Analistul politic Valentin Naumescu tratează pe contributors.ro în termeni de neșansă ceea ce se întâmplă în Ucraina, unde duminică mai mult ca sigur că actorul de comedie Volodimir Zelenski va ajunge președintele țării. Alegerea lui dovedește totala lipsă de soluții politice din țară și imensa dezamăgire produsă de Petro Poroșenko. Acesta, spune Naumescu, nu a fost un președinte rău intenționat, dar a făcut greșeala să promită fără să clipească lucruri nerealizabile: recuperarea Crimeii, aderarea la NATO și Uniunea Europeană, rezolvarea demnă a conflictului ţării cu Rusia, dezvoltarea economică, investiţii masive, eradicarea corupţiei și altele. Un comportament până la urmă populist.
Ucrainenii au epuizat cam toate variantele: „pro-Vest şi pro-Est, de două ori revoluţii proeuropene ratate (…), (au încercat și) cu susţinători ai neutralităţii (care au făcut ca Ucraina să fie „pe nicăieri”) şi cu proruşii obtuzi, buni numai de consolidat cenuşiul posomorât al ţării şi încremenirea în supunerea faţă de Moscova”. Acum, au decis că mai bine un actor de comedie, tânăr, carismatic, care nu a mai făcut politică, numai că nimeni nu știe ce soluții are el în cap pentru gravele probleme ale țării. Perspectiva cea mai neagră ar fi ca și el să fie un simplu populist încă nedezvăluit. Asta ar împinge lucrurile către un regim de mână forte.
Hotnews.ro înregistrează declarații ale unui reprezentant oficios al lui Vladimir Putin la Kiev, e vorba de Viktor Medvedciuk, care i-ar fi recomandat lui Zelenski să încheie repede un acord cu Moscova ca să recapete controlul asupra teritoriului deținut acum de separatiști. În schimb, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a fost ceva mai larg la inimă: nu e nevoie neapărat de un acord, doar „ca țara să facă pași spre construirea unei relații mutuale benefice cu Rusia”. Zelenski, care s-a declarat pro-european, a spus în campanie că dorește să ajungă la o înțelegere cu Rusia în conflictul din estul țării.
„Dacă mă întâlnesc cu domnul Putin, îl voi întreba ce compensație este dispus să plătească pentru teritoriile luate de la noi și pentru că i-a sprijinit pe cei care au participat la escaladarea conflictului în Crimeea și Donbas”, sunt cuvintele candidatului care intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu prima șansă.
„Moralitatea se întoarce în România. Să îl îngropăm pe Lazăr, să vedem dacă învie. Să facem o lustrație care să înceapă și să se termine cu el”. Ciprian Apetrei se referă, în articolul publicat pe marginalia, la Augustin Lazăr, procurorul general al României care și-a cerut pensionarea după ce dezvăluirea unor decizii luate pe când avea 28 de ani și era procuror în sistemul comunist au fost prezentate ca tăinuire intenționată a unei activități demnă de un „torționar”.
Deși era înscris în concursul pentru al doilea mandat de procuror general, Lazăr s-a retras în momentul când premiul acordat acum trei luni de Grupul de Dialog Social a fost brusc contestat și, drept urmare, mai mulți membri marcanți ai organizației au demisionat. Radu Filipescu, membru fondator al GDS, e atenționat amar de Ciprian Apetrei că nu a fost întotdeauna la fel de exigent. „A demisionat temporar din acel GDS în care a fost printre fondatori Silviu Brucan, venit pe tanc de la Moscova, ultimul supraviețuitor al generației de criminali staliniști. Dânsul nu a fost deranjat până astăzi, când ar vrea să îl îngroape pe Lazăr”.