Poate că Moscova vrea ca Chișinăul să facă concesii în problema Transnistriei (Victor Parlicov)

Revista presei matinale.

Jurnaliștii de la portalul Anticorupție.md scriu despre cum vor fi aleși candidații la funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor, un proiect de lege în acest sens urmând să fie examinat în ședința de miercuri a executivului, precizează reporterii.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei matinale de la Chișinău cu Tamara Grejdeanu

Potrivit documentului, integritatea candidaților va fi evaluată de o comisie specială, care va fi formată din trei membri numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare și alți trei, propuși de către partenerii de dezvoltare și aprobați cu votul a 3/5 din deputații aleși. Jurnaliștii scriu că evaluarea se va face în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale a candidaților, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, în special care provoacă suspiciune despre o activitate de corupție. Totodată, comisia va analiza averea candidaților și a familiei apropiate lor, proveniența acestei averi, precum și corespunderea cheltuielilor candidaților cu veniturile lor și ale familiei, se mai precizează în material.

Plata în avans către Gazprom pentru gazele consumate în luna ianuarie ar afecta dublu bugetul public național, titrează Radio Chișinău. Jurnaliștii au solicitat opinia experților despre una propunerile lui Vadim Ceban, șeful de la Moldova-Gaz, referitor la restituirea TVA în sumă de 22 de milioane de dolari, precum și o eventuală creditare a consumatorilor industriali din surse externe pentru ca aceștia să-și poată onora plățile curente. Expertul în energetică, Ion Muntean susține că întoarcerea TVA către Moldovagaz se contrapune cu propunerea de a majora compensațiile acordate consumatorilor. Experții spun că în cazul în care Moldovagaz nu va reuși să acceseze un credit comercial, soluția optimă este să se obțină de la Gazprom amânarea termenului de plată. Totuși, guvernul trebuie să fie pregătit pentru declararea stării de urgență în sectorul energetic și să vină cu alte soluții, mai spune Ion Muntean.

### Vezi și... ### Doar o zi până la scadența datoriei față de Gazprom. Autoritățile caută soluții

Radio Chișinău îl mai citează pe expertul în energetică, Victor Parlicov, care pune la îndoială faptul că nu au existat condiții politice în timpul discuției despre acordul cu privire la gaze. „Poate că R. Moldova nu le-a acceptat, așa că prețul gazului este destul de mare. Și acum Rusia șantajează R. Moldova cu aprovizionarea cu gaze pentru a reveni la discuția despre problemele politice. Și poate că Moscova vrea să obțină concesii de la Chișinău în problema Transnistriei sau în alte probleme”, sugerează expertul. Potrivit lui, cererile Gazprom de a efectua plăți în avans în strictă conformitate cu acordul au ca scop implicarea președintei Maia Sandu în negocieri, pentru a discuta cu ea probleme politice.

### Vezi și... ### Natalia Gavrilița: Guvernul va majora compensațiile la agentul termic

Ziarul de Gardă publică un comunicat al Uniunii Naționale a Barourilor din România, prin care informează că „susține lupta avocaților din Republica Moldova pentru independența profesiei de avocat”. Reporterii precizează că anunțul avocaților de peste Prut vine după ce mai mulți apărători din R. Moldova s-au arătat indignați de un amendament înaintat la legea cu privire la avocatură, acuzând că modificările propuse atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat. Modificarea propusă prevede că pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului în cazul comiterii unor infracțiuni nu va mai fi necesar acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

### Vezi și... ### Avocații intră în grevă: protest împotriva unui amendament al deputatei PAS, Olesea Stamate

Amintim că entitatea a solicitat parlamentului retragerea amendamentului, în caz contrar fiind anunțată o grevă generală pentru perioada 20 – 24 ianuarie , cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat.