Fostul Ministru al Apărării Alexandru Pînzari pe banca acuzaților (ZdG)

Ziarul de Gardă scrie că președintele Asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc, actualul șef al IP Balți Valeriu Cojocaru și ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, vor compărea pe banca acuzaților. Conform informațiilor obținute de ZdG, dosarul în care Damir, Pînzari și Cojocaru sunt bănuiți de abuz în serviciu, a fost repartizat spre examinare în procedura judecătorului Denis Guzun, despre care ZdG a scris în 2018 și care riscă să rămână fără circa 3 milioane de lei, după ce ANI a constatat cea mai mare diferență substanțială de până acum.

Încheierea unui acord cu Fondul Monetar Internațional rămâne o prioritate pentru actuala guvernare a Republicii Moldova, întrucât acesta ar spori încrederea din partea altor parteneri internaționali pentru a investi în statul nostru, a subliniat comentatorul politic Ion Tăbârță, citat de Radio Chișinău. „Probabil, deja la anul viitor vom avea o delegație a FMI în Republica Moldova pentru a încheia un acord și, în așa mod, a suplimenta investițiile în Republica Moldova, ca să devină mai credibilă pentru partenerii externi, în așa mod contribuind la dezvoltarea și reformarea economică a statului nostru”, a declarat Tăbârță.

„COVID-ul este un flagel, este o năpastă peste societate, care a dus la suprasolicitarea sistemului medical, la probleme în societate”, afirmă Victor Cojocaru, doctor habilitat în științe medicale, citat de IPN. Cojocaru spune că la momentul de față, regulile de joc în contracararea pandemiei s-au schimbat și că pentru a contracara această pandemie, trebuie să manevrăm cu toate resursele implicate: medici, asistente, spitale, utilaj medical, medicamente. „E logic să luptăm pentru a mări forțele noastre proprii de apărare contra infecției, prin măsurile propuse de știință și medicină”, spune Victor Cojocaru.

Portalul Unimedia îl citează pe politologul Dionis Cenușa, care a venit cu o reacție la desemnarea de către Parlament a Nataliei Moloșag în calitate de noul Avocat al Poporului, aceasta fiind fosta avocată a președintei. El afirmă că în loc să ofere poziții importante în baza unor concursuri impecabile și să echilibreze puterea oferind unele funcții celor din opoziție, PAS își plasează proprii oameni în toate funcțiile. „Contează mai puțin profesionalismul (prestația publică). Dacă e „verișoara Maiei Sandu” atunci este automat o candidatură mai acceptabilă”, consideră el. În opinia sa, realitatea nu coincide întocmai cu ceea de guvernarea vrea sau promite nu doar celor de acasă, dar și actorilor externi.

„Moldova își face loc printre jucătorii din regiunea Mării Negre pe care se poate miza” – așa este intitulat un articol semnat de Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle. Autorul scrie că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a blamat corupția de la tribuna ONU, erodarea democrației și a cerut retragerea completă și necondiționată a forțelor rusești din regiunea transnistreană. Despre Moldova, la ONU, a vorbit și președintele american Joe Biden. El s-a referit la setea de libertate, exprimată la ultimele alegeri, de către cetățenii Republicii Moldova, subliniază Călugăreanu.

Discursul președintei R. Moldova la ONU se înscrie într-o poziție enigmatică a Chișinăului de a nu supăra Moscova. De această părere este analistul politic Nicolae Negru, citat de portalul InfoPrut. El care a specificat că „în partea despre problematica transnistreană, șefa statului ar fi putut fi mai tranșantă în raport cu Federația Rusă”. Totuși, editorialistul s-a arătat satisfăcut de mesajul transmis de Maia Sandu, deși consideră că „au lipsit anumite accente”. „Doamna președinte a ratat această ocazie de a fi mult mai specifică, mai concretă, ca statele reprezentate la ONU să înțeleagă ce se întâmplă în Republica Moldova”, conchide Negru.