„Opțiuni politice și manevre constituționale la Chișinău: Guvernul Gavriliță 2 față de puterea Parlamentului” este editorialul semnat pe deschide.md de analistul politic român Iulian Chifu. El subliniază că președintele e cel care decide oportunitatea desemnării unui premier, când nu are în față o coaliție stabilită şi înregistrată legal. „Ideea formalizării unei majorități nu se rezumă la strângerea de semnături de la deputați individuali, migranți între partide și supuși tentațiilor ca orice traseist, ci existenței unui acord”, precizează Chifu. Analistul sprijină decizia Maiei Sandu de a o desemna repetat pe Natalia Gavriliţă la funcţia de premier şi consideră că şi Curtea Constituțională ar urma să constate că „varianta responsabilă este aceea de a valida oportunitatea stabilită suveran de către Președinte, pe bază de voință manifestă, legitimată electoral, și de oportunitate, nicidecum improvizația instabilă a unei majorități conjuncturale a celor ce se agață de fotoliul de deputat, fără perspectiva de a valida un guvern”.
Agenţia de presă IPN informează că dacă Curtea Constituțională va constata că președintele țării a încălcat Constituția, respingând candidatul propus de majoritatea parlamentară, suspendarea șefului statului devine aproape imposibilă. De această părere este directorului Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, care precizează că în prezent președintele Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere din partea populației, iar acest lucru ar duce la eșecul unui eventual referendum privind demiterea ei. „În conjunctura politică actuală, nu cred că cineva se va încumeta să meargă la referendum, fiindcă, unu, Maia Sandu are cea mai mare popularitate politică, doi – alegerile abia s-au finalizat și trei – există o consecință logică, în cazul în care oamenii vor spune că președintele nu trebuie demis, în alte țări asta este temei de dizolvare a Parlamentului”, explică Vladislav Gribincea.
Președintele în exercițiu al OSCE, ministra afacerilor externe a Suediei, Ann Linde, va întreprinde azi o vizită în R. Moldova şi va avea întrevederi cu autorităţile de la Chişinău şi cu administraţia de la Tiraspol. Potrivit deschide.md pe agenda discuţiilor va fi problema liberei circulație pe podul Dubăsari după blocarea feribotului de la Molovata, care efectuează rute de transportare a pasagerilor, mărfurilor și a mijloacelor de transport între localitățile Molovata, Molovata Nouă, Cocieri și Corjova. În articol se relatează că Chișinăul întreprinde toate măsurile și insistă prin toate canalele de dialog, inclusiv la nivel de mediatorii și observatorii internaționali pentru a debloca libera circulaţie, Tiraspolul însă se face că nu aude.
Radio Chişinău publică apelul Asociaţiei Promo-LEX care solicităm de urgență intervenția promptă a autorităților constituționale pentru asigurarea liberei circulații a agenților economici, inclusiv prin pretinsele posturi vamale de control. Asociația susţine că a fost sesizată repetat de către locuitorii localităților raionului Dubăsari despre suspendarea feribotului ca urmare a timpului nefavorabil şi despre imposibilitatea agenților economici de a aproviziona aceste localități cu produse alimentare de primă necesitate. Promo-LEX reamintește că, odată cu blocarea liniei administrative de către administrația de facto de la Tiraspol, sub pretextul măsurilor anti-epidemiologice, feribotul de la Molovata a devenit pentru agenții economici singura cale de acces necondiționat în regiunea transnistreană.
Candidata la funcţia de premier Mariana Durleşteanu propusă de socialişti a avertizat despre un posibil deficit bugetar critic în R. Moldova, a scădere drastică a PIB-ului şi un colaps financiar. NewsMaker.md a analizat cu experţi cât de realiste sunt aceste scenarii sumbre. Consilierul prezidenţial pe probleme economice Veaceslav Negruţă consideră că îndărătul declaraţiilor Marianei Durleşteanu sunt emoţii politice. „Toată lumea ştie că bugetul adoptat de partidul lui Dodon este irealizabil”, spune Negruţă. Despre o posibilă scădere a PIB-ului cu 14%, invocată de Durleşteanu, consilierul spune că „pentru un minus de 14%, nu este suficient să nu faci nimic… este nevoie de mult timp pentru a săpa în economia moldovenească pentru a îngenunchea definitiv”. Fostul premier Ion Chicu menţionează că dacă declaraţiile făcute de Durleşteanu într-adevăr îi aparţin, atunci ele sunt făcute de un politician, nu expert financiar. „Ministerul de finanţe va fi capabil să finanţeze toate nevoile statului, dacă politicienii vor soluţiona criza politică până în iunie-iulie”, precizează Chicu. Expertul Veaceslav Negruţă de la Institutul Viitorul constată că situaţia bugetară este într-adevăr una complicată, dar consideră exagerate pronosticurile Marianei Durleşteanu.
