâlnirea copreședinților cu presa, se datorează Memorandumului de înțelegere semnat recent la Bruxelles de președintele parlamentului, Igor Grosu, și președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli. Documentul urmează să dea noi dimensiuni interacțiunii între legislativul de la Chișinău și forul european.

Referindu-se la necesitatea de a da conținut și viață Memorandumului de înțelegere între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European, europarlamentarul Siegfried Mureșan a spus, citat de agenția IPN că „provocările, preocupările, grijile sunt aceleași, atât în Republica Moldova, cât și la nivel european: trebuie să apărăm valorile europene, să luptăm pentru o justiție puternică, să facem față situației economice, inclusiv șocului inflaționist, să asigurăm securitatea energetică, să facem față creșterii prețurilor și altor fenomene care-și au originea în afara Uniunii Europene”.

Europarlamentarul s-a referit și la alte preocupări care ar urma să aibă o abordare coordonată, precum siguranța cetățeanului, securizarea frontierelor, tranziția spre economia „verde” și digitalizată. „Vom lucra mai strâns în aceste domenii și la nivel parlamentar”.