„Dacă NATO se va atinge de pacificatorii din Transnistria, desantul rusesc va fi la Odesa”. (Victor Bondarev/ Mejdurecie)

Moldova - morning Press Review photo, newspapers, genereic

  • Your browser doesn’t support HTML5

    Revista matinală a presei


    ADEVARUL citează un interviu cu Artur Cerari, baronul romilor din Republica Moldova, realizat la Soroca de cunoscutul vlogger rus Ilia Varlamov. În cadrul vlogului întitulat de Varlamov „Țiganii: palate în sărăcie”, Artur Cerari spune că „ţigan este un cuvânt discriminatoriu”, iar mai corect ar fi „rom”. Pe de altă parte, baronul a susținut că, într-un cuplu de romi, femeia este inferioară bărbatului şi că nu poate fi vorba despre egalitate de drepturi. Întrebat, de exemplu, dacă faptul că bărbatul a ridicat mâna la femeie poate servi drept motiv pentru divorţ, baronul a spus că „este violenţă în familie”, dar nu şi motiv pentru divorţ”. „Înseamnă că ea a deschis gura prea tare, a spus ceva în plus şi, probabil, din acest motiv a fost lovită. În zadar nimeni nu te bate. /…/ Asta e soarta femeii - să rabde”, a mai spus Cerari, citat de portal.
  • ANTICORUPȚIE transmite că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul de învinuire a cinci foști angajați ai companiei de construcții Glorinal, cea care a lăsat 56 persoane fără imobilele pe care le achiziționaseră în Chișinău. PCCOCS amintește că evenimentele care au stat la baza acestui dosar s-au derulat în perioada anilor 2012-2013, atunci când investițiile potențialilor proprietari au fost folosite în alte scopuri decât cele indicate în contracte – construcția și darea în exploatare, cu intrarea în dreptul deplin de proprietate asupra imobilelor în care au investit. Procurorii le incriminează celor cinci învinuiți comiterea infracțiunilor de escrocherie, delapidarea averii străine, abuz de serviciu, fals în declarații, fals în documente contabile, tăinuirea documentelor contabile, precum și prezentarea probelor false în judecată.
  • DESCHIDE.MD preia o analiză a economistului Veaceslav Ioniță cu referire la proiectul inițiat de modificare a legii privind piața produselor petroliere. Economistul explică de ce crede că acest proiect a fost introdus în Parlament „cu un singur scop: să scoată de sub reglementare un segment important al pieții produselor petroliere”. Potrivit lui Ioniță, legea promovată „este, de fapt, un lobby brutal din partea marilor companii și mai este continuarea procesului de monopolizare a pieței inițiat de ANRE”. „Sper că – mai scrie economistul – conducerea PAS va efectua o anchetă internă pentru a stabili cum acest proiect de lege a ajuns pe agenda Parlamentară. Unde a fost scris și ce interese ascunde. /… /. Este regretabil faptul că deputații se aventurează în promovarea unor proiecte dubioase în favoarea unui grup restrâns de companii”, potrivit opiniei economistului.
  • Un interviu acordat pentru JURNAL TV de Dan Dungaciu, analist politic de la București, este citat de mai multe portaluri. Printre citatele extrase din interviu este și aceasta: „Cea mai bună soluție pentru următorul Guvern este să deschidă „cutia cu capetele lui Moțoc”. Astfel încât, într-o primă instanță, să discutăm despre aceste aspecte de tip juridic și de tip revendicativ, ca după aceea să se poată face reforme”. Dungaciu insistă că „dacă guvernul Maiei Sandu nu va pune câteva capete importante pe masă, astfel încât populația, presa să aibă ce discuta de acum înainte, ci va trece direct la reforme și măsuri de austeritate, această guvernare începe greșit, pentru că modernizarea nu-și dă roadele mâine. Este nevoie de o pedeapsă radicală, (astfel încât) populația să se uite și să spună că n-a luptat degeaba”.
