Your browser doesn’t support HTML5
Radio Chișinău citează opiniile mai multor experți despre negocierile cu gigantul rus Gazprom, în privința livrărilor de gaze și a prețului de achiziție pentru Republica Moldova. Analistul Victor Ciobanu crede că discuțiile au trecut din zona tehnică în cea politică și, în opnia sa, Chișinăul va fi nevoit, până la urmă, să accepte prețul propus de concernul rus, care va fi mai mare decât la începutul anului curent, având în vedere și tendințele internaționale, dar mai mic decât cel pe care Republica Moldova îl achită în prezent, în lipsa unui contract, este de părere analistul.
Iar expertul în energetică, Ion Muntean atrage atenția că una din principalele lecții pe care trebuie să le învețe din această situație autoritățile este să identifice soluții de alternativă pentru a-și asigura securitatea energetică.
Același subiect este abordat de Iulian Chifu în editorialul „Bomba energetică globală în curtea Republicii Moldova: alegerea pro-europeană în cumpănă”, publicat pe deschide.md. Autorul este de părere că autoritățile de la Chișinău manifestă o poziție excesiv de optimistă în negocierile pentru aprovizionarea cu gaz și energie electrică, cu garanții de certitudine date populației fără acoperire și fără nici un cuvânt, înțelegere sau acord din partea rusă. Iulian Chifu scrie în continuare despre lipsa unei conștientizări a faptului că Republica Moldova se află astăzi în fața provocării ruse obligatorii care urma să vină și despre care s-a vorbit după vizita lui Kozak la Chișinău. Potrivit editorialistului, miza e mai mare decât pare le prima vedere și, sugerează el, e vorba de testarea gradului de pro-europenism al Guvernului de la Chișinău, respectiv dacă intră în logica acordului pe termen lung care constituie legătura cu Moscova sau dacă optează pentru negocierea în grup cu statele europene a prețului și cantității de gaz, constată Iulian Chifu.
Jurnaliștii de la portalul mold-street.com se întreabă cine fac jocurile pe piața gazelor naturale din Moldova. Autorii scriu că deși Republica Moldova a făcut pași importanți în direcția liberalizării pieței gazelor naturale, în continuare importă 100 % de gaze de la Gazprom, iar distribuția și furnizarea lor este asigurată în proporție de 95 la sută de Moldovagaz și firme afiliate. Jurnaliștii menționează că în prezent sunt înregistrate 25 de întreprinderi cu licență pentru furnizarea gazelor, nouă dintre care având-o și pe cea de distribuție. Dintre aceștia însă, doar 12 au fost activi în perioada anului 2021, notează autorii.
Portalul Anticorupție.md publică concluziile unui studiu elaborat cu sprijinul PNUD Moldova despre eficiența, costul și impactul expertizei anticorupție între anii 2019-2020. Potrivit autorilor, neaplicarea în această perioadă a procedurii și recomandărilor expertizei anticorupție- un instrument de prevenire a corupției, care evaluează în ce măsură conținutul proiectelor de acte legislative și normative corespunde standardelor anticorupție naționale și internaționale, a prejudiciat bugetul public național estimativ cu circa 2,5 miliarde lei. Experții au precizat că principalele riscuri de corupție detectate în proiectele de legi au fost abuzul în serviciu, urmat de depășirea atribuțiilor de serviciu, conflictul de interese, favoritismul, coruperea pasivă, coruperea activă, exercitarea influenței necorespunzătoare și traficul de influență. Acestea s-au regăsit preponderent în actele normative din domeniile „economie și comerț”, „buget și finanțe”, precum și din domeniul „educație, cultură, culte și mass-media”, se mai menționează în articol.