Anglia: 150 de morți pe zi, „so what”? și cum prosecco nu este câtuși de puțin un produs tradițional

Anglia: 150 de morți pe zi, „so what”?

Marea Britanie a decis în vară „să trăiască cu virusul”, suprimând toate restricțiile, iar acum, cum o constată Le Monde în numărul său cu data de astăzi (dar publicat ieri la prânz), numărul cazurilor de contaminare în Anglia explodează. Miercuri, s-au înregistrat aproape 43.000 de noi cazuri în doar 24 de ore, un sinistru record din primăvară încoace.

«Anglia e țara cea mai liberă din Europa» (în chestiunea pandemiei), se auto-felicitase marți ministrul britanic al afacerilor europene, David Frost. Este vorba însă doar de Anglia, pentru că în Scoția masca rămâne obligatorie. S-ar potrivi aici deviza filozofului francez René Descartes, care era: Larvatus prodeo, adică: "Avansez mascat."

La toate acestea se adaugă criza energetică și creșterea vertiginoasă a cheltuielilor familiilor. Cum o scrie The Economist, Marea Britanie plătește acum pentru anii de liberalizare a tuturor prețurilor. Anglia își gestionează foarte greșit dependența de gaz, deplânge această revistă. Zgâlțâită între capriciile piețe care îngreunează importurile, capacitatea insuficientă de stocare și proliferarea furnizorilor privați fragilizați și unreliable, Londra își „mușcă acum degetele”.

Ce mai scrie presa

O rută cheie din Afganistanul controlat de talibani a fost întreruptă joi, când Pakistanul a anulat zborurile companiei sale naționale între Islamabad și Kabul, menționând dezacorduri și neînțelegeri cu talibanii. Pakistan International Airlines a fost una dintre cele două companii străine care relansaseră zborurile regulate înspre și de la aeroportul din Kabul. Suspendarea zborurilor vine după săptămâni de promisiuni ale talibanilor că vor permite libertatea de deplasare tuturor afganilor și că vor restabili zborurile internaționale regulate către și dinspre capitală.

Autoritățile norvegiene consideră acum că atacul cu arc și săgeți de miercuri seară, într-un orășel din sud-vestul capitalei, trebuie calificat drept un „act terorist”. Victimele, patru femei și un bărbat, aveau cu toatele între 50 și 70 de ani. Poliției din Norvegia a făcut cunoscut că ancheta continuă în legătură cu motivul din spatele crimelor, cel mai grav atac terorist din țară din ultimii ani. Poliția anchetează suspectul, un bărbat danez în vârstă de 37 de ani convertit la islam.

"Nu există nicio îndoială că actul în sine sugerează că poate fi un act terorist, dar acum este important ca ancheta să progreseze și să clarificăm motivațiile suspectului", a spus șeful norvegian al serviciilor secrete Hans Sverre Sjøvold la o conferință de presă. Autoritățile nu exclud posibilitatea unor probleme de sănătate mintală. O evaluare psihiatrică a făptașului a început joi, notează Frankfurter Allgemeine Zeitung. Potrivit procurorului, evaluarea ar putea dura „câteva luni”.

Amintirea masacrului din insula Utoya în mintea tuturor

Atacul de miercuri este cel mai cumplit pe care l-a văzut pașnicul regat scandinav în ultimii 10 ani. Pentru mulți norvegieni, atacul a readus amintirea masacrului comis în 2011 de Anders Behring Breivik, un militant de extremă dreapta care a ucis 77 de oameni, majoritatea fiind tineri membri ai Partidului Laburist, reuniți într-o tabără de vară pe insula Utoya.

Atacul de miercuri seară a dat naștere mai multor controverse, în special cu privire la acțiunea poliției și reacția lentă a acesteia, remarcă, la Bruxelles, Le Soir. Mai mulți locuitori ai zonei sunt foarte nemulțumiți de aceea că poliția a avut nevoie de mai mult de 30 de minute pentru a interveni. „Potrivit primelor elemente ale anchetei, se pare că poliția a inițiat un prim contact cu agresorul, înainte de a-i pierde urma vreme de mai bine de o jumătate de oră. Cele cinci victime au fost ucise în acest interval de timp”, precizează cotidianul belgian.

