Guvernarea trebuie să-şi analizeze acțiunile şi să-şi onoreze promisiunile electorale (Adevărul.md)

Imagine generică.

Revista presei matinale.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei matinale

Concernul rus Gazprom și autoritățile de la Chișinău au făcut un nou schimb de replici, de data aceasta în legătură cu auditarea datoriilor pe care le pretinde acesta de la Moldovagaz, transmite Radio Chișinău. Ambele părți se acuză că au încălcat prevederile protocolului semnat în toamna anului trecut, care a permis prelungirea contractului de furnizare a gazelor, se subliniază în material. Noile disensiuni cu Gazprom demonstrează că au fost admise erori și prevederi interpretabile în protocolul semnat, comentează expertul în energetică Sergiu Ungureanu, citat în articol. În opinia sa, ar exista riscul unei noi crize a gazelor, similară celei din toamna anului trecut, doar că ar avea consecințe mai mici.

Adevărul.md citează comentatori politici care califică drept previzibil trendul descendent pe care-l înregistrează PAS, menționând că guvernarea trebuie să-şi analizeze acțiunile şi să-şi onoreze promisiunile electorale. „Cei care s-au aşteptat la miracole, că a doua zi vor curge râuri de lapte, ar fi straniu să nu fie dezamăgiţi. […] PAS trebuie să înțeleagă de ce se întâmplă acest lucru, care din angajamentele guvernării nu au fost îndeplinite”, spune comentatorul politic Viorel Cibotaru. „Era clar că PAS va merge pe un trend negativ. […] PAS trebuia să anticipeze problemele. Ceea ce vedem astăzi este un tablou obiectiv. Dar altceva este că se putea ca actul guvernării să fi fost mai eficient, echipa să fi fost mai bună, în Parlament să fi fost o activitate mai prodigioasă”, afirmă comentatorul politic Ion Tăbârţă.

Într-un comentariu pentru ZdG, analistul politic Ion Tabârță a menționat că numirea lui Dorin Recean în funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării scoate încă o dată în evidență lipsa de resurse cu care se confruntă reprezentanții PAS. „Trebuie de făcut remarca că asupra acestei reputații controversate a străduit mult echipa mediatică a lui Plahotniuc. Ulterior se va vedea, cât de adevărate sau nu sunt cele vehiculate despre Recean”, consideră Tabârță. Expertul politic Veaceslav Berbeca a declarat pentru ZdG că rolul lui Recean este să aducă mai multă expertiză și experiență în actul guvernării. „Cred că miza este de a produce rezultate pozitive. Mai multă logică și mai puțină improvizare în actul guvernării”, afirmă el.

Portalul Anticorupție.md scrie că magistrații Judecătoriei Chișinău au prelungit miercuri mandatul de arest la domiciliu în cazul președintelui Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc. El este acuzat de abuz de putere în interesul unui grup criminal organizat și de spălare de bani, se subliniază în articol.

Faptul că cetăţenii R. Moldova încă mai cred în eventualitatea unui pericol şi că Rusia poate să le ofere ajutor se datorează şi confuziei de mesaje de la Chişinău, consideră sociologul român Dan Dungaciu, citat de TVR Moldova. În același material, analistul politic Anatol Ţăranu susţine că la moment, R. Moldova este privită ca un stat „fără naţiune”. „În lipsa unei naţiuni, în lipsa unei identităţi naţionale bine conturate, nu există acel liant care face ca comunitatea de oameni care locuiesc în acest stat să devină un tot întreg”, consideră el. La rândul său, expertul economic Viorel Chivriga afirmă că anume conexiunile cu România ar putea să aducă un nou suflu în economia R. Moldova, „mai ales pe domenii care sunt foarte sensibile cum este sectorul energetic, cum este sectorul financiar, cum este agricultura, industria”.