Un «serial killer»: Bolsonaro acuzat de crime împotriva umanității

Cum o anunță cu un titlu mare, astăzi, cotidianul italian Corriere della Sera, Președintele brazilian Jair Bolsonaro e acuzat de «crime împotriva umanității» [pentru felul catastrofal în care a gestionat pandemia].

După zeci de dezbateri și anchete, comisia parlamentară în privința Covid a hotărât să permită punerea sub acuzare a președintelui, care nu a încetat să nege realitatea pandemiei și eficacitatea vaccinurilor, despre care el a spus că pot duce la SIDA. Cum o amintește același Corriere, Brazilia se situează pe locul trei în privința numărului de morți, după Statele Unite și India.

“Este pentru prima oară în istorie că o comisie parlamentară redactează o listă atât de lungă a unor crime imputate președintelui republicii, scrie O Globo. E vorba de nouă crime, printre care crime împotriva umanității.”

Cum o rezumă, pe scurt, la Lisabona, Diário de Noticias, comisia parlamentară braziliană a decis practic că Bolsonaro este un serial killer.

Bolsonaro mai fusese denunţat, la începutul lunii, la Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru crime împotriva umanităţii, ca fiind responsabil pentru defrişările accelerate ale Amazoniei, ceea ce duce la o creştere fără precedent a emisiilor de CO2 la nivel mondial.

Cum o scrisese deja în Franța Le Monde, senatorii brazilieni nu-și fac mari iluzii în legătură cu șansele de a-l vedea judecat pe Bolsonaro. Chiar și așa, raportul care îl privește are nu mai puțin de 1180 de pagini.

Cum o subliniază la rândul său Washington Post, raportul mai recomandă urmărirea penală a încă 60 de persoane, apropiați ai lui Bolsonaro.

Crucea talienilor”: Bolsonaro devine cetățean de onoare al unui sat italian

Pentru ziarul de centru-stânga italian La Repubblica, aceasta este o decizie paradoxală, ba chiar aberantă. “În Brazilia, el e acuzat de crime împotriva umanității, iar aici îl facem cetățean de onoare!”

Luni 25 octombrie, consiliul municipal din Anguillara din regiunea Veneto a luat o decizie care a stârnit o întreagă controversă în Italia. Acest sat de 4 000 de locuitori din apropierea Veneției a decis să-i decerneze titrul de cetățean de onoare lui Bolsonaro.

“Politica nu are nimic de-a face cu asta, prin acest gest noi am dorit doar să ne exprimăm recunoștința și admirație pentru întreg poporul brazilian, în persoana președintelui”, s-a justificat primărița satului, Alessandra Buoso, în fața furiei protestatarilor.

La originea acestui gest se află istoria emigrației italiene. În urmă cu trei ani, explică La Repubblica, brazilianul Bolsonaro a descoperit că strămoșii săi veneau din acest colț al regiunii Veneto. “Din Anguillara, în 1888, Vittorio Bolzonaro a plecat cu toată familia în Brazilia”, indică cotidianul din Roma. O rudenie îndepărtată pe care primărița Alessandra Buoso a dorit să o sărbătorească, ceea ce nu a plăcut tuturor în Anguillara.

Dincolo de familia Bolsonaro, mulți locuitori din Veneto, taliani, au emigrat spre Brazilia la sfârșitul secolului XIX. Si astăzi, dialectul talian (un dialect apropiat de venețiană) este vorbit în unele regiuni ale Braziliei.

Controversa s-a răspândit chiar dincolo de zidurile orășelului, făcând-o pe deputata Partidului Democrat (și numărul 2 al partidului de centru-stânga din Veneto) Vanessa Camani să reacționeze. Reacția sa e preluată de La Repubblica:

„Bolsonaro s-a remarcat prin lăudarea dictaturii militare, prin amenințările cu închisoarea la adresa rivalilor săi politici și prin disprețul său pentru femei și homosexuali. Cum pot prevala originile sale asupra acestui muzeu al ororilor?”

