Your browser doesn’t support HTML5
„Prețul energiei: între solidaritate, siguranță și declarațiile guvernanților” – așa este intitulată o analiză publicată pe portalul Mold-Street.com. Majorarea prețurilor reglementate la energia electrică pentru consumatorii finali este inevitabilă și orice amânare face mai mult rău decât bine, se scrie în articol. Nu este doar vorba de considerente sociale sau economice, dar mai mult de cele de securitate energetică, se mai subliniază în material. „Se creează impresia că cei de la guvernare continuă practicile guvernărilor anterioare, iar ciuca bătăilor sunt iarăși investitorii străini”, scrie Mold-Street.
### Vezi și... ### De ce sunt criticate tarifele retroactive la plata facturilor pentru gazDespre socialiștii rătăciți în trei pini scrie Victor Pelin, într-un editorial pentru IPN. Autorul subliniază că schimbările survenite după recentul congres al PSRM în programul politic al formațiunii sunt de bun augur. În opinia sa, rătăcirile ideologice, deși continuă să existe, au o anvergură mult mai redusă decât cele din perioada conducerii formațiunii de către „consătenii de la Sadova”. Remanierile din cadrul conducerii de vârf a formațiunii, precum și modificarea unor prevederi programatice referitoare la subiecte politice foarte sensibile, au cel mai probabil menirea să-l convingă pe primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, să nu se detașeze complet de PSRM, subliniază autorul.
Riscul ca Rusia să sisteze alimentarea cu gaze pentru Europa, respectiv în Rep. Moldova, în cazul unei escaladări a situației în Ucraina este mic, consideră expertul în energetică Victor Parlicov, citat de Radio Chișinău. El a explicat că în cazul în care Republica Moldova s-ar pomeni într-o astfel de situație, în mod tehnic Chișinăul ar putea importa gaze naturale din alte surse, dar la un preț mult mai mare. R. Moldova și Ucraina vor testa în februarie un mod izolat de operare energetic ca parte a unui singur bloc - fără Rusia și Belarus, ceea ce în opinia lui Parlicov înseamnă că țările au declarat că și-ar dori pe termen lung să facă piață comună cu UE.
Într-un articol de pe portalul Deschide.md se scrie că evaluarea externă a judecătorilor și a procurorilor este considerată o soluție bună pentru combaterea situației deplorabile din sistemul justiției. Radu Jigău, expert de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), citat în material, afirmă că această evaluare nu poate fi efectuată prin subminarea independenței judecătorești și urmează a se desfășura în conformitate cu standardele internaționale ale supremației legii, ale drepturilor omului, precum și angajamentele internaționale asumate de R. Moldova și, nu în ultimul rând, respectând recomandările Comisiei de la Veneția.
O serie de publicații literare își încetează existența...
Într-un editorial pentru Ziarul Național, Nicolae Negru se întreabă „unde să debuteze un Eminescu?”. Autorul semnalează că o serie de publicații literare își încetează existența: „Revista Literară”, „Sud-Est Cultural” și „Contrafort”. „Sigur, în condițiile crizei economice, pandemice, în prag de război, când prețul la gazele naturale și alte produse de primă necesitate cresc vertiginos, statul trebuie să mai economisească, nu putem să lăsăm oamenii să înghețe în case. Dar nici să-i lăsăm să „înghețe” intelectualicește, cultural nu e o ieșire din situație”, scrie Negru. În opinia sa, o societate aflată în sărăcie cruntă, dar care citește, are o perspectivă mai optimistă decât cea care o duce mai bine (relativ) din punct de vedere material, dar își sacrifică revistele literare.
Portalul Cotidianul publică o analiză de la CNN despre impactul unui posibil conflict între Rusia și Ucraina. În material se scrie că perspectiva unei invazii a alarmat întreaga regiune, pentru că cei 44 de milioane de locuitori ai țării vecine riscă să fie târâți într-un conflict „cald” aproape inimaginabil în secolul XXI. Experții se tem că asta ar putea deschide o nouă eră de incertitudine în Europa de Est, ar putea perturba lanțurile de aprovizionare și economia globală, și ar putea forța o schimbare a influenței geopolitice care să afecteze credibilitatea Occidentului, se subliniază în articol.