Soarta liberalilor la următoarele alegeri, decisă de gestionarea crizei coronavirusului (Dan Tăpălagă/ G4Media)

Revista presei de la București.

Printr-o decizie luată ieri spre seară, școlile și grădinițele vor fi închise în România timp de opt zile, cu posibilitatea de prelungire. Deja târziu, susține Dan Tăpălagă în articolul publicat pe G4Media. Se pare că premierul interimar Ludovic Orban a fost sfătuit încă de duminică să ia această măsură, dar a refuzat categoric. Care să fie motivul? Jurnalistul crede că orbirea politică: anunțând asta, recunoaște de fapt că situația e gravă și ideea cu anticipatele devine total inoportună. Și Ludovic Orban personal ar fi în discuție, fiindcă nu e exclus ca joi partidele parlamentare să voteze guvernul Florin Cîțu și iată-l pe liderul PNL pe dinafară. În orice caz, scrie Tăpălagă, „prin modul cum gestionează criza coronavirusului, premierul interimar Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis decid în aceste zile, în plan politic, soarta liberalilor la următoarele alegeri, anticipate sau la termen. Gestionarea responsabilă a situației de maxima urgență provocată de coronavirus trebuie să reprezinte acum singurul lor proiect politic”.

România, la coada clasamentului în privința consumului de... săpun...


Florin Negruțiu scrie pe site-ul republica.ro că românii au de făcut în actuala criză a coronavirusului două lucruri aparent imposibile pentru ei: să respecte niște reguli (carantina, în speță) și să se spele pe mâini. Negruțiu crede că România e într-o stare de precaritate igienică gravă, și nu de azi de ieri, iar sfaturile actuale cu spălatul pe mâini des și temeinic se potrivesc ca nuca-n perete unei țări care se situează la coada clasamentului în privința consumului de... săpun.

Pe același site de știri și analize, Cristian Pantazi se ocupă de riscul iminent de recesiune globală, care găsește România întocmai ca în 2009: „cu datorii mari, deficite crescânde și fără bani pentru investiții care să susțină economia”. E de făcut un singur lucru: toate partidele politice trebuie să adere urgent la un moratoriu care să amâne pentru câțiva ani măsurile de campanie. Analistul amintește că până și Partidul România Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor, a semnat în 1995 alături de celelalte partide celebrul pact de la Snagov, care a permis intrarea României în Uniunea Europeană. Ce ar trebui să conțină moratoriul de acum: amânarea majorării pensiilor sau eșalonarea ei. Amânarea dublării alocațiilor pentru copii. Consfințirea abrogării OUG 114. Un pachet de investiții care să sprijine o economie deja lovită de efectele în lanț, interne și externe, ale epidemiei de coronavirus. Stimulente pentru investițiile cu valoare adăugată și altele.

Cristian Pantazi recunoaște că nu se putea moment mai nepotrivit pentru semnarea unui pact în România, dar asta e. „Dacă actuala clasă politică nu va face ce e necesar, criza va naște monștri: terenul va fi fost pregătit pentru un partid populist care să satisfacă nevoia de răzbunare a societății”.


Ion M. Ioniță adaugă și el un punct pe lista măsurilor asupra cărora trebuie convenit urgent: renunțarea la alegerile anticipate. Mai vreți anticipate? se intitulează articolul lui de pe blogurile Adevărul. România traversează cea mai periculoasă situație din 2008 încoace. Un singur aspect: Italia, aflată sub cod roșu, practic închisă, în carantină, este al doilea partener comercial al României. Încetinirea activității economice de acolo se va repercuta rapid în România. Cine va face să se suprapună peste toate astea o campanie electorală, va deconta amarnic la viitoarele alegeri.