Your browser doesn’t support HTML5
Analistul politic Nicolae Negru analizează decizia Curții Constituționale și constată că este important pentru Partidul Acțiune și Solidaritate să-și voteze candidatul, ca președinta Maia Sandu să nu poată fi învinuită că a simulat desemnarea lui Igor Grosu pentru funcția de prim-ministru, urmărind dizolvarea Parlamentului. În opinia lui Nicolae Negru, în acest caz, decretul de dizolvare ar putea să nu întrunească toate condițiile prevăzute de Constituție. Editorialistul de la „Ziarul Național” consideră că guvernul Grosu ar trebui votat de toate fracțiunile care s-au pronunțat pentru învestirea unui executiv anticriză.
Într-un interviu pentru Radio Chișinău, analistul politic Ion Tăbârță se referă la dosarele de rezonanță privind furtul miliardului și concesionarea Aeroportului și cât de important este ca acestea să nu fie politizate. Între altele, el a amintit de cazurile de ridicare a imunității parlamentare a altor deputați din Partidul Șor, care nu au avut nicio finalitate datorită unor înțelegeri de culise între PSRM și Ilan Șor. „Anterior știm că li s-a ridicat imunitatea parlamentară doamnelor Marina Tauber și Reghina Apostolova și ce a urmat? Acest proces a fost întrerupt, iar în acel moment au fost evidente anumite înțelegeri în culise între Igor Dodon și Ilan Șor. Nu putem exclude că și în acest moment să avem o situație similară”, opinează Ion Tăbârță.
Newsmaker.md scrie că celula de criză a jurnaliștilor, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent pentru apărarea drepturilor presei în perioada de criză pandemică, solicită Ministerului Sănătății să includă jurnaliștii din prima linie în categoria persoanelor care vor beneficia de vaccinul anti-COVID-19 în etapa a II-a de imunizare. Se precizează că într-un răspuns oficial al Ministerului, secretara de stat Tatiana Zatîc a menționat că reprezentanții presei ar putea fi imunizați de rând cu angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului. Cu toate acestea, potrivit unei anexe din 5 februarie, jurnaliștii nu se regăsesc printre grupurile prioritare eligibile pentru vaccinare în etapa a II-a.
La un an de pandemie, asociația Primăria Mea a făcut un raport despre cum autoritățile capitalei au gestionat timp de un an pandemia de COVID-19. Asociația care monitorizează activitatea primăriei a făcut câteva concluzii: multe dintre măsurile luate au fost fie pripite, fie superficiale sau neadaptate la necesitățile oamenilor. „Insuficiența resurselor disponibile și asumarea incompletă a responsabilității a împiedicat Primăria să gestioneze cu succes pandemia în Chișinău”, se arată în raportul citat de portalul Moldova.org. Activiștii civici observă că în timp ce primăria blama oamenii care nu se supuneau regulilor, a organizat două evenimente la care nu a respectat propriile reguli. Este vorba de Hramul Chișinăului, organizat în centrul Chișinăului, dar și Ziua Profesională a lucrătorului din învățământ, cu o sută de participanți.
Portalul Agora.md îl citează pe liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, potrivit căruia spitalele din stânga Nistrului, destinate pentru bolnavii infectați cu noul coronavirus, sunt pline în proporție de 97%. Din mesajul lui Krasnoselski rezultă că aproape într-o singură zi nu vor mai fi locuri disponibile pentru noii pacienți cu COVID-19, iar spitalele destinate acestor pacienți nu mai fac față situației. În acest sens, liderul separatist spune că la Centrul Mamei și Copilului din Bender va fi deschisă o filială pentru cei infectați cu noul coronavirus, care va avea o capacitate de 300 de paturi, iar viitoarele mame vor fi redirecționate la Tiraspol.