Deşi Anul Marii Uniri a început la Chişinău, aniversarea Centenarului peste Prut este, deocamdată, un eşec ruşinos, scrie Răzvan Voncu pe adevărul.md. Un eşec al guvernării de la Bucureşti, precizează autorul şi explică: pentru România aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire ar fi trebuit să fie cu totul altceva: un impuls pentru configurarea unui nou proiect naţional, care să redea României locul şi rolul care i se cuvin, în regiune şi în lume. Un vector care să scoată societatea din inerţia şi indolenţa în care a scufundat-o stagnarea băsesciană, un imbold de regăsire a cultului valorilor şi o întoarcere la adevărata selecţie a acestora. Un efort de împletire a unor fire care, deocamdată, se torc separat, vlăguind, astfel, energiile naţionale.
Your browser doesn’t support HTML5
Nimic, însă, din toate acestea, continua Voncu. România anului 2018 nu transmite Basarabiei nici un mesaj. Nu există, nici o strategie guvernamentală de capitalizare a Centenarului. În ţară se desfăşoară, la întâmplare, o multitudine de manifestări consacrate diferitelor aspecte ale anului 1918 şi, în general, bilanţului pe care îl înregistrează lumea românească după 100 de ani de unitate naţională. Dar, nefiind coordonate, bugetate corespunzător şi direcţionate către nişte obiective de interes naţional, nu au nici anvergura, nici vizibilitatea necesară. Nu există acea legătură esenţială dintre aniversare şi orientarea politică generală, nici măcar în condiţiile în care, preluând la 1 ianuarie 2019 conducerea rotativă a Uniunii Europene, am fi putut lăsa realmente o amprentă asupra întregului continent.
Anatol Ţăranu explică pe acelaşi site de ce crede că PDM o va înainta pe Silvia Radu la alegerile din Chişinău şi de ce Plahotniuc a propus opoziţiei un candidat comun. El susţine că propunerea liderului PDM, Vlad Plahotniuc, adresată opoziţiei de dreapta, privind desemnarea pentru alegerile anticipate din Chişinău a unui candidat comun, nu putea fi acceptată din start de PAS, PL şi PPDA. Expertul politic consideră că democraţii urmăresc alt scop, decât cel anunţat public. „PD are o poziţie foarte complicată la Chişinău. Pe parcursul anilor el (PD) aşa şi nu s-a învrednicit de o susţinere masivă electorală în Chişinău şi, atunci, această realitate îl face să caute o soluţie. Fezabilă ar fi soluţia unui candidat independent, nepartinic, care ar putea să acumuleze susţinerea unui front larg de forţe politice. După toate probabilităţile, un asemenea candidat se profilează în persoana doamnei Silvia Radu”, explică Ţăranu. În opinia sa, propunerea pe care a formulat-o PD „nu este nimic altceva decât crearea unei direcţii care îi permite PD-lui să suţină un candidat independent, fără ca să-şi asume responsabilităţi politice pentru faptul că nu îşi vor înainta propria candidatură”.
La bătălia pentru Chişinău se referă şi analistul român Iulian Chifu în comentariul său de pe deschide.md. Avem un candidat care a furat startul, cu riscul să fi rămas în ofsaid dacă nu se organizează alegerile, comentează el decizia lui Andrei Năstase, liderul DA, de a-şi anunţa intenţia să candideze. Orice partid ce nu participă la alegeri la nivel municipal, dacă ele se organizează până în alegerile parlamentare, va avea un cost resimțit, scrie pe de altă parte analistul despre anunţul lui Vladimir Plahotniuc, că PDM nu va avea candidat și va susține pe cel mai bine plasat candidat pro-european. Prin gestul său – petrecut după anunțul neinspirat și grăbit de candidatură al lui Andrei Năstase, Vladimir Plahotniuc a împins platforma pro-europeană de opoziție spre scindare și colaps, continuă Chifu. Cei doi parteneri, Maia Sandu și Andrei Năstase, sunt în impas, mai crede el, un impas însă care poate fi transformat într-o victorie doar cu reconvenirea candidatului comun al dreptei pro-europene de opoziție și căutarea unei susțineri cât mai largi.
Dumitru Spătaru de la tribuna.md dimpotrivă, găseşte destul de inspirit gestul lui Năstase. Ar fi o încercare de a scoate dreapta pro-europeană dintr-o situaţioe fatală îăn care intrat atunci când Npstase a cedat în faţa maiei Sandu în prezidenţşşialele din 2016. Probabil, Andrei Năstase a conştientizat catastrofa spre care se îndreaptă dreapta pro-europeană şi încearcă să salveze situaţia, crede Spătaru. O persoană dintr-o parte nu are cum să câştige Primăria capitalei, iar eşecul dreptei pro-europene în acest scrutin ar însemna şi un start prost pentru alegerile parlamentare. La moment, este absolut clar că doar doi eventuali candidaţi ai dreptei pro-europene pot câştiga lupta pentru Primărie – Andrei Năstase sau Maia Sandu. Iar în condiţiile în care Maia Sandu şovăie, Andrei Năstase a preluat iniţiativa şi încearcă să salveze Primăria capitalei, înţelegând cât de gravă ar fi pierderea ei pentru dreapta pro-europeană.
Unimedia.info publică comentariul analistului Dionis Cenușă referitor la demisia de onoare a ministrului justiţiei, Alexandru Tănas. E o raritate, dar nu trebuie considerat act de eroism, crede el. Decizia demonstrează că respectiva convorbire cu Platon a fost reală. Tănase practic recunoaşte public că în timp ce era la şefia Curţii Constituţionale comunica, pe tonalitate prietenoasă, cu persoane bănuite de scheme gri în sistemul bancar (nu în mod obligatoriu vinovaţi de furtul miliardului. Deci integritatea lui Tănase era într-un con de umbră acum cel puţin trei ani, fără a vorbi despre afilierea la actualul regim, mai comentează expertul. El susține că e necesară o anchetă pentru a identifica ce fel de legături erau între Tănase, aflat la şefia Curţii Constituţionale, şi Platon, cunoscut pentru operaţiuni dubioase în sistemul bancar. „Dacă a existat trafic de influenţă, atunci acest lucru trebuie investigat şi sancţiuni trebuie să urmeze, proporţionale şi strict conforme cu legislaţia în vigoare”. Cât despre scurgerea conversației în spațiul public, Dionis Cenușă spune că „are cel mai degrabă legătură cu intenţiile anunţate de Tănase de a re-reforma sectorul justiţiei. „Este evident că este o formă de răzbunare contra lui, care probabil nu se va termina cu o simplă demisie de onoare”, mai crede Cenuşă.