Veaceslav Crăciun semnează a analiză pentru agenţia de presă IPN despre alegerile din Găgăuzia şi cu ce vor ieși din campania electorală PAS și PSRM. „În Găgăuzia s-a dat startul oficial campaniei de alegeri în Adunarea Populară. Se prefigurează derularea ei într-o atmosferă de contrapunere între ramurile puterii din regiune, dar și a unui exercițiu de verificare a forțelor pentru partidul proprezidențial al Acțiunii și Solidarității (PAS). Acesta ar putea să atenteze la influența, deocamdată de monopol, al socialiștilor în regiune”, notează autorul. El totuşi se arată sceptic de şansele PAS în autonomie sugerând că formaţiunea şi fosta ei lideră Maia Sandu dimpotrivă „acordă socialiştilor servicii unul după altul”. Veaceslav Crăciun aminteşte în context despre criticile deputaţilor PAS la iniţiativa PSRM de includere în Codul electoral al Republicii Moldova a unor articole consacrate Comisiei Electorale din autonomie. Un alt exemplu adus de autor e că şefa statului n-a invitat-o pe bașkanul Irina Vlah la inaugurarea sa, iar după aceasta a lăsat-o în afara Consiliului Suprem de Securitate. „Actuala răceală între ele convine socialiștilor, care folosesc situația pentru a-și consolida promovarea imaginii de unici apărători ai intereselor regiunii”, concluzionează Veaceslav Crăciun.
Noile restricţii pentru prevenirea răspândirii infecţiei de Covid-19 care intră de azi în vigoare stârnesc critici şi nedumeriri. Agora.md relatează că transportatorii cer revizuirea deciziei de a limita numărul de pasageri la jumătate din capacitatea de îmbarcare şi amenință autoritățile cu proteste și cu sistarea curselor regulate. Într-o scrisoare adresată autorităților Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto spune că în anul 2020 fluxul de pasageri s-a înjumătățit, iar transportatorii se află în prag de faliment. „Din cauza consecințelor pe care le-a provocat starea de urgență și situația epidemiologică, nu au putut fi restabilite peste 15% din cursele regulate naționale și peste 70% din cursele internaționale. Pandemia a provocat concedierea a peste 1.000 de angajați doar din domeniul transportului rutier de persoane, care și până la pandemie se confrunta cu un deficit acut de șoferi. Cu regret, autoritățile și, în special, CNESP sunt rupte de viața de zi cu zi și nu doresc să observe că hotărârile adoptate de ei nu conțin soluții, dar creează probleme noi, pe lângă cele create de pandemie”, se mai spune în scrisoare.
Amenință cu proteste şi vânzătorii de la Piaţa Centrală din Bălţi nemulțumiți de decizia care restricţionează activitatea pieţelor, cu excepţia celor agricole. Potrivit nordnews.md vânzătorii susţin că vor rămâne fără surse de venit dacă își vor desfășura activitatea doar în zilele de marți, joi și sâmbătă. „Cum așa, trei zile nu e coronavirus, iar patru este, dar cum să plătim impozite, cum să supraviețuim? Primăvara nu am lucrat deloc, iarna nu prea am lucrat. Pe ce să trăim? Mai ales duminica, când oamenii nu lucrează și pot veni la piață, atunci ne închid”, spune un comerciant. „Noi nu suntem de acord cu această decizie. Mai ales că noi suntem în spații deschise, nu suntem atât de mult supuși riscului. Nu se va schimba nimic, mai ales că în piață nu au fost cazuri de infecții”, afirmă un alt vânzător.
Noi.md o citează pe primara oraşului Drochia Nina Cereteu care se întreabă care e logica noilor restricţii. „Îmbulzeala și mai mare în piețe, în zilele în care vor activa? Distrugerea totală a agenților economici din sectorul HORECA? Dar și a celorlalți care și așa rezistă cu greu... Covid-ul este și nu va dispărea ușor, o afirmă toți experții, dar in așa condiții vom rămâne și fără acea economie pe care o avem la moment”, spune Nina Cereteu.
Între timp, Poliţia a anunţat că va intensifica monitorizarea respectării noilor restricţii sanitare, informează TV8.md. Polițiștii vor patrula în adiacentul piețelor comerciale în locurile de acces public, zone de agrement, stații și autogări și vor interveni solicitând cetățenilor să respecte măsurile de protecție, iar șoferilor de transport public să limiteze numărul de persoane. De asemenea, se va supraveghea activitatea agenților economici și se va interveni cu aplicarea amenzilor în cazul de nerespectate a măsurilor de restricție.