Opinie împărtășită de liderii opoziției municipale, care, indignați, au promis că vor continua lupta împotriva acestei decizii de a-l onora pe acel pseudo-talian obsedat de cruce și care, deși se declară catolic, are sprijinul tuturor evangheliștilor din Brazilia.

Bolsonaro se va afla în Italia pentru summitul G20 săptămâna aceasta și circulă zvonuri că el va vizita Anguillara (lucru care nu a primit încă o confirmare).

În acest timp, activitatea lui Bolsonaro pe canalul său de YouTube a fost suspendată timp de o săptămână, concomitent cu ștergerea unui videoclip în care el lansa un zvon fantezist despre o presupusă legătură între vaccinurile contra Covid și SIDA. Bolsonaro nu poate posta nimic vreme de șapte zile, însă videoclipurile sale mai vechi rămân accesibile, subliniază ediția braziliană a cotidianului spaniol El País. Facebook și Instagram au retras la rândul lor acel video al lui Bolsonaro de pe platformele lor.

Extrădarea amânată a lui Assange

La Londra, începând de astăzi, Înalta Curte examinează recursul introdus de Washington împotriva deciziei anterioare a justiției britanice de a nu-l extrăda pe Julian Assange spre SUA.

The Guardian amintește că Washingtonul a dat asigurări că Assange ar putea fi judecat în Australia sa natală și că în SUA el nu va încarcerat în condiții de securitate maximă. The Independent scrie că Assange este acum «extrem de slăbit și bolnav».

În Franța, Libération, care publică în numărul de astăzi un întreg dosar, pe două pagini pline, cu istoricul afacerii WikiLeaks, scrie că în SUA Assange riscă până la 175 de ani închisoare.

O Kriegsmarine: Marine (Le Pen) “de război” într-un roman foto

Vizita candidatei prezidențiale franceze Marine Le Pen acasă la Viktor Orbán nu a putut trece neobservată, într-atât fiica fondatorului Frontului Național francez Jean-Marie Le Pen (și învrăjbită cu acesta) și-a transformat călătoria la Budapesta într-un adevărat roman foto. Oră după oră, pe contul său Twitter, ea s-a fotografiat pe aeroportul din Budapesta (aici), luând micul dejun (dincoace), ascultând muzică franțuzească (Edith Piaf) improvizată pentru ea în New York Café din Budapesta (în partea asta). Ba chiar ni s-a oferit cursa de mașini pe autostradă pe fundalul sirenelor de poliție (aici) și cum Viktor Orbán i-a pupat mâna (pe partea asta).

La Bruxelles, Politico oferă detaliile întregii vizite. Marine Le Pen spera să fie primită ca un șef de stat și în asta nu a fost dezamăgită: poze oficiale în fața drapelului, discuții cu Orbán despre “controlul frontierelor și sfidarea civilizațională”, totul sfârșind cu o conferință de presă oficială împreună cu Orbán.

Marine Le Pen l-a încurajat pe premierul maghiar să-și continue războiul cu Bruxelles. „Țineți-vă bine” (“Tenez bon”), i-a aruncat ea în conferința de presă comună. Să reziste, adică, în fața „invaziei migratoare” organizate – potrivit ei – de UE și ale cărei efecte nocive pot fi văzute în Franța. Orbán, la rândul său, a remarcat că “tabăra suveranistă a devenit de neocolit pe eșichierul politic european”.

Hélas, în afară de fotografiile de pe Twitter, Le Pen n-a obținut nimic din acest mult fotografiat voyage. Orbán s-a ferit să anunțe o alianță în Parlamentul European, ceea ce ar fi dorit să audă Marine Le Pen. Orbán, care a divorțat în luna martie de Partidul Popular European (PPE), are prea multă treabă și mult stres cu uniunea întregii opoziții maghiare împotriva lui în perspectiva alegerilor legislative maghiare de anul viitor, alegeri care vor avea loc în același timp cu cele din Franța, în care Le Pen speră să-l bată pe Emmanuel Macron și să devină prima femeie președinte din istoria Franței. Il n'est pas interdit de rêver.