„Naţionalismul şi suveranismul lor [AUR] sunt doar o mascaradă” (M.Oprișor/Spotmedia.ro

Imagine generică.

Pe lângă știrile propriu-zise despre ședința comună a guvernelor moldovean și român, prezente în mai toate publicațiile, găsim și un titlu mai aparte, pe Spotmedia.ro: „Ciucă s-a lăudat la Chișinău că România a ajutat R. Moldova cu 50 de milioane de euro și mai pregătește încă 100 de milioane”. De notat totuși că, în conținut, știrea despre reuniunea de la Chișinău a celor două cabinete rămâne neutră.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei de la București

În revista 22, la rubrica de cultură, Codruț Constantinescu recenzează volumul lui Vladimir Solonari despre administrația românească în Transnistria în anii celui de-al doilea război mondial, recent tradus la Humanitas. Cronicarul argumentează importanța acestei apariții : „în această regiune au murit zeci de mii de evrei, acțiune care întinează părerea excelentă a românilor despre ei înșiși și rolul lor fundamental pozitiv în regiune și istorie”. În prezent, se poate observa „că negaționismul nu a dispărut deloc, fiind unul latent” (vezi dosarul Alianța pentru Unirea Românilor). Cu totul nou în această carte ar fi capitolul despre exploatarea economică a Transnistriei de către România, în acea perioadă.

„Nimic nu mai este cum a fost: în trecut legionarii îşi îmbrăcau ura şi intenţiile criminale în haina credinţei, iar acum cei de la AUR îşi ascund simpatiile verzi sub masca huliganismului de cartier. Legionarii au luptat cu arma în mână, iar cei de la AUR luptă prin Parlament cu camera de la telefon”, scrie Mihai Oprișor pe Spotmedia.ro. „Naţionalismul şi suveranismul lor sunt doar o mascaradă” atâta timp cât, „de bine de rău, lumea democratică occidentală a pedepsit fascismul, iar lumea Europei de Est a înfierat comunismul”.

Într-un articol publicat pe Libertatea.ro sub titlul „Ați îngropat stânga. Na-vă AUR”, Costi Rogozanu se răfuiește cu înclinația veche a românilor spre dreapta. El face face o apropiere între AUR și Uniunea Salvați România, care și-ar împărți electoratul provenit din clasa de mijloc : USR, electorat „crescut din proiecte europene direct”, AUR, „clase de mijloc, în mod tradițional ignorate de statistici, păturile de afaceriști medii din zone rurale și mic-urbane”. Ceea ce-l preocupă pe Rogozanu este că partidele de dreapta „Au omorât stânga, au tot urlat la sindicate, la muncitori că nu-și fac treaba, au tot apărat băncile, OMV-ul și profitorii din energie, iar acum groparii lor vor fi dreptacii care bat spre extremă. Un fond ultraconservator a existat întotdeauna, nimeni nu l-a contestat în mod real. Nici măcar intelectualii care se dau acum de ceasul morții că «vai, pericolul»”. Politica de dreapta ar fi deci răspunzătoare pentru ascensiunea AUR și nicidecum George Simion și ai lui.

Câteva articole anunță măsuri ale cabinetului Ciucă, dintr-acelea care se promisese că nu vor fi : Florin Negruțiu, pe republica.ro, se referă la intenția de revenire la impozitarea progresivă. „Există o preocupare prea intensă spre a acumula proprietăți”, a spus ministrul finanțelor, iar Negruțiu îi reamintește că majoritatea românilor n-au ce să le lase moștenire copiilor lor mai mult decât amărâtele apartamente la bloc. Negruțiu crede că România are două categorii de contribuabili : categoria P, de la „plătitori” sau, de fapt, „proști”, și D, de la „băieții deștepți”, care nu plătesc impozite. Cum Finanțele actualului guvern nu știu cum să completeze gaura creată în buget de economia la negru, s-au gândit „să ia mai mult tot de la ăia care plătesc”.