„Timpul oligarhilor și a oligarhiei a trecut” (Sergiu Litvinenco/ Newsmaker)

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei

Ipn.md publică, printre altele, opinia analistului politic Vlad Țurcanu despre protestul opoziției: Decizia opoziției de a organiza acțiuni de protest este în beneficiul guvernării, spune comentatorul.
„De fiecare dată Dodon când vine de la Moscova capătă un plus de curaj. PSRM și celelalte partide care încearcă să se pună în valoare, practic, ajută PAS să se mențină la cote înalte. Pentru că PAS după alegeri s-a pomenit fără adversari, atât de mici și neimportanți erau, iar acum reapar inamicii politici, iar guvernării îi este mai ușor să funcționeze în asemenea condiții”, a spus Vlad Țurcanu în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Newsmaker.md publică, pe de altă parte, opinia ministrului justiției: „Evident că fiecare are dreptul de a protesta. Chiar și cei care nu-și doresc lupta împotriva corupției, ci vor perpetuarea situației actuale. Însă majoritatea cetățenilor țării sunt de altă părere. Ei doresc ca hoții să stea la pușcărie. Indiferent de statutul celui care fură și de câți bani are în buzunar. De aceea, respectând drepturile celor puțini care-și doresc ca hoții să fie lăsați în pace și/sau să fure mai departe, lupta anticorupție trebuie să continue. Și va continua”. Un alt mesaj al lui Litvinenco, de această data pentru liderul socialiștilor, Igor Dodon: „asocierea cu Plahotniuc (în cazul “kuliocului”) l-a costat Preşedinţia, iar asocierea cu Platon l-a costat Parlamentul. Degeaba încearcă să-şi ofere din nou serviciile politice acestor doi fugari, că ar putea să mai sufere noi eșecuri (mai are unde?). Îl sfătuiesc pe el și pe alții să înțeleagă odată și pentru totdeauna că timpul oligarhilor și a oligarhiei a trecut”.

UE, cu ochii pe dosarul Stoianoglo, titrează, la rândul lui, ziarulnational.md. Publicația face de fapt trimitere la interviul de la radio Europa Liberă a noului șef al delegației Uniunii Europene, letonul Jānis Mažeik. Citează, întâi de toate, declarația diplomatului că decizia de a-l suspenda și reține pe procurorul general a fost luată „în limitele legislației Republicii Moldova”, care a fost modificată. Apoi, accentul articolului cade pe ideea ambasadorului că dosarele de rezonanță nu au o finalitate. Ele trebuie să avanseze, crede el, din cauza faptului că dosarul nu poate să stea pe loc și, de asemenea, de dragul dezvoltării țării. “Este foarte urât atunci când nu există încredere în sistemul de justiție. Repet: Uniunea Europeană va sprijini reformele cu respectarea cerințelor despre care v-am vorbit,” a mai spus ambasadorul UE.