Vlad Plahotniuc este astăzi figura centrală a politicii moldoveneşti (Igor Volnițchi/Tribuna.md)

Moldova va obține independență energetică oricât de mult s-ar opune Rusia (Valeriu Munteanu/Adevărul.md).

Ce s-ar întâmpla dacă Vlad Plahotniuc nu ar mai fi în politica moldovenească, despre asta scrie editorialistul portalului Tribuna.md Igor Volnițchi. „Ne place acest lucru sau nu, dar Vlad Plahotniuc este astăzi figura centrală a politicii moldoveneşti şi anume el impune în mare parte agenda politică a ţării.” În opinia lui Volnițchi, printre efectele posibile s-ar număra repoziţionarea pe arena politică a tuturor partidelor active, schimbarea polilor lumii politice din Moldova și eliberarea unei nişe politice şi electorale apreciabile pe eșichierul politic autohton.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Natalia Sergheev

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă citiți un editorial semnat de Petru Grozavu, intitulat: „Un altfel de 7 aprilie”. E vorba de un posibil scenariu de atentat asupra vieții liderului Partidului Democrat Vlad Plahotniuc. „Coincidență sau nu, dar cu 8 ani în urmă, în aceeași zi de 7 aprilie, la Chișinău porneau protestele anticomuniste care se soldau cu căderea regimului Voronin”. Grozavu scrie că până acum, Plahotniuc a arestat tot ce nu i-a convenit și a făcut tot ce i-a fost pe plac. „Îi mai lipsește puțin de tot - votul uninominal - proiectul de lege care îl va face rege”, conchide autorul.

Analistul Vlad Țurcanu a declarat pentru Radio Chișinău că vizita de marți, la Tiraspol a ambasadorului cu misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, Serghei Gubarev, este determinată de intenția Republicii Moldova de a realiza controale vamale comune cu autoritățile din Ucraina. După părerea lui, regimul separatist de la Tiraspol ar putea folosi, la propriu, armele pe care le are în dotare ca să intimideze Chișinăul, în condițiile în care nu are alte mijloace de presiune.

„PDM – partid pro-european sau pro-rusesc?”, această întrebare și-a pus-o editorialistul site-ului Basarabia.md Radu Frunzari. „A venit timpul să spargem mitul cultivat cu iscusință de către Plahotniuc cum că PDM este un partid pro-european”. În opinia lui Frunzari, Partidul Democrat, înființat în 1997 sub denumirea „Mișcarea pentru o Moldovă Democratică și Prosperă”, mereu a fost un partid pro-moscovit.

Într-un editorial publicat pe site-ul redacției de la Chișinău a agenției ruse Sputnik, jurnalistul Sergiu Praporșcic scrie că fostul premier Vladimir Filat este tot mai aproape de libertate după decizia Curții Supreme de Justiție, care a lăsat în vigoare condamnarea la 9 ani de închisoare. Praporșcic scrie că acum, când Filat a epuizat toate treptele justiției naționale, el poate apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde „nu s-ar mai face justiție” în opinia jurnalistului. Praporșcic menționează că o decizie în favoarea lui Filat ar însemna, citez: „achitarea unuia dintre cei mai mari hoți care a prădat Republica Moldova”.

Politologul rus Lilia Șevțova a declarat într-un interviu publicat pe portalul de expresie rusă AVA.md că ucrainenii ar trebui să se bucure de succesele pe care le au și să nu hrănească prin pesimismul lor lobby-ul pro-Kremlin din țara lor. Cu referire la recentele proteste anti-corupție din Federația Rusă, Șevțova spune că oamenii au ieșit în stradă din cauza atmosferei actuale și că situații similare au dat imbold apariției unor mișcări de opoziție spre finele existenței Uniunii Sovietice.

Într-un articol publicat pe site-ul Deutsche Welle, se scrie că exporturile moldovenești ar fi dependente de piața UE. Jurnalistul Simion Ciochină citează mai mulți experți de la Chișinău, care spun că UE trebuie să rămână principalul partener economic, iar Guvernul de la Chișinău să susțină producătorii autohtoni în încercările lor de a intra pe piața europeană.

Într-un articol publicat pe Adevărul.md, ministrul mediului Valeriu Munteanu afirmă că Moldova va obține independență energetică oricât de mult s-ar opune Rusia. Comentând decizia lui Igor Dodon de a semna o inițiativă legislativă privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de șist pe teritoriul Republicii Moldova, Munteanu a afirmat că acțiunea șefului statului este impusă de Moscova.