BIZLAWrelatează despre cazul unei femei care a dat în judecată o companie de creditare nebancară pentru un contract de împrumut cu cinci modalități de penalizare și patru tipuri de comisioane. Curtea Supremă de Justiție i-a dat dreptate femeii, constatând „caracterul abuziv și nulitatea absolută a mai multor clauze cu repunerea părților în situația inițială”. De asemenea, compania respectivă, „Iute Credit”, urmează să-i plătească reclamantei 2000 de lei cu titlu de prejudiciu moral și 5000 de lei cheltuieli de asistență juridică.
„Stoianoglo minte sau a uitat?”, întreabăCOTIDIANUL, după ce Procurorul general a afirmat că nu are și nici n-a avut vreo relație cu liderul PSRM, Igor Dodon, și că prima discuție cu acesta ar fi avut-o după ce a fost numit procuror general. Lucrurile stau însă cu totul altfel - arată portalul - Dodon dezvăluind anterior că a avut discuții cu Alexandr Stoianoglo, la Președinție, în vara anului 2019, când i-a propus acestuia să-i fie consilier. „Când Maxim Lebedinschi, consilierul meu pe probleme juridice, a plecat la CEC, - spunea Igor Dodon în decembrie 2019 - (Vasili) Șova a spus să-l luăm pe Stoianoglo consilier prezidențial pe probleme în sistemului judecătoresc. Șova l-a adus la mine și eu i-am propus. El a spus că este nevoit să refuze pentru că nu-l interesează lucrul în administrația președintelui. Vă spun sincer. Și el a plecat. De aceea nu-l consider parte a echipei mele”, a adăugat fostul președinte, citat de portal.
Într-un interviu la postul de televiziune N4, Procurorul General Alexandr Stoianoglo și-a exprimat punctul de vedere și a oferit explicații asupra mai multor chestiuni de interes public cum ar fi apelurile tot mai insistente la demisie ce-i sunt adresate în spațiul public și politic, moștenirea copleșitoare pe care a preluat-o în Procuratura Generală, modalitățile de schimbare a stării de lucruri în procuratură pe care le va propune noului Parlament, plecarea lui Veaceslav Platon peste hotare, cazul Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, dosarul concesionării aeroportului, laundromat-ul rusesc, etc.
Cu referire la cererile de demise ce-i sunt adresate, pe motiv că procuratura n-ar livra rezultatele tranșate pe cazuri de rezonanță majoră și că prestația acesteia ar fi mult sub așteptări, Stoianoglo a spus, între altele: „Noi, totuși, avem astăzi o altă procuratură decât aveam un an și jumătate în urmă. Și eu nu înțeleg din ce cauză trebuie să plec. Poate din cauza că sunt găgăuz? O temă foarte răspândită acum… Dar nimeni nu spune că eu, fiind găgăuz, în 2014 am votat pentru acordul de asociere cu UE. Atunci nimeni nu a amintit că eu sunt găgăuz. Apropo atunci eu am pus toată regiunea pe care o reprezentam în parlament împotriva mea. Știți că ideea asta nu prea era împărtășită în Găgăuzia. Și totuși eu am manifestat poziție civică înțelegând că viitorul nostru este Europa”, a mai spus Stoianoglo, stârnind criticile unor analiști că ar deplasa astfel într-un mod denaturant accentele de pe esența problemei spre un aspect de discriminare pe criteriu etnic, inexistentă în cazul său.
MOLD STREETanunță că una dintre cele mai mari rețele de benzinării din Moldova a redus cu 3-10% prețurile la toate produsele petroliere. În următoarele zile ieftinirile ar putea fi urmate și la alte rețele, potrivit portalului. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costă la benzinăriile Vento (Datario SRL) cu 38 de bani mai puțin - 19,96 lei, comparativ cu cel vechi de 20,34 lei. De asemenea, la benzinăriile companiei a apărut în vânzare și motorina, care a lipsit din vânzare aproape o săptămână. Prețul acesteia s-a redus cu 30 de bani și costă 16,19 lei pentru un litru. Reprezentanții companiei explică reducerile de preț prin faptul că aplică prevederile metodologiei de calculare a prețurilor la produsele petroliere.
Analistul politic Ion Tăbârță comentează la RADIO CHIȘINĂU prestația lui Alexandr Stoianoglo, observând că „un procuror general nu poate să-și permită luxul ca să stea 7 ani cuminte în banca lui să nu deranjeze marii corupți”. Expertul este de părere că R.Moldova are nevoie de schimbări majore în domeniul justiției. „Da, într-adevăr au dispărut dosarele politice de pe timpul lui Plahotniuc, însă nu s-a făcut nimic pentru a combate corupția și în dosarele care au afectat în modul cel mai direct funcționalitatea statului – celebrul furt al miliardului, concesionarea Aeroportului, Laundromatul. Și aceste dosare sunt doar vârful aisbergului. Este foarte bine că ai scos acea presiune politică care exista în timpul lui Plahotniuc, însă acest lucru nu este suficient. Moldova, pentru a se dezvolta ca stat și pentru a avea o justiție funcțională, are nevoie de cu totul o altă Procuratură”, consideră Ion Tăbârță.
SĂNĂTATE INFOsemnalează o lipsă critică de specialiști în îngrijirile paliative în Republica Moldova. În pediatrie există doar doi medici care acordă îngrijiri paliative în regim ambulatoriu, subliniază jurnaliștii. Ei citează o notă analitică privind problemele sistemului național de îngrijiri paliative la soluționarea cărora va contribui înființarea unui Centru Universitar de Îngrijiri Paliative și care arată că un număr total de 25.000 de persoane necesită asemenea servicii în fiecare an. Capacitățile însă sunt prea mici. Potrivit unui raport al Avocatului Poporului, asistența paliativă din R.Moldova este organizată parțial, limitată în timp, atât la nivel de asistență medicală primară – unde există doar 36 de vizite la domiciliu pe an, cât și la nivel spitalicesc, unde există doar 30 de vizite la pat pe an.