Decizia CC și marja de manevră a Maiei Sandu (Revista presei)

Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Decizia Curţii Constituționale de a declara neconstituțional decretul președintei Maia Sandu prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliță la funcția de prim-ministră este comentată pe larg în presă.

Fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase, citat de TV8.md, susține că decizia Înaltei Curți era mai mult sau mai puţin previzibilă şi că va pune capăt conflictului dintre instituția prezidențială și Parlament. „Acum urmează ca actorii politici să urmeze regulile de joc care sunt foarte clare. Maia Sandu urmează să semneze un nou decret”, explică Tănase. El mai precizează că Sandu poate respinge candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministră, propusă de socialiști şi sprijinită de 54 de deputați. „În cazul în care Maia Sandu are argumente în acest sens, poate respinge această candidatură, vorbim totuși ipotetic”, menționează Alexandru Tănase.

Într-un comentariu pentru ProTV.md, Tănase mai precizează că urmează consultările cu fracţiunile parlamentare pentru a identifica sprijinul politic al deputaţilor pentru un candidat la funcţia de premier. Maia Sandu poate veni la aceste consultări cu o propunere proprie care s-ar putea să nu fie agreată de fracţiuni. „Preşedintele ţării nu poate însă înlocui fracțiunile parlamentare. Şefului statului îi revine responsabilitatea de a găsi o cale a dialogului şi a evaluării voinţei şi capacităţii deputaţilor consultaţi de a susţine un candidat la funcţie de premier”, mai explică Alexandru Tănase.

Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Nicolae Osmochescu, citat de TVR Moldova, precizează că Înalta Curte nu a obligat preşedintele să desemneze candidatul de premier propus de aşa-numita majoritate parlamentară care nu a fost formalizată. „Președintele continuă procedura de înaintare a candidaturii după consultările cu fracțiunile parlamentare. Maia Sandu urmează să asculte ce propuneri îi vor face fracţiunile şi să decidă care candidatură să desemneze. În Constituţie e stipulat clar că președintele decide ce candidatură propune, este dreptul lui discreționar.” TVR Moldova îl citează şi pe analistul politic Anatol Ţăranu care consideră că dacă se va insista pe candidatura Marianei Durleşteanu, președintele va fi în mare dilemă: să o accepte sau nu. „Există şi varianta confruntării frontale cu adversarii politici, dar asta înseamnă încălcarea Constituţiei, ce poate duce la impechemeant, care nu va trece. Aşa intrăm iar în blocaj”, spune Anatol Ţăranu. Iar Veaceslav Berbeca, expertul Institutului Viitorul, nu exclude că majoritatea constituită în Parlament ar putea veni cu un nou candidat la funcţia de premier, care să îndeplinească toate condiţiile legale, iar Maia Sandu să fie nevoită să îl nominalizeze. Berbeca mai afirmă că şefa statului nu mai are spațiu de manevră pentru a declanşa alegeri anticipate.

Radio Chişinău în citează pe expertul în drept constituţional Alexandru Arseni cu afirmaţia că în Parlament nu există o majoritate parlamentară formalizată cu dreptul de a înainta un candidat la funcția de premier, astfel încât președinta Maia Sandu să fie obligată să îl desemneze. Expertul explică că o majoritate parlamentară poate fi formată doar din fracțiuni şi trebuie să aibă un proces verbal de constituire. „Așa ceva în Parlamentul Republicii Moldova nu există. Formalizare înseamnă a-i da structurii respective forma juridică prevăzută în lege”, conchide Alexandru Arseni.

Expertul în drept constituțional Vitalie Catană notează într-un comentariu pentru politics.md că hotărârea Curţii Constituţionale constituie o problemă pentru Maia Sandu din punctul de vedere al percepțiilor cetățenilor. „Este a doua soluție a Curții care o pune la punct în mod cât se poate de ostentativ, explicând că instanța nu acceptă derapajele ilegale ale şefului statului”. Această decizie are semnificații și în plan politic, susţine expertul. „Aceasta limitează acțiunile Maiei Sandu la câmpul legal, îngustându-i și spațiul de acțiune politică…”, concluzionează Vitalie Catană.