Portalul Tribuna.md publică un interviu cu analistul politic Ion Tăbârță, care a vorbit despre realizările și provocările Guvernului Gavrilița în primele 100 de zile, atmosfera din societate și acțiunile pe care ar trebuie să le întreprindă executivul în viitorul apropiat. În opinia analistului, cabinetul de miniștri are în față două mari probleme, una este pandemia, alta - necesitatea de a curăți instituțiile statului, care în perioada 2016-2019 au fost profund afectate de regimul oligarhic. Ion Tăbârță crede că e prea devreme pentru a vorbi despre realizări, totuși, spune el, poate fi menționat faptul să s-a reușit deblocarea relațiilor cu partenerii externi. Întrebat despre atmosfera din societate, analistul a spus că nu exclude că nemulțumirile vor crește și vor căpăta consistență în luna noiembrie sau decembrie, când vor apărea primele facturi la gaze naturale și vom avea un lanț de scumpiri la produse.
Your browser doesn’t support HTML5
„Nevaccinații și impactul lor asupra valului cinci pandemic”, este titlul unui editorial semnat de experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc și publicat pe site-ul Agenției de presă „IPN”. Referindu-se la persoanele neimunizate, autoarea scrie că acești oameni se infectează și repede se transformă în incubatoare naturale pentru virus, produc cantități enorme de viruși noi și le transmit ușor celor din jurul lor. Experta atrage atenția că foarte mulți din acești oameni mai îndeplinesc, fără ca să cunoască, și funcția de creare a tulpinilor noi de virus, pentru că tulpinile noi își modifică structura proteinelor de vârf cel mai ușor în corpul unei persoane nevaccinate. În concluzie, susține Ala Tocarciuc, persoanele nevaccinate au astăzi o influență majoră asupra evoluției pandemiei, una din posibilele soluții pentru evitarea unui nou val fiind accelerare vaccinării pe ambele dimensiuni: și cu vaccinarea primară și cu vaccinarea cu dozele de Buster.
Ipn.md mai publică mesajul ambasadorilor UE în care aceștia îndeamnă moldovenii să se vaccineze. Ei au încurajat oamenii să continue să fie vigilenți și să respecte măsurile de protecție: să poarte măști, să păstreze distanța fizică și să se imunizeze. De asemenea, au menționat că „solidaritatea este cea mai importantă valoare în aceste vremuri dificile, când țara se confruntă cu un nou val de infecții și decese provocate de COVID-19”. Reprezentanții misiunilor diplomatice și-au reconfirmat sprijinul pentru Republica Moldova pentru toată perioada pandemiei și au menționat că vor fi aproape de cetățeni prin intermediul suportului oferit, inclusiv cel pe termen lung pentru redresarea economiei și a țării în general.
În contextul marcării Zilei Internaționale a Studenților, reporterii Ziarului de Gardă au discutat cu mai mulți tineri pentru a afla ce i-a determinat să învețe într-o universitate din R. Moldova sau din străinătate. Igor Papuc, student în Lituania, le-a declarat jurnaliștilor că speră că, într-o zi, în Moldova gândirea critică va fi pusă pe o treaptă mai înaltă decât simpla posesie a cunoștințelor. Tânărul povestește că peste hotare a văzut profesori care își iubesc munca pe care o fac. Ei încearcă să facă procesul educațional mai interesant pentru studenți, uneori prin moduri care în Moldova pot părea absurde, crede studentul. Un alt tânăr a cărui experiență este menționată în material este Sergiu Cristian, student în Danemarca. Potrivit lui, cea mai mare problemă a sistemului de învățământ din R. Moldova este lipsa motivației în rândul studenților și incapacitatea profesorilor de a conlucra cu aceștia.
„Nu scăpăm de monopolul Moldtelecom pe piața tranzitului de trafic în rețele publice de telefonie”, constată jurnaliștii de la mold-street.com. Concluzia acestora rezultă dintr-o analiză a Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), care arată că, din 2004, momentul liberalizării de jure a sectorului de comunicații electronice din R.Moldova, structura topologiei interconectării furnizorilor nu a suferit nici o schimbare esențială. Potrivit ANRCETI, Moldtelecom deține în continuare o extrem de ridicată pe piața de tranzit de trafic în rețelele publice de telefonie, în funcție de volumul traficului tranzitat, aceasta situându-se în 2020 la nivelul de 93,56%. Practic, aceeași cotă a fost înregistrată în 2019, iar în 2018 ceva mai mică. Datele Agenției mai relevă că doar două companii mici încearcă să facă concurență Moldtelecom, dar cota lor este foarte mică: Arax Impex SRL deține 4,16%, iar Sicres SRL – 2,28%.