Conflict între Ministra Sănătății și sindicatele din învățământ (Radio Chișinău)

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei matinale

Politologul Dionis Cenuşă analizează pe ipn.md evoluția relaţiilor moldo-ruse după preluarea la Chișinău a puterii de către forțe pro-europene. „Vidul existent după alegerile prezidențiale moldovenești din noiembrie 2020, se umple treptat cu o agendă bilaterală practică… Apelând la o viziune pragmatică, guvernarea moldovenească confruntă Rusia cu o perspectivă diferită de cea a extorcării și acomodării intereselor geopolitice rusești, cu care încă operează forțele pro-ruse, în frunte cu ex-președintele Igor Dodon. Chiar dacă Moscova putea să respingă oferta noii guvernări de la Chișinău, aceasta a ales opțiunea pozitivă. Acest lucru a fost confirmat de caracterul constructiv al discuțiilor moldo-ruse desfășurate la Chișinău, în timpul vizitei fulger întreprinsă de șeful adjunct al Kremlinului, Dmitry Kozak, responsabil de dosarul moldovenesc… Această vizită a dovedit că partea rusă vrea să fie inițiatorul dialogului ca să dicteze tonul noii faze în relația moldo-rusă”, notează politologul. El consideră că Guvernarea PAS trebuie să folosească dominația sa politică de acasă pentru a stabili un dialog eficace cu Moscova, mai ales acolo unde există o necesitate urgentă, cum ar fi prelungirea contractului pentru gazele naturale. „Depersonalizarea relațiilor cu Moscova și folosirea platformelor internaționale constituie cele mai sigure mijloace pentru a avansa dialogul bilateral, cu costuri minime pentru imaginea guvernării”, concluzionează, între altele, Dionis Cenuşă.

Redactorul portalului ava.md Vitali Andrievschi comentează conflictul dintre președinție și procurorul general şi ajunge la concluzia că niciuna dintre părţi nu va ieși învingătoare din această dispută. „Este puţin probabil că procurorul general va putea rezista eforturilor conjugate ale preşedintelui, parlamentului, guvernului şi a unei părţi semnificative din societate… Mai devreme sau mai târziu el va demisiona sau va fi demis. Singura lui şansă ar fi implicarea în această dispută a UE şi SUA, dar pun la îndoială o atare evoluţie, ca şi pe cea că şeful statului va face un pas înapoi”, notează comentatorul. El consideră, aşadar, că Alexandr Stoianoglo va pierde inevitabil această luptă. Numai că asta nu va aduce neapărat câștig de cauză şefei statului care va cădea într-o capcană. „După înlocuirea procurorului general toată puterea din R. Moldova va fi concentrată în mâinile Maiei Sandu. Ea nu va mai avea nici un motiv cu care să justifice lipsa unor schimbări radicale… dar, din păcate, Sandu nu are posibilităţi să avanseze schimbări rapide, iar societatea nu are timp să aştepte… Şi atunci Maia Sandu va înţelege că obţinerea puterii absolute nu e tocmai benefică într-o societate democratică”, concluzionează Vitali Andrievschi.

Ministrul Justiţiei Sergiu Litvinenco reiterează într-un interviu la balkaninsight.com că prioritatea numărul 1 a R. Moldova şi a noii guvernări de la Chişinău este reformarea sistemului judiciar, iar unul din obiective este eliminarea procurorului general Alexandr Stoianoglo care, precizează Litvinenco, nu a reuşit să livreze rezultate pe nici un caz major de corupţie. „Scopul nostru nu e cel de a obţine control politic asupra procuraturii generale, ci de a eficientiza activitatea acesteia”, precizează Litvinenco. Ministrul Justiţiei trece în revistă reformele pe care noua guvernare intenționează să le promoveze în sistemul judiciar şi precizează că ele sunt o etapă importantă pe care Moldova trebuie să o traverseze inclusiv pentru a accesa fonduri din exterior, întâi de toate, ajutorul de 600 de milioane de euro promis de UE. „Investiţiile nu vin într-o ţară cu un sistem de justiţie selectiv şi părtinitor”, declară, între altele, Sergiu Litvinenco.

Radio Chişinău publică opinia critică a sindicatelor din educaţie la decizia Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică de a obliga cadrele didactice nevaccinate să facă din cont propriu şi să prezinte la fiecare două săptămâni teste negative Covid. „Imunizarea populației e un lucru necesar pentru a depăși criza pandemică, dar este important să se respecte principiul benevol al vaccinării, să se evite orice tip de abuz sau intimidare… Încercarea autorităților de a „lega” procesul de vaccinare cu îngrădirea Drepturilor Constituținale la Muncă, la Sănătate și la Viață reprezintă un abuz și o încălcare flagrantă”, susţin sindicatele. Se mai invocă, între altele, că insistarea pe obligativitatea vaccinării va duce, inevitabil, la creșterea unor tensiuni sociale nedorite şi că pedagogii, achitând lunar asigurarea medicală, ar trebui să fie testați gratuit la Covid.

Ministra Sănătății Ala Nemerenco, citată de deschide.md, califică reacția sindicatelor drept o formă de atac. Ea susţine că testele pe care ar urma să le prezinte angajații din sistemul educațional nu pot fi susținute financiar din bani publici, așa cum banii sunt necesari pentru alte probleme. „Noi oferim acces gratuit la fiecare tip de vaccin. Presiunea financiară pe sistemul medical, atunci când vom umple spitalele cu pacienți, va fi enormă, și toată presiunea aceasta cade inclusiv pe cadrele didactice, oameni care muncesc la țară, medici, deoarece noi din contribuțiile noastre întreținem un an și jumătate tot ce se întâmplă sub această umbrelă – situația pandemică. Eu respect opinia sindicatelor, dar ei nu sunt medici și nu pot să-și expună atât de categoric opinia”, a declarat, între altele, Nemerenco în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.

Portalul anticoruptie.md scrie despre „donaţiile generoase şi împrumuturile de zeci de mii de euro” ale noului şef responsabil de lupta împotriva corupţiei de la Ministerul de Interne. Vladimir Viscun a fost numit şi prezentat, marţi, în calitate de şef al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie al Ministerului de Interne. Acesta a lucrat peste 20 de ani în diferite structuri de drept, iar de mai bine de un an este la pensie. „Nu avem timp de pierdut! Curățenia trebuie să înceapă de la propriul sistem și mă aștept ca Vladimir Viscun să reseteze cu succes ceea ce până acum nu a funcționat corect”, a declarat ministra de Interne, Ana Revenco, în cadrul ceremoniei de prezentare a noului şef al SPIA. Vladimir Viscun a raportat în declaraţiile de avere donaţii generoase de la rude şi împrumuturi de zeci de mii de euro, fără dobândă, de la persoane apropiate, se precizează în articol. Se mai spune că Vladimir Viscun deţine în proprietate două loturi pomicole şi un teren pentru construcţii, pe care este amplasată casa de locuit, cu suprafaţa de 128 de metri pătraţi. Funcţionarul susţine că a cumpărat locuinţa în 2008, însă nu a declarat preţul imobilului.