Disputa despre plăcuțele neutre „un non-subiect” (Alex.Flenchea/Radio Chișinău)

Comentatorul Victor Pelin notează în editorialul său de pe ipn.md că Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a început mandatul extrem de neîndemânatic şi că a comis un șir de gafe regretabile, cea mai recentă fiind confuzia privind problema accesului pe teritoriul Ucrainei a mijloacelor de transport auto din Transnistria. Autorul crede că decizia Kievului de a lăsa în vigoare, în pofida amânării cerute de Chişinău, a interdicției pentru mașinile înmatriculare în regiunea transnistreană de a intra în Ucraina poate fi înțeleasă și trebuie susținută. „Ucraina nu are nevoie ca exemplul supraviețuirii enclavei separatiste transnistrene să devină exemplu de urmat pentru separatiștii din Donbass. Mai mult, actualmente Ucraina are temei să se protejeze de o eventuală invazie din toate direcțiile terestre”. Victor Pelin crede că, în domeniul reglementării transnistrene, noua guvernare de la Chişinău pare să procedeze ca precedentele, despre care autorul precizează că au adoptat „decizii extrem de dubioase”. „În așteptarea vremurilor bune se creează impresia că, deocamdată, guvernarea PAS atrage nori negri deasupra R. Moldova”, conchide Victor Pelin.

Problema autovehiculelor înmatriculate în regiunea transnistreană este abordată şi de analistul politic de la Bucureşti Iulian Chifu într-un editorial pe deschide.md. Autorul notează că, în mod avantajos, guvernul Maiei Sandu a ieși bine, de această dată, din clenci, demersul Chișinăului, deşi respins în mod firesc de Kiev, fiind perceput ca exclusiv în favoarea cetățenilor R. Moldova din regiunea transnistreană și nu a autorităților separatiste de la Tiraspol. Chifu precizează totuşi că „mersul pe sârma fină a relației dintre sprijinirea cetățenilor și ajutarea indirectă a regimului și autorităților separatiste nu este cea mai facilă, nici cea mai indicată postură şi ea comportă întotdeauna interpretări, acuzații de trădare și costuri”. Analistul mai scrie că încercările legate de Transnistria vor urma, și vor fi din ce în ce mai complexe. Iar R. Moldova și actuala putere pro-europeană are nevoie de timp și de spațiu politic pentru a-și pune în aplicare propria agendă, care să nu fie blocată prin manevre directe, de la Moscova în miezul confruntării politice de la Chișinău. „Reforma justiției și combaterea marilor grupuri criminale organizate, specializate în spolierea statului Republica Moldova necesită toată atenția și tot sprijinul posibil, sau măcar nu mai are nevoie de alte încurcături și alți dușmani care să deraieze schimbările preconizate”, concluzionează, între altele, Iulian Chifu.

Portalul deschide.md îl citează, la același subiect, pe vicepremierul Ucrainei Oleksi Reznikov cu precizarea că partea ucraineană a oprit circulația mașinilor cu numere transnistrene, deoarece Transnistria este o „republică nerecunoscută”. „Doar numerele neutre sau cele care aparțin R. Moldovei sunt recunoscute. Astfel Kievul demonstrează respect pentru suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova”, declară vicepremierul ucrainean. Oficialul mai afirmă că Ucraina intenționează să consolideze cooperarea cu R. Moldova și Georgia, întrucât toate cele trei țări vor să adere la UE și NATO şi „sunt luate serios ca parteneri în comunitatea europeană și potențiali membri în viitor”.

Fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea, citat de Radio Chişinău, consideră că subiectul mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene interzise în Ucraina a fost umflat în mod intenționat de către Tiraspol. „Este un non-subiect. Problema aceasta nu există pentru că toate camioanele din regiunea transnistreană deja de 20 de ani se înmatriculează aici, pe malul drept, cu plăcuțe moldovenești standard. Pentru că în transportul internațional de mărfuri și pasageri sunt necesare foarte multe permise, licențe, și neavând înmatriculare legală a unui stat existent, semnatar al acordurilor internaționale relevante, pur și simplu, nu obții aceste permise. Nici pe teritoriul Federației Ruse nu poți intra. De aceea, toate tirurile sunt înregistrate pe malul drept, la fel ca și autobuzele de curse lungi”, explică fostul vicepremier. El precizează că interdicția ar afecta doar un număr redus de microbuze care au circulat până la 1 septembrie spre Odessa cu plăcuțe transnistrene. „Sunt sigur că transportatorii mici din regiune s-ar înmatricula și ei pe malul drept, dacă i-ar fi lăsat decidenții de la Tiraspol, dar nu-i lasă, pentru „aici e linia noastră politică și linia noastră defensivă, aici nu cedăm”, dar și pentru că nu e vorba de bani mari”, mai precizează Alexandru Flenchea.

R. Moldova va decide de una singură cum să utilizeze ajutorul financiar nerambursabil şi necondiționat de aproximativ 236 de milioane de dolari acordat de Fondul Monetar Internaţional, dar va trebui să-i raporteze instituției financiare toate cheltuielile, afirmă într-un interviu pentru newsmaker.md reprezentantul permanent al FMI la Chișinău, Rodgers Chawani. Fondul se așteaptă ca autoritățile moldovene să utilizeze aceste resurse „într-un mod responsabil, eficient și transparent”, precizează oficialul. „În același timp, credem că ar fi bine ca acești bani să fie alocați pentru combaterea efectelor pandemice și pentru recuperare economică ulterioară”. Reprezentantul FMI mai afirmă că R. Moldova are multe alte necesități care nu pot fi însă acoperite de acest ajutor financiar special, motiv din care ţara are nevoie de un nou program cu Fondul susținut şi de alţi parteneri de dezvoltare. Rodgers Chawani mai precizează că discuțiile pe marginea unui nou program al FMI pentru R. Moldova, care presupune împrumuturi contra reforme, se vor axa pe problemele sistemice cu care e confruntă ţara, între care lupta ineficientă împotriva corupției, funcționarea stângace a statului de drept şi cheltuirea ineficientă a banilor publici.