Your browser doesn’t support HTML5
Radio Chișinău citează mai mulți experți care vorbesc despre criza politică din Adunarea Populară de la Comrat, opinând că în cele trei raioane ale autonomiei găgăuze partidele nu funcționează ca entități și că e vorba de o „dispută între clanuri”. Expertul politic, Ion Tăbârță a afirmat că această criză de la Comrat este cauzată inexistenței unui sistem politic bazat pe partide: „urmează ca reprezentanții acestor clanuri să se înțeleagă între ei, ca, în sfârșit, să avem o conducere aleasă a organului reprezentativ al autorității găgăuze.” Iar în opinia comentatorului portalului Nokta Mihail Sirkeli, bașcanul Găgăuziei Irina Vlah pare să nu se grăbească să pună în aplicare pârghiile de presiune, iar acest fapt alimentează, în continuare, criza politică.
Tot Radio Chișinău a vorbit cu experta în securitate Angela Grămadă, în opinia căreia declarația statelor membre NATO privind retragerea trupelor ruse, inclusiv de pe teritoriul R. Moldova, este una tranșantă și reafirmă că Alianța nu va accepta compromisuri. În același timp, pe lângă declarațiile încurajatoare ale NATO, autoritățile de la Chișinău ar trebui să găsească voință politică pentru a rezolva diferendul transnistrean, spune experta.
Procurorii au dispus aplicarea sechestrului pe proprietățile și activele fostului șef al CFM, Iurie Topală, reținut de ofițerii INTERPOL în Belgia, scrie Ziarul de Gardă. Conform procurorilor, citați în articol, urmărirea penală în privința lui Iurie Topală este pornită pe mai multe fapte, inclusiv pe escrocherie, delapidări, abuz de serviciu. Se mai menționează că suma constatată a prejudiciului în acest stadiu pe dosarul în cadrul căruia sunt investigate faptele învinuitului este de 250 de milioane de lei.
Portalul Anticorupție.md scrie că ex-deputatul român Cristian Rizea, refugiat la Chişinău cu puţin timp înainte de a fi condamnat de o instanţă din România pentru corupţie pasivă, are pe rol în Judecătoria Chişinău cel puţin 18 dosare. În cele mai multe dintre ele, Rizea este reclamat pentru lezarea cinstei, onoarei şi reputaţiei profesionale, se subliniază în articol.
Republica Moldova este pe ultima poziție în clasamentul european la vaccinare, cu o rată de aproximativ 30%, potrivit directorului executiv ADEPT, Igor Boțan, citat de IPN. El afirmă că această rată scăzută este determinată de neîncrederea majorității cetățenilor în vaccinuri, lucru confirmat de rezultatele cercetărilor sociologice. „Un impact au și campaniile anti-vaccinare promovate prin intermediul rețelelor de socializare”, a mai subliniat Boțan. El conchide că pe lângă măsurile restrictive, vaccinarea în masă a populației rămâne cea mai eficientă măsură de combatere a pandemiei COVID-19.
Despre ultima zi de negocieri cu Rusia, scrie Viorica Marin pentru Adevărul.md. În articol se notează că Occidentul şi Rusia sunt în impas după discuții de aproape patru ore purtate miercuri, la Bruxelles şi înaintea celor de la Viena. În timp ce Moscova refuză să-şi retragă trupele de la graniţa cu Ucraina, Occidentul respinge categoric cererile Moscovei de încetare a extinderii Alianţei Nord-Atlantice şi de retragere a forţelor NATO din Europa de Est, scrie autoarea. „SUA pregătesc sancţiuni dure împotriva Federaţiei Ruse”, se mai menționează în articol.