Este „graba - mama eșecului” și există ritm potrivit pentru o reformă?

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei matinale

„Graba – mama eșecului” este titlul editorialului semnat de Victor Pelin pentru Agenția de știri IPN. Autorul ajunge la concluzia că începutul guvernării PAS este marcat de un șir de confuzii regretabile. Lipsa experienței în administrarea treburilor publice este substituită de manifestări voluntariste. Un șir de pericole majore amenință guvernarea PAS: substituirea profesionalismului cu acte de voluntarism; încrederea că ar fi infailibili și, de aceea, își pot permite să ignore normele legale privind transparența decizională; lunecarea spre satisfacerea intereselor de grup sau neacceptarea criticii. În general, treptat devine neclar care este diferența dintre PAS și oponenții politici ai acestuia, mai ales că PAS și-a început guvernarea ignorând normele transparenței decizionale la fel cum o făcea actuala opoziție parlamentară, conchide Victor Pelin.

Vezi și: „Drum de țară - Moldova la 30 de ani” - un documentar al Europei Libere

Your browser doesn’t support HTML5

PROMO - „Drum de țară - Moldova, la 30 de ani”

Portalul Sanatateinfo.md publică un interviu cu șeful interimar al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Primăriei Chișinău – Boris Gîlca, care a insistat că doar școlile care vor avea majoritatea personalului didactic imunizat ar trebui să-și înceapă orele cu prezența fizică. În ce privește numărul în creștere de noi infectări cu COVID-19, Boris Gîlcă regretă lipsa de responsabilitate și solidaritate civică. Populația s-a relaxat și nu respectă regulile esențiale de control a infecției. Funcționarul precizează că s-a cerut „patrularea stațiilor de așteptare, a spațiilor aglomerate, urmărirea și respectarea portului de măști, în transportul public, în spațiile închise și în piețele agricole”. Chiar și cu o rată majoră de vaccinare, asta nu înseamnă că ne putem dezice de regulile de sănătate publică, de portul măștii, de respectarea distanței fizice, dezinfectarea și spălatul mâinilor.

„O vulnerabilitate înfricoșătoare pentru Moldova: dependența de 99 % de Rusia la exportul de mere” este titlul unui articol semnat de jurnaliștii de la Mold-street.com. Jurnaliștii o citează pe Tatiana Burca, specialist marketing al proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de USAID. Potrivit expertei, în prezent, Iranul reprezintă o amenințare serioasă la stabilirea prețurilor pe piața Federației Ruse care, alături de Moldova, este percepută de producătorii ruși ca principalul concurent. În plus, din 10 august Rusia a ridicat restricțiile de import pentru un grup de producători de mere proaspete din Azerbaidjan, cu un potențial de export de peste 120 de mii de tone. De partea cealaltă, producătorii din R. Moldova nu reușesc să valorifice cota de 40 de mii de tone de mere, oferite de UE la importul fără taxe. La 12 august, bunăoară, a rămas nevalorificată o cotă de 39 de mii de tone de mere. Jurnaliștii de la Mold-street.com atrag atenția că acest lucru se întâmplă în fiecare an, începând cu anul 2014.

TVR Moldova citează concluzii ale mai multor organizații de mediu, potrivit cărora, în R. Moldova sunt de două ori mai multe gunoiști decât localități. 90 la sută din deșeuri se depozitează în gropi de gunoi și doar 0,3% din gunoiștile autorizate corespund legislației de mediu. Ecologiștii atrag atenția că reciclarea unei conserve de aluminiu economiseşte 95% din energia necesară pentru producerea unei noi conserve. În acelaşi timp, o baterie contaminează 20 de metri pătraţi de sol sau 400 de litri de apă. Ecologiștii susțin că atât metalele, cât şi sticla, pot fi reciclate la nesfârşit, iar în acest caz economisim şi salvăm resursele naturale. Reciclarea metalelor necesită mai puţină energie şi apă decât extragerea minereurilor feroase. Totodată, în procesul de reciclare a metalelor şi a sticlei se emit mai puţine gaze de seră decât la producerea din materiale noi.

Și... portalul Deschide.md anunță că de Ziua Independenței Republicii Moldova, 27 august, cascada Niagara va fi iluminată în culorile drapelului național. Anunțul a fost făcut de Ambasada R.Moldova în Canada. „Cascada Niagara va fi iluminată în culorile drapelului Republicii Moldova pe 27 august 2021. Cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova, Niagara Parks Commission a acceptat demersul Ambasadei Republicii Moldova în Canada, de a lumina cascada în culorile tricolorului – albastru, galben și roșu. Tricolorul va fi proiectat pe apele cascadei între orele locale 22:00 şi 22:15 (ora Ottawei), se arată într-un anunț al misiunii diplomatice.