Guvernul Gavrilița și „ștacheta așteptărilor” (N.Negru/ Ziarul Național)

„Natalia Gavrilița a ridicat ștacheta așteptărilor” – este titlul comentariului semnat de Nicolae Negru pentru „Ziarul Național”. La prima vedere, prioritățile imediate acoperă în mică măsură „principalele provocări de dezvoltare” ale R. Moldova. Însă, pentru o bună parte dintre cetățeni, aflați în sărăcie profundă, intenția de majorare a pensiilor minime până la 2 mii de lei este vitală. Dacă Natalia Gavrilița a dorit să ridice cât mai sus ștacheta așteptărilor față de noua guvernare, ea a reușit lucrul acesta, prin accentele pe care le-a pus și prioritățile stabilite în programul de guvernare. Dar, observă Nicolae Negru, până a simți efectele justiției reformate și ale luptei cu corupția, cetățeanul, inclusiv cel cu pensia majorată, va trebui să suporte noile prețuri la gazele naturale, cu toate consecințele negative care vor urma.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei de la Chișinău

„Puterea și opoziția”, astfel își intitulează Victor Pelin analiza pentru Agenția de știri IPN. Autorul observă că în pofida faptului că deține puterea, pericolele pentru guvernarea PAS, lipsită de experiență, sunt imense. Situația social-economică din țară este precară, există o lipsă acută de cadre calificate, în general, în țară lipsește forța de muncă necesară pentru implementarea proiectelor guvernări PAS, se relansează un nou val al infecției COVID-19 etc. Dar cel mai mare pericol pentru guvernarea PAS emană chiar din interiorul acestuia. Mai ales după ce PAS a anunțat că va demara marea curățenie în instituțiile de drept și de reglementare. Vorba e că bună intenție PAS ne amintește de maxima – puterea tinde să corupă, iar puterea absolută corupe absolut, conchide Victor Pelin.

Anticorupție.md face trimitere la un studiu al Centrului Național Anticorupție, potrivit căruia majoritatea celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie primesc cele mai blânde pedepse prevăzute de lege. Doar un procent din cei condamnații pentru corupție s-au ales cu amenzi maxime prevăzute de Codul Penal, iar în cazul sentinţelor de condamnare cu închisoare se recurge la suspendarea executării pedepselor. Aceeaşi tendinţă se atestă şi în cazul dosarelor contravenţionale. Din numărul total de 211 dosare contravenționale examinate în instanţă pentru acţiuni de corupţie, majoritatea, în proporţie de 75 la sută au fost încetate.

„Ziarul de Gardă” relatează despre protestul de luni al organizației Amnesty International Moldova din fața Ambasadei Republicii Belarus din Chișinău pentru a solicita autorităților de acolo „să pună capăt imediat represiunii violente a poliției împotriva protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor”. „În decurs de un an de zile am fost martorii violențelor aplicate din partea autorităților din Belarus asupra protestatarilor pașnici care au ieșit pe străzi și s-au opus regimului Lukașenka. Autoritățile din Belarus continuă să reducă la tăcere activiști, jurnaliști, avocați dar și societățile civile”, susțin organizatorii protestului. „La un an de la alegerile contestate, nu se întrevede nicio justiție pentru supraviețuitorii ai căror drepturi au fost încălcate”, susțin apărătorii drepturilor omului, citați de „Ziarul de Gardă”.

Portalul Newsmaker.md scrie despre o femeie în cazul căreia statul este obligat să achite peste 30 mii de le în calitate de prejudiciu moral pentru că a fost deținută ilegal în penitenciar timp de 263 de zile. Pentru a-și recupera prejudiciul cauzat de detenția ilegală și arbitrară, reclamanta s-a adresat instanței de judecată cu o acțiune civilă. În cererea sa, reclamanta a solicitat repararea prejudiciului moral și material cauzat din contul statului. Reclamanta a solicitat instanței de judecată aplicarea directă a prevederilor CEDO în cazul său, din motivul lipsei unor norme speciale în legislația națională care ar fi aplicabile în situații similare.