„Moldova a mai urcat azi o treapta în topul degradării” (Petru Sliusarenco/ NewsMaker.md)

„În trei luni, de la încheierea alegerilor parlamentare, așa și nu avem nici Parlament și nici Guvern funcțional. Tragem de timp, ne facem că negociem, speculăm cu „interesele poporului” (Petru Grozavu în „Ziarul de Gardă”).

Anatol Moraru scrie pe nordnews.md despre protestul de joi al Blocului ACUM întrerupt de anti-manifestanți ce purtau imagini obscene și scandau mesaje insultătoare. „Aceste manifestații ne demonstrează că la PD totul e în ordine: Plahotniuc urzește de zor la tot felul de scenarii numai ca să nu le scape frâiele puterii din mâini și să curgă milioanele în conturi”. Editorialistul invocă trei rațiuni care îl fac să creadă că ceea ce s-a întâmplat este opera Partidului Democrat. Una din rațiuni e că polițiștii au părut să tolereze comportamentul inadecvat al tinerilor contra-protestatari şi nu au curmat această flagrantă încălcare a ordinii publice. Un alt argument e că printre protestatari ar fi fost Constantin Ţuţu, ex-deputat PD. „De ce junii revoluționari şi-au ascuns ca niște lași fețele dacă protestul lor este sincer și neplătit de nimeni? Trebuie oare să ne așteptăm într-un timp apropiat la un alt 7 aprilie?”, se întreabă pe final Anatol Moraru.

NewsMaker.md relatează despre cum a fost comentată pe rețelele de socializare contramanifestația cu caracter sexist şi homofob. „Unii insistă pe identificarea provocatorilor, alţii acuză poliția pentru inacțiune, o a treia categorie asociază cu guvernarea agresiunea şi insultele faţă de opoziţie. Sunt şi dintre cei care consideră că manifestațiile de ieri ar fi un preludiu la proteste mai violente puse la cale de guvernare”, se spune în articol.

„Asistăm la o campanie bine organizată de hărțuire și intimidare a protestatarilor, ca oamenii să nu mai iasă în stradă. Înseamnă că cineva acolo sus chiar se teme de proteste”, a comentat jurnalista Natalia Morari. „Dacă PSRM şi ACUM vor continua să joace de-a opoziția, acești ortaci agresivi vor începe să intimideze fiecare reprezentant al opoziţiei individual”, crede fostul deputat Grigore Petrenco. „Moldova a mai urcat azi o treapta în topul degradării. Nu trebuie rapoarte, nu trebuie studii, e suficient sa vezi atitudinea față proteste. Cum vor fi sancționați oamenii care au venit cu mesaje sexiste și de ura azi? Pun pariu că nicicum”, a notat Petru Sliusarenco, avocat Promo-LEX. „Poliţia nu doar că nu a acţionat, ba chiar a apărat ortacii agresivi”, observă comentatorul Alexei Tulbure.

Pentru actuala guvernare este esențial să coboare nivelul discursului… Orice gălăgie şi orice caracter difuz al lucrurilor sperie oamenii...
Vlad Ţurcanu

Şi comentatorul Victor Ciobanu consideră că la manifestațiile de joi poliția a protejat nu atât protestatarii, cât provocatorii. „Vedem nişte poliţişti care păzesc nişte mascaţi, care de fapt intimidează. Este o situație foarte periculoasă când poliţia ne spune că nu poate identifica acei mascați, nu poate identifica motocicliștii. De acum încolo ni s-a arătat în ce condiţii s-ar putea desfăşura viitoarele alegeri”, a comentat Ciobanu la Jurnal TV. „Pentru actuala guvernare este esenţial să coboare nivelul discursului… Orice gălăgie şi orice caracter difuz al lucrurilor sperie oamenii”, crede jurnalistul şi comentatorul Vlad Ţurcanu. „Cred că acest element sub forma unor tineri cu faţa acoperită care strigă lucruri obscene fără ca poliţia să intervină şi să-i ducă la secţie pentru huliganism, pentru încălcarea ordinii publice, asemenea elemente fac parte din ceea ce am văzut la 7 aprilie”, observă comentatorul. După părerea lui prin această acțiune „extrem de alarmantă” se încearcă în continuare divizarea societății.

