Your browser doesn’t support HTML5
Dosarul penal deschis pe numele procurorului general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, scoate la iveală și luptele interne dintre clanurile din interiorul Procuraturii, iar actuala guvernare folosește aceste dispute pentru a începe curățarea sistemului, consideră comentatorul politic, Ion Tăbârță, invitat al emisiunii „Ora de vârf”, de la Radio Chișinău. „Este o modalitate a puterii politice de a se folosi de situația din interior pentru a elibera drumul pentru ca în fruntea Procuraturii Generale să vină persoane integre, incoruptibile, care vor reuși până la urmă să reformeze procuratura din Republica Moldova”, a menționat Ion Tăbârță.
„Cazul Stoianoglo/dramatism legal și politic” este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru pentru Ziarul Național. În opinia autorului, dacă să se judece după prezența la mitingul de duminică din fața Parlamentului, cetățenii par să fie mai curând de partea guvernării, decât a apărătorilor lui Stoianoglo. Nicolae Negru citează opinia mai multor experți care consideră că anumite acțiuni ale procurorului general suspendat ridică semne de întrebare în privința independenței sale. Fuga lui Platon confirmă suspiciunile și îl incriminează indirect. Dincolo de speculațiile politice, este în interesul societății să se stabilească adevărul, însă lupta anticorupție nu poate începe cu un procuror general care nu se bucură de încredere, conchide autorul.
Într-un comentariu la aceeași temă pentru Gazeta de Chișinău, Laurențiu Pleșca opinează că, totuși, reținerea lui Alexandr Stoianoglo poate fi și o lecție pentru toți actorii din justiția moldovenească, și anume, dacă nu renunți la practicile rușinoase din trecut, ești pedepsit, iar corupția și înțelegerile cu sistemul mafiot nu mai sunt deloc tolerate. (...) „Desigur, trebuie urmărită îndeaproape aplicarea corectă a legii în acest episod, pentru a nu permite abuzuri, mai ales că acest caz setează un precedent periculos. În eventualitatea în care, pe viitor, pârghiile politice ar fi deținute de către decidenți politici cu interese obscure, atunci, modificarea Legii cu privire la Procuratură și evaluarea performanțelor procurorului general ar putea deveni o „armă nucleară” în mâinile unei puteri rău-intenționate”, e de părere autorul.
Anticoruptie.md îl citează pe economistul Veaceslav Ioniță, potrivit căruia creșterea prețurilor în Republica Moldova este inevitabilă în contextul crizei mondiale și a creșterii prețurilor de pe piața produselor petroliere și a gazelor naturale. Primul factor, spune expertul, este creșterea prețului la produsele alimentare, cea mai mare creștere din ultimii zece ani. „Criza de pe piața produselor petroliere și a gazelor naturale din China, SUA, UE afectează și Republica Moldova. Creșterea prețurilor este influențată direct și de creșterea prețului de transport a mărfurilor, iar țările deja vorbesc despre o insuficiență a anumitor produse", a declarat Ioniţa. Analistul afirmă că Republica Moldova se confruntă şi cu o creștere puternică a consumului, care duce la creșterea prețurilor.
Portalul Stopfals.md scrie că cele mai multe dezinformări lansate în spațiul public pe parcursul lunii septembrie au vizat criza refugiaților din Afganistan și hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică cu referire la cadrele didactice nevaccinate. Astfel, unele surse media au distribuit falsuri că zeci de cetățeni din Afganistan au sosit la Chișinău cu o cursă avia București-Chișinău, iar altele au speculat că profesorii din Chișinău care nu sunt vaccinați demisionează pentru că nu sunt de acord să-și facă teste din cont propriu. S-au înmulțit și dezinformările despre tulpina Delta, promovate în special de site-urile cu profil religios sau antivaccin.