Anularea funcției de președinte al Partidului Socialiștilor, formațiune ce urmează să fie condusă de un Comitet Executiv, este mai degrabă o mișcare politică de refacere a imaginii PSRM, erodată de către Igor Dodon care a pierdut alegerile prezidențiale și pe cele parlamentare, a comentat expertul Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău. Pe de altă parte, el consideră că Igor Dodon va conduce în continuare acest partid, cu atât mai mult că el este finanțatorul principal al PSRM. „Este o modalitate a lui Igor Dodon de a pleca, dar, totodată, de a rămâne. Această titulatură „președinte de onoare”, care ar trebui să fie una simbolică, în cazul lui Igor Dodon este o modalitate, o găselniță ca în continuare să rămână liderul real al acestei formațiuni. Este mai degrabă o mișcare politică, el este într-o criză de imagine evidentă”, crede Ion Tăbîrță. Analistul politic amintește că Partidul Socialiștilor va fi condus de un Comitet Executiv, potrivit unei decizii a Congresului PSRM, care a avut loc sâmbătă, 18 decembrie 2021. Igor Dodon a fost ales președinte de onoare al PSRM.
Comentatorul Victor Pelin de la Agenția de știri IPN analizează starea de lucruri în cadrul Partidului Socialiștilor. El constată că congresul al XVII-lea al PSRM, desfășurat la 18 decembrie 2021, a fost o mare decepție. Nu e clar de ce a fost necesară convocarea acestuia. Congresul nu a analizat cauzele înfrângerilor răsunătoare ale formațiunii din ultimul an – pierderea alegerilor prezidențiale, parlamentare, municipale de la Bălți, precum și scorul foarte modest la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei. Haosul ideologic din cadrul PSRM este rezultatul imitării partidelor puterii din Rusia. În mai puțin de un an de zile, PSRM a schimbat trei programe politice – a renunțat inițial la programul bazat pe doctrina democrației sociale, apoi a renunțat la programul bazat pe doctrina conservatorismului social, iar actualmente și-a adoptat un nou program cu titulatura „Echitate! Statalitate! Dezvoltare!”. Acesta din urmă este ținut, deocamdată, în secret, dar, judecând după titulatură, este puțin probabil să conțină idei noi neutilizate și neșifonate deja.
### Vezi și... ### Igor Grosu: Pentru mine, Igor Dodon este un trădător, nimic mai mult (I)
Portalul Tribuna.md îl citează pe analistul politic român Dan Dungaciu care a comentat rezultatele sondajului prezentat de IDIS „Viitorul”. În opinia lui, „Pericolul cel mai mare pentru actuala guvernare e „sindromul Gorbaciov”. Aceasta înseamnă că un lider ajunge să fie mult mai iubit, invitat, dincolo de hotarele țării decât pe interior”. Dan Dungaciu a mai constatat că sondajul ar scoate la iveală faptul că în politica din R. Moldova nu există „o alternativă protestatară”. Sunt mai mulți lideri pro-est – Ion Ceban, Igor Dodon, Ilan Șor. Maia Sandu încă se confruntă cu ei la nivel de încredere, dar dacă va continua această degradare de încredere continuă, atunci în blocul pro-vest nu sunt alte forțe care să facă față situației. Dan Dungaciu a mai remarcat că au fost puse așteptări foarte mari în actualul regim de guvernare și dezamăgirile populației ar putea fi foarte mari, dacă PAS nu va reuși ceea ce a promis.
Comentatorul politic Nicolae Negru de la Ziarul Național își îndreaptă atenția asupra disputelor geopolitice în regiune. În opinia autorului, până acum Moscova s-a tot victimizat, acuzând NATO că, prin extindere spre est, atentează la securitatea Rusiei, când în realitate e invers, statele din vecinătate se grăbesc să intre în NATO pentru a se proteja de agresiunea rusă. Ucraina și Georgia nu au reușit și au rămas fără o parte a teritoriilor sale. NATO „atentează” nu la securitatea, ci la posibilitatea de revanșă neoimperială, la proiectul de reînviere a URSS, atrage atenția Nicolae Negru. Vrea, într-adevăr, Putin să pornească război? Este Rusia posedată de duhul revanșei, venind cu abordări care reproduc principiile din perioada războiului rece, când Moscova ținea sub controlul său o jumătate de continent? Unii consideră că e vorba de un bluff și că Rusia se va mulțumi cu recunoașterea anexării Crimeii. Oricum, ea a pornit un joc riscant, ale cărui rezultate sunt imprevizibile.