„În opinia PG și CSP, lucrurile merg mai bine ca în Germania”. (Sergiu Litvinenco/ Ziarul Național)

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei matinale

  • AGORA relatează despre intenția deputaților partidului ȘOR de a propune alegerea procurorului general de către electorat. Deputatul Denis Ulanov, aflat în proces de judecată pentru corupție, a motivat intenția formațiunii prin faptul că „această practică este cunoscută în toată lumea și se aplică în SUA unde procurorii și judecătorii sunt aleși de cetățeni”. Un eventual proiect de lege în acest sens presupune modificarea constituției, iar pentru a fi înregistrat în parlament este necesar sprijinul unei treimi din deputați, departe de efectivul de parlamentari ai formațiunii Șor, notează portalul.
  • ANTICORUPȚIE relatează că „Procuratura Generală se opune regulilor de organizare a Adunării Generale a Procurorilor propuse de reprezentanții PAS”. Portalul citează avizul Procuraturii generale care insistă că forul respectiv nu poate să aibă loc în condițiile propuse de proiectul de lege elaborat de reprezentanții guvernării. Scopul declarat al autorilor acestui proiect – scrie portalul - este să introducă reguli transparente și echitabile de numire și alegere a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor și Consiliului Superior al Magistraturii. Dar procuratura insistă că proiectul de lege este inacceptabil „restrictiv”.
  • JURNAL TV relatează de la Spitalul raional de la Cahul, unde constată că domină sărăcia și deznădejdea. Reporterii care au ajuns în curtea instituției spun că au avut imediat impresia că ar fi nimerit în ograda unei case părăsite. Ei au găsit acolo depozite care stau să cadă, clădiri care în loc de acoperiș au doar o peliculă, angajați la limita răbdării și iarbă până la brâu. „Nu e de mirare că acum câteva săptămâni, aici au fost prinși câțiva șerpi”, accentuează jurnaliștii. Răbdarea angajaților din secția COVID, unde nu este nici măcar apă caldă, a ajuns la limită, revoltați fiind și locuitorii din Cahul, care au avut nenorocul să fie pacienți ai acestui spital
  • MEJDURECIE, portal cu agendă editorială univoc pro-Kremlin, publică un articol de opinie cu titlul „Influența NATO în Moldova își va atinge vârful în anii următori”. Potrivit autorului, „vulnerabilitatea Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (rus – ODKB, o alianță militară în cadrul CSI) este o consecință a catastrofei din Afganistan care va permite NATO să-și consolideze pozițiile în Europa de Est”, „în particular în Moldova”. Între altele, potrivit autorului, „încă un factor de consolidare a influenței NATO în Republica Moldova poate deveni startul proiectului de lichidare a munițiilor ruse în localitatea Cobasna de pe teritoriul Transnistriei”.
  • MOLD STREET se întreabă „cine ar putea sta în spatele proiectului de liberalizare a pieței angro a produselor petroliere”. Portalul pornește în analiza sa de la poziția Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) potrivit căreia proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere, promovat de fracțiunea PAS și adoptat în primă lectură de Parlament, ar fi „în interesele lui Vladimir Plahotniuc și companiilor afiliate lui”. Portalul menționează că transportatorii cer noii guvernări includerea mai multor amendamente în proiectul respectiv de lege pentru a aduce starea de lucruri la normalitate, așa cum o concep ei.
  • STOP FALS denunță un nou fals propagat în R.Moldova prin intermediul mai multor site-uri, care au publicat un articol cu același conținut și în care acuză firmele Moderna și BioNTech că au dezvoltat vaccinul împotriva COVID-19 „peste noapte”, fără să fi studiat suficient tehnologia ARN mesager (ARNm), metoda care „învață” organismul să creeze anticorpii necesari pentru lupta cu virusul și pregătește sistemul imunitar să recunoască boala și să se apere. În realitate, aceste două companii farmaceutice au studiat de mai mulți ani tehnologia ARNm în tratamente pentru boli infecțioase și afecțiuni oncologice, dar și în studii pentru vaccinuri, arată portalul. Iar experta internațională în sănătate publică Ala Tocarciuc argumentează că articolul publicat în particular pe Flux.md, un portal care aparține fostului politician Iurie Roșca și promovează teorii ale conspirației despre COVID-19 și vaccinare, reprezintă o opinie subiectivă și nu o cercetare argumentată.
  • ZIARUL DE GARDĂ face referire la ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care insistă că modificările la Legea Procuraturii vor fi adoptate marți, 24 august, în lectura a doua, finală. Amendamentele prevăd, în principal, mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Cu referire la audierile publice pe marginea proiectului de modificare a Legii cu privire la Procuratură desfășurate miercuri, 18 august, ministrul Justiției este citat spunând că „toate amendamentele – propunerile obiective, înaintate la proiect, vor fi analizate”. Litvinenco mai este citat spunând că nu este mirat de avizul negativ al Procuraturii Generale la proiectul de lege în curs de adoptare. „M-ar fi mirat dacă PG susținea aceste amendamente”, a spus ministrul care a adăugat că propunerile procuraturii din care reiese că „totul este bine” vor fi „trecute cu vederea”.
  • Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco este citat și de ZIARUL NAȚIONAL, în special cu afirmația acestuia că „nu văd necesitatea expertizării proiectului de către Comisia de la Veneția” și că „în opinia Procuraturii generale și a Consiliului Superior al Procurorilor, lucrurile merg mai bine ca în Germania”. Portalul mai include în articolul său afirmația lui Sergiu Litvinenco, potrivit căruia „la momentul de față nu discutăm candidaturi la funcția de procuror general. În plus, legea respectivă nu este îndreptată împotriva procurorului general actual. Legea prevede o procedură car ar fi aplicabilă tuturor procurorilor generali, fie că este vorba de cel actual, fie – de cei care vor fi”.
  • ZIARUL NAȚIONAL îl mai citează pe controversatul afacerist Veaceslav Platon, care, fiind dat în căutare pentru a fi arestat, apreciază pe rețelele de socializare că este incorect ca procurorul general Stoianoglo să fie evaluat până la sfârșitul mandatului. Ofensiv, Platon îi cere, totodată, ministrului Justiției să extindă prevederile legii privind evaluarea procurorului general și asupra speakerului și șefului statului.