Un editorial de pe deschide.md publicat sub semnătura lui Iulian Chifu înainte de alegerile din Rusia caută să răspundă la întrebarea ce Rusie va conduce Vladimir Putin în următorii ani? Una serioasă, puternică, bogată, creativă, cu o industrie militară revigorată și adusă tehnic la zi, cu o demografie înfloritoare și forță internă? Sau o Rusie slabă, golită de resursele aruncate pe proiecte politice și aventuri militariste, cu o spoială de reconstrucție armată, făcută pe seama veniturilor populației, cu ambiții de superputere și resurse de nivelul Olandei, cu o demografie în prăbușire? Marile teme ale momentului, cu care Rusia este asociată pe plan internațional, ar fi, în lectura analistului de la Bucureşti, amestecul în alegerile americane și ale numeroaselor alte state, războiul informațional împotriva lumii, cazul spionilor, disidenților și inamicilor din Marea Britanie executați cu Poloniu 210 sau substanțe militare de luptă, încălcarea tratatului rachetelor cu rază medie de acțiune în Europa, retragerea din tratatul Forțelor Convenționale din Europa, revizionism și revanșism caracterizat de utilizarea forței militare pentru modificarea frontierelor în Europa. La toate acestea s-ar adăuga problemele interne: greve, salarii neplătite, condiții de muncă înfiorătoare, corupție, demografie în picaj. Aceasta e Rusia lui Putin după 18 ani de putere, la începutul noului mandat prezidențial, conchide Chifu.
Your browser doesn’t support HTML5
Politologul Aurelia Peru-Bălan publică în ziarulnational.md câteva notiţe despre campania de PR a lui Putin înainte de aceste prezidenţiale. O numeşte simbolic strategia „matrioșka Putin” – autoritate, charismă, populism. Autoarea observă că electorala a coincis cu o fază de tensionare maximă a relațiilor dintre Kremlin și Casa Albă, ca urmare a scandalului legat de implicarea cibernetică a trollerilor ruși în campania prezidențială din SUA, scandalul de dopaj în masă în care este implicată Rusia, dar mai ales cel legat de otrăvirea fostului spion rus în Marea Britanie. Desigur, este cel puțin straniu ca Moscova să-și dorească un asemenea scandal în ultima săptămâna de campanie. Așa sau altfel, în ajunul scrutinului prezidențial, Rusia a avut imaginea de dușman pentru lumea occidentală. Iar strategia de PR a lui Vladimir Putin i-a amintit de matrioska pentru că este păpuşa în care descoperi mai multe figuri– lider autoritar, lider charismtic, lider populist. Tehnologii lui Putin au încercat să îmbine componenta puterii cu cea a umanizării candidatului. Pe de o parte - retorica dură cu Occidentul, pe de alta – Putin (celibatarul) cochetează cu sexul frumos.
„Pe 18 martie, Rusia va mai deschide o fugură din matrioșkă și aceasta va ține în alertă Occidentul, dar și statele cu „conflicte înghețate” pe teritoriu”, conchide Aurelia Peru-Bălan.
Este cea mai mare VICTORIE a lui Putin din ultimul deceniu. PUTEREA liderului de la Kremlin va fi TOTALĂ, arată în titlul unei ştiri aceeaşi publicaţie, ziarulnational.md. Publicaţia stăruie asupra ideii că rezultatul curent al lui Putin este mai mare comparativ cu precedentele alegeri prezidenţiale organizate în 2012, când liderul de la Kremlin a a obţinut 63.6% din sufragii.
În regiunea transnistreană s-a votat cu pașapoartele URSS, iar la Chișinău au fost cozi interminabile, scrie zdg.md. Publicaţia arată că rușii din Chișinău au făcut cozi la singura secție de votare din capitală, deschisă pentru alegerile prezidențiale. Sute de oameni au fost nevoiți să stea în rând pentru a putea vota. În regiunea transnistreană, acolo unde rușii au deschis 24 de secții de votare, s-a putut vota inclusiv cu pașaportul Uniunii Sovietice. În fotografiile surprinse de reporterul Ziarul de Gardă, se observă cozile de zeci de metri de la secția de votare din Chișinău, în incinta Centrului Rus de Știință și Cultură. Majoritatea votanților, care nu s-au speriat de vremea de afară, au declarat că și-au dat votul pentru actualul președinte, Vladimir Putin, care se află la putere de mai bine de 18 ani.
Într-o declaraţie pentru unimedia.info, Andrei Năstase a precizat și el că Ceban ar fi candidatul „binomului Dodon-Plahotniuc” „După Silvia Radu, iată și cel de-al doilea element coordonat al binomului Plahotniuc-Dodon. Lansarea lui Ivan Ceban nu este altceva decât o încercare disperată de a arunca praf în ochii oamenilor. În realitate, coordonatorul țintește dispersarea și fragmentarea maximă a electoratului antioligarhic, astfel încât în turul doi să se regăseacă favorita oligarhiei, Silvia Radu și figurantul socialist, Ivan Ceban. Cine le poate strica planurile? Corect, chișinăuienii noștri deșteptați, bine informați care pot alege grâul de neghină și își doresc un oraș bine administrat, în care să vrei să trăiești”, a comentat acesta.