2021: Revelion „auster” la Tighina

Orașul Tighina (Bender), amplasat pe malul drept al Nistrului, dar aflat sub controlul administrației separatiste de la Tiraspol, a întâlnit noul an în atmosfera austeră impusă de restricțiile legate de pandemia de coronavirus. La fel ca și în alte localități din regiune, au fost interzise târgurile și concertele de Revelion și Crăciun, iar decorul din centrul orașului și de pe străzi a fost mai modest decât în ceilalți ani.

Centrul orașului

După sărbătoarea de Revelion, locuitorii regiunii transnistrene se pregătesc acum și de Crăciun – acesta este marcat în stânga Nistrului pe 7 ianuarie, pe stil vechi, după calendarul urmat de Biserica Ortodoxă Rusă.

Piața agroalimentară

În piețe încă mai pot fi găsiți brazi vii, chiar și brazi cu conuri, care costă în jur de 500 de ruble transnistrene (n.r. - 540 de lei moldovenești). Brazii au fost mai puțin solicitați în acest sezon din cauza scăderii veniturilor populației pe fundalul pandemiei, așa că majoritatea oamenilor au avut bani doar de câteva crenguțe, prețul cărora a pornit de la 35 de ruble. A fost un an în care crenguțele de brad s-au vândut mai bine decât brazii, spun vânzătorii din piețele de la Bender.

Cei care au cumpărat un brad au primit și un tichet cu ștampilă – ca dovadă a faptului că bradul este cumpărat și nu furat sau tăiat ilegal. Este o metodă de luptă cu tăierile ilegale, transmite corespondentul nostru în regiune, Vasili Kovali. O altă metodă de a proteja brazii din oraș este și vopsirea cu var a tulpinilor. Amenda pentru tăierea ilegală este de 900 de ruble transnistrene - în jur de 960 de lei.

În piața centrală a Benderului, unde este instalat un brad artificial, este puțină lume. Străzile orașului sunt decorate foarte modest.

În schimb, sunt rânduri la singura rețea de supermarketuri – la magazinele Sheriff. Oamenii își completează rezervele epuizate de Revelion și cumpără cele necesare pentru masa de Crăciun.

Magazinele afișează reduceri, dar în condițiile de criză și de scădere a veniturilor, oamenii păstrează banii pe care îi mai au pentru lucrurile de primă necesitate – pentru alimente, medicamente și plățile de întreținere.

Plăcinte, la o tarabă din piață

Vremea ploioasă din ultimele săptămâni accentuează atmosfera apăsătoare, la fel ca și glodul de pe străzi, mai transmite corespondentul nostru în stânga Nistrului.