Săgețile lui Janša, acest “Trump al Sloveniei”

Janez Janša, premierul Sloveniei, țara care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE, a stârnit consternare ieri cu un tweet, acum șters, denunțând un număr de eurodeputați drept „marionete ale lui Soros în parlamentul UE . ”

Tweet-ul lui Janša a venit în momentul în care o delegație de deputați europeni se află în Slovenia pentru a examina starea statului de drept și a libertății de exprimare din mass-media. Tweet-ul său conținea o imagine cu o săgeată roșie îndreptată spre europarlamentara olandeză Sophie in ‘t Veld, șefa delegației europarlamentarilor. Sophie in ‘t Veld face parte din grupul Renew și e principalul candidat la președinția grupului după retragerea lui Dacian Cioloș.

Mulți au fost șocați de conotațiile antisemite și conspiraționiste ale tweet-ului lui Janša, care revelează un discurs similar cu cel vehiculat chiar la nivel oficial în Ungaria lui Viktor Orbán.

Premierul olandez Mark Rutte a condamnat acest “tweet de prost gust”, iar ambasadorul Sloveniei a fost convocat. La fel, cum o scrie Politico, secretarul de stat francez pentru afacerile europene Clément Beaune a condamnat acest “dubios atac asupra europarlamentarilor”, lucru care “n-ar trebui să-și aibă locul în democrația noastră.”

În SUA, în acest timp, Washington Post scrie despre cum Donald Trump a reușit să-și supună acum cu totul partidul republican (GOP) făcând să fie acceptată la nivelul partidului „falsa lui teorie despre cum alegerile ar fi fost furate”.

În Franța, Le Monde oferă tot astăzi un fascinant reportaj despre activitatea sectelor neo-protestante, evanghelice, în Brazilia, unde încearcă să convertească ultimele triburi și populații rămase necreștinate. Acești misionari, majoritatea americani, au sprijinul total al președintelui Jair Bolsonaro al Braziliei.

China: Un înalt oficial al Comitetului Olimpic Internațional a declarat că organizația nu va face presiuni asupra Chinei în legătură cu situația drepturilor omului înainte de Jocurile de iarnă din 2022 de la Beijing. Comentariile făcute miercuri de vicepreședintele IOC, John Coates, în Australia lui natală, au fost făcute în vreme ce organizații pentru apărarea drepturilor omului cer boicotarea Jocurilor de la Beijing pentru a protesta împotriva campaniei de represiune a Chinei împotriva uigurilor și a altor grupuri minoritare, precum și pentru reprimarea mișcării democratice din Hong Kong.

Prosecco, acest impostor

Săptămânalul francez Courrier International, care oferă în traducere cele mai bune articole ale săptămânii din presa de pe întreaga planetă, are în ultimul său număr un articol preluat din săptămânalul italian Domani, care este un atac fără milă împotriva acestei băuturi devenite foarte la modă pe toată planeta, care este prosecco. Aflăm astfel că vin spumos nu este câtuși de puțin un produs tradițional venețian sau al regiunii Veneto. Este doar un produs industrial recent și neinteresant, se indignează autorul articolului, care provine din acea regiune. Un vin mediocru, „din soiul numit glera, soi inferior, care durează puțin dar care oferă un formidabil randament la hectar. Metoda de vinificare este pur industrială: strugurii fermentează în niște imense cuve care pot conține mai multe tone. Întregul procedeu nu durează mai mult de 20 de zile.”

Este produs așadar în cantități cosmice și printr-o industrie poluantă, de niște mega-corporații care fac multe miliarde din asta, iar lobby-ul este atât de influent, încât corporațiile italiene caută acum să interzică Croației să producă un vin alb dulceag similar, numit Prošek (Croația mai produce în același timp ulei de măsline de o calitate care rivalizează cu cea a uleiului italian și diferite feluri de prosciutto, numit în croată pršut).

Dar, strigă autorul încă din titlu: „Cari Croati, păstrați-vă Prošek-ul și luați de la noi și tot prosecco”, să scăpăm odată