Your browser doesn’t support HTML5
Agenția de presă IPN publică o analiză cu titlul „Deriva iminentă a Rusiei lui Putin: lecții preliminare pentru Republica Moldova”, semnată de analistul politic Anatol Țăranu. Autorul scrie că războiul declanșat de Rusia lui Putin împotriva unei mari țări independente europene, precum Ucraina, a readus competiția geopolitică dintre marile puteri pe tărâmul confruntării dintre libertate și opresiune, democrație și autoritarism. „Cu cât mai mult va continua războiul în Ucraina, cu atât mai mult va avea de pierdut Rusia”, opinează Anatol Țăranu, precizând că Occidentul deja a activat scenariul dur al sancțiunilor, ale cărui efectelse vor manifesta tot mai pregnant în timp. Totodată, notează analistul, războiul din Ucraina a adus în prim - plan problema securității politico-militare a Republicii Moldova, în special, în raport cu forțele militare cantonate în Transnistria.
### Vezi și... ### De ce a decis R. Moldova să nu aplice sancțiunile UE împotriva Federației RuseRadio Chișinău publică mai multe opinii despre declarația lui Nicu Popescu, potrivit căreia R. Moldova nu se va alinia statelor care au aplicat sancțiuni împotriva Rusiei. Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu este de părere că autoritățile moldovene ar fi putut folosi conjunctura actuală pentru a ieși de sub influența rusă, însă, au preferat să nu deranjeze Moscova. „Probabil că oficialii care au dat această declarație nu sunt suficient de convinși că pot să gestioneze asemenea proces. Pentru că sancțiunile trezesc contra-sancțiuni”, a mai spus Igor Munteanu.
Comentatorul politic Nicolae Negru, citat în material, consideră că decizia Chișinăului este una rațională, ținând cont de situația din regiune și de faptul că în Republica Moldova continuă să staționeze ilegal un contingent al armatei ruse. Nicolae Negru mai spune că guvernarea manifestă prudență și poate fi înțeleasă în sensul unor anumite acțiuni ostile ale Rusiei și asta ar fi, de exemplu, întreruperea livrării gazelor, este de părere comentatorul.
### Vezi și... ### Josep Borrell la Chișinău, cu un mesaj de „sprijin deplin”Ziarul de Gardă publică o declarație a europarlamentarului Siegfried Mureșan, în opinia căruia, Uniunea Europeană ar trebui să ofere Republicii Moldova exact ceea ce îi oferă și Ucrainei. El mai notează că Republica Moldova a acționat coordonat cu statele UE pentru sprijinirea victimelor din Ucraina, a acționat ca un stat european, în baza principiilor și valorilor europene. Siegfried Mureșan mai spune că sunt multe lucruri de îndeplinit, atât din partea Ucrainei și Republicii Moldova, cât și din partea Uniunii Europene, până la aderarea propriu-zisă a acestor țări. Eurodeputatul crede însă că este momentul ca Moldovei și Ucrainei să li se spună că locul lor este în Uniunea Europeană. „Acum este momentul să oferim ambelor țări o perspectivă mai clară și să începem procesul de aderare”, a precizat Siegfried Mureșan.
### Vezi și... ### Invazie rusească în Ucraina, ziua a șaptea | Adunarea Generală ONU votează împotriva Rusiei