Your browser doesn’t support HTML5
Radio Chișinău îl citează pe comentatorul politic Ion Tăbârță, care s-a referit la vizita premierului Natalia Gavriliță la Bruxelles. În opinia lui, Republica Moldova are nevoie de suportul Uniunii Europene pentru a realiza tot ceea ce și-a propus noul Guvern de la Chișinău. El atrage atenția că sprijinul va fi condiționat de modul în care Guvernul va reuși să-și respecte promisiunile și ceea ce și-a asumat în dialogul cu UE. Ion Tăbârță punctează câteva priorități pentru actualul guvern, și anume, reforma justiției și combaterea corupției, redresarea economică, încurajarea businessului și mediului de afaceri, inclusiv consolidarea instituțională, după ce grupuri organizate de anumite persoane au folosit Republica Moldova pentru a se îmbogăți ilicit, constată comentatorul.
La același subiect, Agenția de presă „IPN” îl citează pe Raportorul pentru Republica Moldova din Parlamentul European, Dragoș Tudorache. El a îndemnat autoritățile de la Chișinău să-și traseze foarte clar obiectivele și să solicite partenerilor europeni asistență financiară pentru proiecte concrete. Europarlamentarul este de părere că atât climatul politic de la Chișinău, cât și cel de la Bruxelles este unul favorabil implementării unor proiecte ambițioase, în beneficiul cetățenilor. Dragoș Tudorache a mai spus că având o majoritate parlamentară confortabilă în Legislativ, guvernarea trebuie să-și îndeplinească angajamentele asumate pentru acordarea împrumuturilor și graturilor anunțare de UE.
Moldova.org publică un articol semnat de Natalia Graur, care constată că avem studii universitare foarte bune, dar ne pleacă medicii. Unde e problema? Se întreabă retoric autoarea care scrie în continuare că fenomenul migrației cadrelor medicale din Republica Moldova este încă prea puțin studiat iar asta ar face dificilă înțelegerea obiectivă a fenomenului și luarea măsurilor pentru reducerea migrației, chiar dacă e cert că numărul cadrelor medicale este în scădere. Jurnalista prezintă date furnizate de Biroul Național de Statistică, care arată că numărul de medici s-a redus de la 16.000 în 1990 la aproximativ 10.550 în 2012, iar numărul asistenților medicali s-a înjumătățit (de la 46.000 la 22.760). Natalia Graur mai scrie că studiile enumeră mai multe cauze pentru migrația cadrelor medicale, cum ar fi salariile, condițiile de muncă, lipsa echipamentului medical modern și prezintă istoria unii medic care a ales să practice medicina în altă țară.
Portalul Anticorupție.md publică constatările unui grup de experți care au elaborat o Carte Albă a Justiției, în care atrag atenția asupra gestionării ineficiente a justiției la etapa prejudiciară, judiciară, dar și la etapa executării hotărârilor judecătorești. Referindu-se la concluziile autorilor, Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco a declarat că acum sunt necesare „măsuri urgente, dure, pentru a schimba situația deplorabilă în care se află la moment sistemul justiției”. În articol este citată Livia Mitrofan, judecătoare din Chișinău, care este de părere că „sistemul are nevoie de o schimbare, dar schimbarea trebuie să vină din interior, nu din afară. Pentru că evaluarea externă a sistemului judecătoresc și a Procuraturii este de fapt un eșec al statului în combaterea corupției”, a spus magistrata. Iar în opinia directorului Departamentului Justiție și Drepturile Omului din cadrul Fundație Soros Moldova, Victor Munteanu în eșuarea pe domeniul reformei justiției, sunt vinovați și actorii din domeniu, pentru că au tolerat în funcții cheie pe cei care nu au făcut decât să mimeze reformele.