Your browser doesn’t support HTML5
Radio Chișinău publică opiniile mai multor experți despre securitatea regională după decizia Kremlinului de a recunoaște regiunile separatiste din Ucraina. Politologul și jurnalistul Marin Gherman de la Cernăuți susține că acțiunile Moscovei sunt văzute ca o continuare a politicilor agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei. În opinia lui, există riscul escaladării conflictului, acțiunile Kremlinului fiind un picior al Rusiei în ușa Ucrainei, care vrea să se depărteze de lumea rusă.
Criza din Ucraina se răsfrânge asupra securității regionale, inclusiv a Republicii Moldova, dar și a României, crede președinta Asociației ESGA de la București, Angela Grămadă. Experta notează că România e din ce în ce mai atentă la ceea ce se întâmplă în Ucraina, în regiunea Mării Negre, pentru că Crimeea nu e atât de departe de frontiera României. În același timp, spune ea, toate analizele care se fac la București iau în considerare posibilitatea de a proteja Republica Moldova în eventualitatea unor amenințări.
Jurnaliștii îl mai citează pe comentatorul politic Ion Tăbârță, potrivit căruia, atât timp cât Vladimir Putin va conduce Rusia, conflictul transnistrean nu poate fi soluționat în favoarea R. Moldova. Comentatorul susține că nu este exclus un scenariu de genul celui din estul Ucrainei și pentru regiunea transnistreană și notează că Republica Moldova trebuie să ducă o politică consecventă în relația cu Tiraspolul.
### Vezi și... ### Chișinăul amână convorbirile cu Tiraspolul pe fundalul crizei din Ucraina„Era de așteptat că Vladimir Putin va recunoaște așa-zisele republici populare, pe care el însuși le-a creat pe teritoriul Ucrainei”, constată editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru. În opinia lui, războiul este de neevitat, pentru că separatiștii controlează doar o parte din teritoriile regiunilor Donețk și Lugansk, și prin urmare ei vor încerca să împingă forțele armate ucrainene în afara acestor regiuni. Editorialistul mai spune că decizia Moscovei anulează de facto acordurile de la Minsk privind Donbasul, acorduri care dezavantajau Ucraina, fiind semnate de ea într-o perioadă critică a existenței sale, remarcă Nicolae Negru. El crede că până la urmă, așa-zisele republici vor fi incluse în componența Rusiei.
Agenția de presă IPN publică o analiză semnată de Dionis Cenușă despre criza rusească, solicitările Ucrainei către Occident și noile scenarii ale Moscovei. Una din concluziile autorului este că, indubitabil, sancționarea Rusiei este o necesitate dictată de acțiunile acesteia. În opinia lui, chiar dacă sancțiunile occidentale par să nu sperie Rusia, aplicarea lor au o semnificație simbolică pentru partea ucraineană. Dionis Cenușa consideră că trebuie găsite resurse financiare accesibile pentru Ucraina pentru următoarele luni, cel puțin cât timp încă persistă riscul unei invazii, iar criza rusească capătă noi forme.
Totodată, scrie autorul, politica de sancțiuni a Occidentului trebuie extinsă urgent peste procesul de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste, iar soluționarea crizei rusești nu trebuie să fie făcută din contul Ucrainei, ci prin cooperarea Ucrainei cu Occidentul, mai notează Dionis Cenușă.