În condițiile unei unificări a stângii politice, în preajma alegerilor parlamentare anticipate, dreapta politică trebuie să vină cu un răspuns pe măsură și să dea dovadă de unitate. Opinia aparține comentatorului politic Ion Tăbîrță, citat de IPN. Potrivit lui, și în acest scrutin se va da o bătălie geopolitică, iar unificarea forțelor de stânga ar putea fi proiectul Moscovei de a ține Republica Moldova sub sfera de influență rusească. În acest context, comentatorul recomandă conjugarea eforturilor formațiunilor de dreapta pentru ca segmentul proeuropean să domine viitorul Parlament. Comentatorul politic Ion Tăbîrță și-a exprimat regretul că forțele de dreaptă rămân în continuare divizate, când miza alegerilor din 11 iulie este „uriașă pentru vectorul proeuropean al Republicii Moldova”.
Despre lecții de război neînvățate în 76 de ani de pace scrie Petru Grozavu într-un editorial pentru Ziarul de Gardă. El scrie că duminică, la Moscova, Putin și-a scos la defilare trupele și tehnica de război „nu atât pentru a-și demonstra „mușchii” și „pumnii”, cât pentru a-și etala, în fața rușilor și a întregii lumi, orgoliile unui nou Stalin al Rusiei”. El afirmă că pentru cei implicați la marș, alaiul de duminică a fost o trăire euforică a unui eveniment istoric denaturat și extrem de speculat, iar pentru Dodon și socialiști – o trecere în revistă a unui eventual corp electoral, manipulat și preparat politic din perspectiva alegerilor din vară. „De la dispariția URSS au trecut aproape 30 de ani. S-au deschis hotarele, s-au deschis arhivele, a devenit mult mai liber accesul la informație, noi cât mai putem rămâne captivii unor teorii depășite de gândire?”, întreabă retoric Grozavu.
În sintagma „campanie electorală” se tupilează o metaforă, o imagine preluată din limbajul militar, scrie Mircea V. Ciobanu într-un articol de opinie pentru Gazeta de Chișinău. Având în vedere bătăliile crâncene – cu răni şi victime reale, cu impact internaţional – care se dau între adversari, cuvântul „campanie” pare atât de firesc aici, încât nu mai miră folosirea lui. El scrie că pentru alegător, posibila coaliţie de guvernare contează mai mult decât lista partidelor care vor accede în Parlament. „Dacă majoritatea va fi prorusească, lucrurile se vor aşeza de la sine: ostilităţile vor fi uitate şi soldaţii regimentului nemuritor vor sluji cauzei fără crâcnire. Dacă însă majoritatea va fi în principiu proeuropeană, care vor fi relaţiile?”, scrie Ciobanu. În opinia sa, cine e dispus sincer să colaboreze efectiv în viitorul parlament, e obligat s-o facă începând cu faza de campanie.
Într-un editorial pentru Deschide.md, Iulian Chifu scrie că după o dramoletă a finanțării acestor alegeri și a organizării lor, a văzut o decantare a atenției tot mai mult spre zona campaniei viitoare. Odată anticipatele anunțate și Parlamentul dizolvat, întreaga greutate s-a mutat spre poziționări și spre reașezări ale spectrului politic în măsură să mai extragă ceva din mersul altfel evident al acestor tendințe din sondajele ce par să trimită acasă un număr enorm de actori politici, individuali și partide deopotrivă, afirmă autorul. Chifu subliniază că există alianțe în care simplul fapt de a marca șanse, o perspectivă de câștig major, crește rezultatul mult peste suma voturilor componentelor și există alianțe paradoxale, cum crede autorul că este cea PSRM-PCRM, în care rezultatul e mai slab decât cel deținut anterior de către cel mai mare dintre partide. „Practic alianța duce la pierdere de voturi și nu ajută decât la scoaterea de pe piață a unui competitor”, conchide Chifu.
Portalul Anticorupție.md scrie că pe 12 mai Curtea Supremă de Justiție a respins cererile înaintate de avocații lui Ilan Șor privind strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel Cahul la o altă instanță de apel, calificându-le drept neîntemeiate. Această cerere a apărătorilor fostului primar de Orhei, condamnat pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari, este a șaptea după solicitarea avocatului său din oficiu, Nicolae Bojenco, se subliniază în articol. De această dată, avocaţii au invocat drept temei imaginile video în care apare avocatul din oficiu Nicolae Bojenco, oferindu-i o sacoșă judecătorului raportor Tudor Berdilă. „Obiectivitatea şi nepărtinirea judecătorilor poate fi ştirbită”, argumentează avocații în cererea lor, se precizează în material.