Your browser doesn’t support HTML5
„PAS între ciocan și nicovală” este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru în Ziarul Național. Autorul observă că, prea încrezut în sine, în atașamentul majorității cetățenilor după recenta victorie, pe care Nicolae Negru o numește zdrobitoare, PAS nu acordă atenția cuvenită mesajelor ce vin din partea societății civile, a partidelor aliate din punct de vedere ideologic și geopolitic, nu face nici cel mai mic gest de a-și câștiga aliați. Formal, nici nu ar avea nevoie de ei, dar nu ar strica dacă i-ar avea. Se observă de la o parte și lipsa unei strategii de comunicare, pentru a explica cetățenilor și aliaților săi pașii pe care îi întreprinde și a contracara atacurile mediatice socialisto-comuniste. Nicolae Negru conchide că: Maia Sandu și PAS au câștigat alegerile, dar victoria le aparține nu numai lor.
Analistul politic Victor Pelin de la agenția de știri IPN își oprește atenția asupra discuțiilor privind introducerea votului electronic. Autorul conchide că recentele alegeri din Federația Rusă demonstrează că introducerea votului electronic în țările cu regimuri autoritare sau în țări cu democrații deficitare, reprezintă un mare pericol. Salutarea de către opoziția parlamentară din Republica Moldova a recentei victorii a Edinaya Rossia, precum și a celei a lui Lukașenco acum un an de zile, este un indicator că această opoziție râvnește instaurarea unui regim similar în propria-i țară. În astfel de circumstanțe, n-ar fi de dorit ca votul electronic să fie introdus în Republica Moldova până când vor exista formațiuni care simpatizează în mod deschis regimurile autoritare, lingușindu-se pe lângă acestea, crede Victor Pelin.
Radio Chișinău citează din cea mai recentă ediție a așa-numitei Cărți Albe, elaborată de Asociația Investitorilor Străini, din care fac parte cele mai mari companii cu capital străin din Republica Moldova. Potrivit antreprenorilor, corupția rămâne principala barieră pentru dezvoltarea mediului de afaceri în Republica Moldova, fiind necesară reformarea reală a sistemului judiciar, dar și reforme în alte domenii precum legislația fiscală, lupta cu economia informală, a legislației muncii sau în domeniul concurenței. Investitorii străini cer statului intervenții dure pentru reformarea sistemului justiției și salută unele reforme inițiate. În același timp, propun și anumite amendamente favorabile mediului de afaceri precum prohibiția la arestarea oamenilor de afaceri pentru încălcări care produc pagube mici, sau excluderea medierii juridice, procedură care tergiversează procesele judiciare.
Reporterii de la Gazeta de Chișinău au stat de vorbă cu experți din energetică despre recenta declarație a șefului administrației separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, care și-a asumat datoria Tiraspolului, de aproximativ 7 miliarde de dolari, pentru gazele rusești neachitate pe parcursul câtorva decenii. El a făcut declarații în acest sens la sfârșitul săptămânii trecute, în timpul unei vizite la Moscova. În opinia lui Victor Parlicov, expert în energetică, e foarte bine că administrația transnistreană a ajuns să recunoască creanțele sale. Însă, „având în vedere că datoria nu este față de Gazprom, ci față de Moldovagaz, e bine ca ei să discute cu conducerea Moldovagaz, să stabilească acest grafic eșalonat de achitare” ca să existe o claritate privind modul în care banii vor ajunge la Gazprom.