Criza politică din Moldova și „ambițiile Kremlinului” (Revista presei)

Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei de la Chișinău

Federaţia Rusă are un rol major în criza politică creată la Chişinău, iar deznodământul ei este şi în funcţie de „cât de departe va dori să meargă Moscova”. Opinia aparţine analistului politic de la Bucureşti, Cristian Pârvulescu, citat de TVR Moldova. În opinia sa, deocamdată, Rusia nu are uneltele necesare pentru a înclina balanţa politică la Chişinău în favoarea sa, deoarece Igor Dodon este un politician slab şi nu poate îndeplini ambiţiile Kremlinului, spre marea nemulţumire a lui Putin. Pîrvulescu consideră că noua alianţă creată în Parlament se reunește în faţa pericolului alegerilor parlamentare anticipate în urma cărora Igor Dodon, Ilan Şor şi Vlad Plahotniuc ar putea suferi pierderi serioase.

IPN scrie despre opiniile contradictorii privind un Guvern minoritar printre liderii partidelor pro-europene. În material e menționată lipsă de consens între liderii PAS, Platforma DA și PDM. În timp ce președintele Platformei DA, Andrei Năstase, spune că un astfel de executiv anticriză va soluționa problemele stringente ale oamenilor, președintele interimar PAS, Igor Grosu, spune că învestirea oricărui guvern, în actualele condiții, nu face decât să amâne data alegerilor anticipate. În același timp, președintele PDM, Pavel Filip, spune că pentru învestirea unui guvern minoritar este necesar un dialog în format extins între forțele politice autentice din Parlament, notează IPN.

Tot IPN o citează pe judecătoarea Victoria Sanduța, președintă a Asociației „Vocea Justiției”, care afirmă că reforma justiției nu poate veni din exterior, ea trebuie să vină din interior, altminteri schimbarea nu va avea loc. În opinia sa, evaluarea externă este un concept eronat și sortit eșecului. „El nu este un instrument și un mecanism constituțional, în primul rând”. De asemenea, consideră judecătoarea, e nevoie de schimbarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), deoarece „cu actualul CSM nu este posibil de făcut nicio curățenie în sistem”. Odată ce se schimbă CSM și încep procese ample de schimbare a sistemului judecătoresc, atunci el trebuie să stabilească și o relație de colaborare cu legislativul și guvernul, consideră Victoria Sanduța. În opinia ei, e nevoie să colaboreze puterea judecătorească cu cea legislativă și cu cea executivă.

Într-un articol de opinie pentru Gazeta de Chișinău, Adrian Ciubotaru scrie despre indignarea printre europarlamentari pe care a provocat-o „rezultatele“ vizitei Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell, la Moscova. Autorul amintește că în ziua când Borrell se întâlnea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, Kremlinul declara drept persona non grata câțiva diplomați din Polonia, Germania și Suedia, expulzându-i din țară. „Problema e că Borrell nu a fost umilit doar indirect, prin expulzarea diplomaților, ci și direct, la conferința de presă”, explică Ciubotaru. El afirmă că atâta timp cât stânga europeană nu se va detașa sentimental și ideologic de Rusia, alde Lavrov vor ști să o manipuleze, să o înjosească și, tot cu ajutorul ei, să anuleze orice efort al UE de a aduce democrația și normalitatea în patria „Marelui Octombrie“.

Reporterii Ziarului de Gardă au analizat zeci de profiluri ale persoanelor care comentează cel mai activ și promovează mesaje împotriva vaccinului anti-Covid, dar și de negare a gravității bolii provocate de virusul SARS-Cov-2. Printre profilurile unor oameni reali care sunt sceptici în privința vaccinului, dar și a pericolului reprezentat de Covid-19, jurnaliștii au găsit și zeci de profiluri false, cu poze copiate de la alte persoane sau care au ca poză de profil flori, căței sau pisici. Experta în sănătate publică Ala Tocarciuc, citată în articol, recomandă internauților să fie precauți față de comentariile publicate de profiluri anonime și să se informeze doar din surse de încredere.

Portalul Anticorupție.md scrie despre un fost executor judecătoresc în circumscripția Camerei Teritoriale Nord care a fost condamnat la șapte ani de închisoare în penitenciar de tip închis și privat de dreptul de a ocupa funcții publice timp de trei ani. El a înstrăinat ilegal opt bunuri imobile ale unui debitor, provocând părților vătămate pierderi în valoare de 450.000 de lei, se menționează în articol. Verdictul a fost dictat după ce Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupţie i-a demonstrat vinovăția pe toate cele 12 episoade de „depășire a atribuțiilor de serviciu” și „delapidarea averii străine”, se mai precizează în material.