  • Portalul MEJDURECIE, un proiect care se identifică cu abordările Kremlinului în Republica Moldova, preia un articol din presa rusă în care este citat Victor Bondarev, președintele Comitetului pentru Apărare și Securitate al Consiliului Federației al Rusiei. Oficialul rus declară că – așa cum și titrează portalul - „dacă NATO se va atinge de pacificatorii din Transnistria, desantul rusesc va fi la Odesa”. Vorbind despre ceea ce el numește intenția de „blocare militară” a trupelor rusești de menținere a păcii din regiunea transnistreană, Bondarev avertizează că în cazul realizării acestei intenții „Rusia va recurge la o lovitură de deblocare”. „Desantul Flotei Mării Negre a marinei ruse este gata să se debarce la Odesa. Este vorba nu numai de un coridor spre RMN (autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană – n.r.), dar presupune și perspective clare în chestiunea Donbasului”, a spus el.Potrivit lui Bondarev, „în tot acest timp, România, membră a NATO, nici nu încearcă să-și ascundă planurile sale agresive. O altă parte interesată este Ucraina, care din 2014 discută intens despre variantele de blocare militare a pacificatorilor ruși. Președintele pro-occidental Maia Sandu, care a anunțat public despre acest plan, a dobândit noi atuuri în acest sens odată cu noua majoritate pro-românească în parlament”, a mai declarat senatorul rus.
  • NEWSMAKER o citează pe avocata Viorica Grecu, directoarea Centrului de Instruire a Avocaților, care exprimă o atitudine sceptică față de intenția de evaluare externă în domeniul justiției. Ea consideră că sistemul judiciar poate efectua această evaluare cu forțele proprii și face referire la „unii judecători foarte buni” care ar fi spus că se vor concedia dacă se va decide o evaluare externă. Potrivit avocatei, chiar dacă s-ar proceda la evaluare externă, „nu se va schimba nimic peste noapte”. În 2019, „se spunea că noi am încetat să mai fim un „stat capturat”. Dar oamenii de la noi sunt mai „capturați” decât statul. Judecători, procurori, în funcții de conducere își permit să fie „capturați” și acest lucru nu se va schimba prin evacuarea cuiva de la conducere. Vladimir Plahotniuc putea să controleze mințile oamenilor până în punctul în care ei permiteau să fie „acaparați”. Din acest motiv nu se schimbă nimic. În judecătorii sunt aceeași oameni…”, a mai spus Viorica Grecu.
  • Portalul SAFE NEWS citează surse potrivit cărora liderul PSRM, ex-președintele Igor Dodon, s-ar afla în vacanță la un hotel de lux din zona Bodrum a Turciei. Acolo el ar fi cu întreaga familie, fiind însoțit inclusiv la plajă de doi bodyguarzi. Familia Dodon ar fi cazată în una dintre cele 4 vile prezidențiale cu dotări „ultra all inclusive” pentru maximum 12 persoane, fiecare dintre care are o suprafață de 800 de metri pătrați, cu vedere spre mare. Potrivit datelor de pe site-ul complexului hotelier de lux, închirierea unei astfel de locuințe costă 107.719 de lire turcești, echivalentul a peste 227.000 de lei sau în jur de 10.600 de euro. Portalul amintește că Igor Dodon este printre cei 10 deputați care nu au participat luni, 26 iulie, la ședința de constituire a Parlamentului, iar colegii de fracțiune nu au putut da un răspuns clar despre motivul absenței sale.
  • ZIARUL NAȚIONAL relatează, citând statistici, că aproape 66 de mii de persoane fizice din Republica Moldova dețin oficial peste 78 de mii de arme. Pe parcursul anului, în urma verificărilor privind respectarea condițiilor de păstrare a armelor, s-au aplicat amenzi de peste un milion 372 de mii de lei. În plus, au fost inițiate 400 de proceduri de retragere a permiselor de armă. Alte date prezentate de portal arată că pe parcursul primei jumătăți a anului curent în Republica Moldova au fost înregistrate 27 de alerte false cu bombă – o creștere cu peste 42% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Au fost găsiți 16 autori ai alertelor false cu bombă și au fost pornite 22 de cauze penale. Forțele de intervenție nu au găsit nici un fel de explozibil după alertele înregistrate.