Gafele Vioricăi Dăncilă fac turul internetului (Ioana Ene-Dogioiu/ Ziare.com)

Ziare românești.

Revista presei de la Bucureşti.

Teodor Tiță reia în „Dilema Veche” subiectul victoriei lui Viktor Orbán în Ungaria. O face însă pentru a arăta ce anume din politicile premierului din țara vecină i-ar aduce și lui Liviu Dragnea puterea pentru totdeauna, ca să zicem așa. Nici nu trebuie ca social-democrații, în speță Liviu Dragnea, să facă ei înșiși cine știe ce, se poate ocupa opoziția.

Manualul de ratare ar arăta cam așa: opoziția să se apuce să creeze o mulțime de partide „incapabile să identifice dușmanul comun”; „să asiste pasivi la îngenuncherea presei independente”; să se mențină în veșnice dispute ideologice sau de orgolii; „să continue să creadă că e suficient să nu fii celălalt”; „să continue să lupte pentru a cîștiga alegerile de acum patru sau opt ani”; să tot creadă în Deus ex machina (Comisia Europeană, Soros, implozia coaliției la guvernare etc.); „să alimenteze, din disperare sau prostie, tot felul de curente izolaționiste, excepționaliste sau de-a dreptul extremiste”. De fapt, scrie Teodor Tiță, „Coaliția învingătoare din Ungaria nu e aceea dintre Orbán și Kremlin (așa cum se spune adesea), ci aceea dintre corupție și lipsa unei alternative coerente”.

S-ar putea totuși ca puterea să aibă unele probleme, și anume cu oamenii săi. Ioana Ene-Dogioiu scrie pe Ziare.com despre jalnica prestație a premierului Viorica Dăncilă de acum câteva seri, când a citit la Antena 3 un text scris, făcând gafe incredibile, care de atunci fac turul internetului. S-a referit la anul 2020 ca reper pentru posibila aderare a României la zona euro citind de pe foaie douăzeci-douăzeci. Și nu a fost doar asta. Ioana Ene spune că, privind-o și ascutând-o, la un moment dat i s-a făcut pur și simplu milă de această femeie care s-ar putea să fie personajul cel mai „nevinovat” de la vârful statului.

Adevărații vinovați sunt, în opinia jurnalistei, Liviu Dragnea, care a propus-o premier, și președintele Klaus Iohannis, care a acceptat-o fără nicio ezitare, cu gândul – presupune, malițioasă, Ioana Ene – la apropiata vacanță în Tenerife. Marea probemă este că în această formulă de guvernare va prezida România Uniunea Europeană: cu un premier semiagramat, care nu pricepe absolut nimic din ce semnează și care, culmea ironiei, ajunge să propună aderarea României la Zona Euro. Când? Exact când țara se află în picaj din punct de vedere economic.