Miniștrii de externe NATO se întâlnesc vineri pentru a discuta situația din Afganistan. „Evident că întoarcerea [talibanilor] a dat o lovitură gravă poziției și credibilității Occidentului și va trebui să ne împăcăm cu asta”, a declarat ministrul ceh de externe Jakub Kulhánek, citat de Politico.
Kulhánek a mai spus că, pe lângă evacuarea personalului occidental, miniștrii vor trebui să discute și despre „realitatea de pe teren” pentru că Afganistanul poate deveni sursa unei „migrații necontrolate” dar și un nou „centru al terorismului internațional”. „Ar trebui cel puțin să încercăm să ne asigurăm că unele dintre progresele făcute în acești ani ... și anume recunoașterea drepturilor femeilor nu vor fi anulate”.
Your browser doesn’t support HTML5
Peste 18.000 de persoane au fost evacuate de duminică de pe aeroportul din Kabul, a declarat un oficial NATO pentru Reuters. Dar există temeri că nu toată lumea va reuși să plece: cotidianul Times relatează că ultimul zbor de evacuare al Marii Britanii ar putea părăsi Kabul în cinci zile, și apar relatări că și Statele Unite ar avea un calendar similar.
Recent, președintele american Joe Biden a asigurat că militarii americani de pe aeroportul din Kabul și-ar putea prelungi misiunea și după 31 august, pentru a asigura că sunt evacuați toți cetățenii americani și afganii „vulnerabili”, periclitați din cauza colaborării cu trupele americane și internaționale. Vineri s-a anunțat că președintele Biden va ține o nouă conferință de presă pe tema eforturilor de evacuare.