Radio Chişinău informează că mai mulți petroliști au lansat un apel către autorități prin care cer să se renunțe la presiuni asupra lor, iar prețurile la carburanți să nu fie micșorate. Petroliștii anticipează o criză a combustibilului dacă prețurile la carburanți vor scădea. Ei susțin că scumpirile din ultima perioadă sunt dictate de majorările recente de petrol de pe piețele externe și de cotațiile valutei naționale. Pe de altă parte, unii experți în energetică susțin că anul trecut, în perioada electorală, prețurile la motorină și benzină au fost ținute sub control și nu s-a permis majorarea lor. „Atunci pe piața internațională preţurile au crescut, iar la noi ele au fost menținute joase și s-a acumulat această diferență pe care petroliștii trebuia să o includă în preț pentru a recupera pierderile din perioada electorală”, consideră expertul Ion Muntean de la IDIS Viitorul. El crede că petroliștii au făcut abia acum acest apel pentru a preveni nemulțumirile și mai mari ale cetățenilor față de scumpiri.

„Lecţia lui Zelenski” este editorialul semnat de Petru Grozavu în Ziarul de Gardă. El notează că nou-alesul președinte al Ucrainei a pornit să facă „curățenie” din chiar primele minute în care i s-a oferit șansa să o facă dizolvând Rada Supremă şi cerând demisia Guvernului. „Ce facem noi, la Chișinău? În trei luni, de la încheierea alegerilor parlamentare, așa și nu avem nici Parlament și nici Guvern funcțional. Tragem de timp, ne facem că negociem, speculăm cu „interesele poporului”. Igor Dodon ne-a avertizat repetat cu anticipate. Dacă e să intrăm, până la urmă, în cheltuieli cu anticipate la parlamentare, de ce nu am avea anticipate și la prezidențiale? La ce bun să ținem încă doi ani un președinte decorativ? Poate găsim, împrumutăm un Zelenski, cu tot cu partid și rezolvăm nu una, dar două probleme?”, se întrebă pe final Petru Grozavu.

„Asistăm la scoaterea Moldovei, pe bucăți, în off-shor-uri”, afirmă ex-ministrul moldovean al finanțelor, Veaceslav Negruța, expert în cadrul Transparency International Moldova, într-un interviu pentru Deutsche Welle. „Problema noastră e lipsa de perspectivă. Oamenii văd cum Moldova e scoasă pe bucăți în offshoruri, prin privatizări și așa-zise parteneriate publice-private, de către guvernanți. Aceștia facilitează amnistii de capitaluri murdare, vând cetățenia țării nu celor care vor munci și vor crea aici locuri de muncă, ci celor care au probleme în țările lor. Prosperitatea înseamnă nu pachetul cu hrișcă, nu concerte sau discursuri electorale, ci perspectiva de a-ți pune în aplicare aptitudinile profesionale sau antreprenoriale din care să poți să faci valoare adăugată, venit pentru familie, iar o parte să dai în formă de impozite. Nu e normal să stai cu mâna întinsă la mila unor indivizi obscuri”, notează, între altele, Veaceslav Negruţă.

„Managementul defectuos la Primăria Chișinău prejudiciază bugetul municipal”, titrează ediţia tipărită a Jurnalului de Chişinău. „Din 2007 până în 2018, bugetul primăriei capitalei a fost păgubit cu sute de mii de lei în urma unor destituiri ilegale din diferite funcții. Este vorba despre angajați ai Primăriei Chișinău şi ai unor subdiviziuni ale Consiliului Municipal. Aceștia, la rândul lor, au acționat în judecată autoritățile locale, apoi au fost restabiliți în funcții şi au încasat din bugetul municipal salariile restante, prejudiciul moral şi cheltuielile de judecată. Litigiile durează, de obicei, ani de zile. Sumele încasate de funcționari sunt de la zeci de mii până la sute de mii de lei”, se spune în articol.